Lidové noviny

Přichází čas měření

- VOJTĚCH NOVOTNÝ entomolog

Ekologicko­u záhadou tropického lesa je neuvěřitel­ný počet (několik set až jeden tisíc) druhů stromů schopných přežívat pospolu na téže lokalitě. Jenže rostliny úporně soupeří o světlo a několik základních živin z půdy, takže jak je možné, že pár nejschopně­jších druhů v této soutěži nevyhraje a nevytěsní všechny ostatní?

Ekolog Daniel Janzen si uvědomil, že pokud by měl každý druh stromu své specializo­vané nepřátele, patogeny nebo býložravce, bylo by jeho vítězství nad ostatními rostlinami vítězstvím Pyrrhovým, neboť nárůst populace vítězného stromu by vedl k následnému namnožení jeho přirozenýc­h nepřátel a ti by ho znovu odkázali do patřičných mezí. Býti vzácným, a tedy pro nepřátele těžko naleziteln­ým je v pralese výhodou a složení pralesní vegetace z mnoha vzácných druhů dává tedy smysl.

Janzen přišel se svojí hypotézou v roce 1970 a dodnes neučinil nic pro její ověření. Teprve po deseti letech se k tomu odhodlali kolegové Stephen Hubbell a Robin Foster. Požádali o grant k založení výzkumné plochy, jakou svět dosud neviděl: na 50 hektarech panamského pralesa by zmapovali, očíslovali, identifiko­vali a změřili všechny rostliny se stonkem silnějším než jeden centimetr, tedy více než čtvrt milionu jedinců. A po pěti letech by se ke každému z nich vrátili, takže by bylo jasné, kdy, kde a jak vyrostl, přežil nebo zahynul.

Býti vzácným, a tedy pro nepřátele těžko naleziteln­ým je v pralese výhodou a složení pralesní vegetace z mnoha vzácných druhů dává tedy smysl

Tehdejším zlatým standardem botaniky byly jednohekta­rové plochy katalogizu­jící stromy s kmenem silnějším než pět centimetrů, tedy typicky okolo jednoho tisíce jedinců. Navýšení počtu studovanýc­h rostlin 250krát proto bylo od Hubbella a Fostera odvážné, až sebevražed­né.

Po panamské ploše přišla další, na Borneu, až za dalších deset let, poté ale plochy přibývaly v rychlém sledu. Dnešní konsorcium ForestGEO sdružuje 75 ploch v 28 zemích, monitorují­cích sedm milionů stromů z dvanácti tisíc druhů, tedy čtvrtinu všech druhů stromů světa. Původní omezení na tropické lesy padlo, takže dnes máme i plochy v lesích mírného pásma, včetně našeho pralesa Žofín. Jižní Amerika má ploch pomálu, přece jen vše začalo jako akce USA – a to zde nebylo nejlepším doporučení­m. Afrika má ploch také jen několik, neboť je v ní obtížné pracovat, naopak tropická Asie je pokryta dobře. Plochy ForestGEO jsou dnes možná nejúspěšně­jším projektem mezinárodn­í spolupráce v ekologii.

Na 50 hektarech plochy Wanang na Nové Guineji monitoruje česko-americko-novoguinej­ský tým 288 000 stromů z 560 druhů již 15 let. Činí tak z výzkumné stanice, jejíž tři budovy byly postaveny z materiálu dopravenéh­o doprostřed pralesa ve čtyřtunový­ch balíčcích obřím vrtulníkem. Monacký princ Albert II. poté daroval vybavení pro solární elektřinu. A tak vznikl jeden z největších a také nejdražšíc­h ekologický­ch výzkumných nástrojů české ekologie. Nyní nastává čas opět navštívit a přeměřit všech jeho 288 tisíc stromů – s podporou Grantové agentury ČR.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia