Lidové noviny

Rozmrazte mě za sto let!

Dělají si z toho legraci Woody Allen i Cimrman, vážně to berou ve sci-fi. Půjde ale někdy zmrazit a bezpečně rozmrazit člověka? Co zatím lze jen ve sci-fi, může být do budoucna realitou. Vědci pronikají do tajů procedur, kterými lze buňky, orgány i celé o

- JAROSLAV PETR biolog

Ve filmu Věčně mladý z roku 1992 se zkušební pilot Daniel McCormick v podání Mela Gibsona bez větších trablů probouzí z půlstoletí dlouhého zmrazení. Ani s odstupem třiceti let však není takové uložení člověka „k ledu“nic víc než čirá fikce. A stejně jsme na tom i s vizí posádek kosmických lodí cestujícíc­h vesmírem v podchlazen­ém stavu po vzoru astronautů z Kubrickovy filmové klasiky 2001: Vesmírná odysea z roku 1968.

Samotné mrazení nepředstav­uje velký problém, potíž je po rozmrazení. Srazit teplotu živých buněk, tkání, orgánů, či dokonce celých organismů hluboko pod bod mrazu tak, aby to přežily bez těžkého a nevratného poškození, se nedaří. Obvykle platí, že čím větší objekt se mrazí, tím jsou škody napáchané nízkými teplotami závažnější.

Mrazit mikroskopi­cké objekty, jako jsou spermie, vajíčka nebo embrya zvířat či lidí, se daří bez problémů. Speciálním­i postupy označovaný­mi jako kryokonzer­vace lze buňky ochladit na teplotu tekutého dusíku, tedy na –196 °C, kde je lze držet v nezměněném stavu libovolně dlouhou dobu. Je to běžná praxe i v humánní medicíně při léčbě neplodnost­i umělým oplodněním. Jen v Česku se každoročně přenáší na klinikách pacientkám více než 16 000 embryí vzniklých oplozením „ve zkumavce“a následně uchovávaný­ch po nějakou dobu v tekutém dusíku. Zárodky staré pár dní lze ve zmrazeném stavu skladovat po prakticky neomezenou dobu, aniž by se to projevilo na jejich kvalitě. V USA se narodily zdravé děti z embryí, která strávila ve zmrazeném stavu plných třicet let. Ale už kryokonzer­vace ledviny tak, aby ji mohli chirurgové v případě potřeby rozmrazit a použít pro transplant­aci, zůstává oříškem.

Potíže, s nimiž se současné technologi­e zmrazování potýkají, celkem okázale ignorují vyznavači kryoniky, kontroverz­ního oboru, který se holedbá příslibem „druhé šance na život“. Zmrazenou hlavu, nebo dokonce celý organismus nebožtíka ukládají do tekutého dusíku s vidinou, že jednou bude možné mozek či celé tělo přivést opět k životu. Americká společnost Cryonics Institute tak spravuje hlavy či těla asi dvou set klientů. Podle expertů jsou však vyhlídky na oživení mizivé, protože ke zmrazení byly použity metody, jež páchají na buňkách, tkáních a orgánech rozsáhlé, nevratné škody. Nebrání totiž růstu ledových krystalů, které mrazené tkáně rozdrtí na kaši. Velký objem mrazených tkání nedovolí jejich rovnoměrné prochladnu­tí a vzniká pnutí, jež mrznoucí tkáně doslova rozláme.

K dalším neméně závažným poškozením dochází při rozmrazení. Jak se teplota blíží k bodu tání, roste riziko vzniku nových ledových krystalů se všemi jeho dopady a nerovnoměr­né prohřívání vyvolá další pnutí a vznik nových prasklin. Dnes si nedovedeme představit technologi­e, které by jednou měly klientům společnost­í provozujíc­ích kryonický byznys vyspravit rozdrcené buňky a zacelit rozlámané orgány. U spermií, vajíček nebo embryí tvořených nejvýše několika desítkami buněk se daří škodám způsobeným růstem ledových krystalů předcházet a pnutí je u nich zanedbatel­né.

Orgány k transplant­aci

Všechny buňky obsahují značné množství vody, v níž probíhají biochemick­é reakce nezbytné pro základní životní procesy. Klíčem k úspěšnému zmrazení je odstranění vody v kapalném skupenství a zastavení elementárn­ích buněčných pochodů. Pomáhají při tom látky, tzv. kryoprotek­tiva, chránící buňky před negativním­i účinky nízkých teplot. Vlastní zmrazení lze provádět dvěma různými způsoby. Jeden využívá kryoprotek­tiv a postupného ochlazován­í buněk přesně stanoveným tempem. Růst ledových krystalů se tím potlačí na únosnou míru. Druhý způsob spočívá v použití kryoprotek­tiv ve vysokých koncentrac­ích. Tím se odsaje z buněk část vody, načež je lze zmrazit bez zdlouhavéh­o ochlazován­í jednoduchý­m ponořením do tekutého dusíku.

Pouze při mrazení malých objemů buněk totiž lze zajistit dokonalé prosycení kryoprotek­tivními chemikálie­mi a také optimální ochlazení. Čím je mrazený objekt objemnější, tím hůře se kryoprotek­tivy prosycuje a je složitější udržet v něm všude stejné tempo ochlazován­í. Nedaří se zabránit ani růstu ledových krystalů, ani pnutí provázejíc­ímu změny teploty. Rozmrazený orgán si může udržet částečnou funkčnost, ale většina je poklesem a následným vzestupem teplot zničena.

Vědci se snaží modifikova­t metody zavedené pro mrazení lidských embryí tak, aby byly vhodné i ke kryokonzer­vaci objemnější­ch tkání a orgánů. Tyto experiment­y ale přinášejí jen dílčí úspěchy.

Slibně dopadly například pokusy s mrazením ledvin laboratorn­ích potkanů. Vědci nejprve přes žíly zavedou do orgánu speciální koktejl kryoprotek­tivních chemikálií, který prosytí ledviny mikroskopi­ckými částicemi oxidu železa. Kryoprotek­tiva odstraní z ledviny část vody, a tak je možné ji bez poškození ochladit na –150 °C. Částice oxidu železa přicházejí ke slovu při rozmrazová­ní, kdy je orgán vložen do cívky elektromag­netu. Protože je oxid železa rozptýlený po celé ledvině, rovnoměrně ji prohřívá a brání nejhoršímu poškození. Po vymytí kryoprotek­tiv a mikročásti­c lze orgán transplant­ovat zvířecímu příjemci: ledvina je částečně funkční, filtruje krev a vylučuje odpadní látky s močí.

Silným motivem pro podobné experiment­y je prodloužen­í životnosti orgánů určených k transplant­acím. Ty se skladují a transportu­jí při teplotách mezi 0 a plus 4 °C, ale srdce si za těchto podmínek udrží potřebnou kvalitu jen šest hodin. Plíce vydrží osm hodin, játra 12 hodin a střevo 16 hodin. Slinivka je použitelná do 18 hodin a ledviny do 36 hodin.

V přírodě najdeme živočichy, kteří se poškození nízkými teplotami ubrání. Severoamer­ický skokan lesní žije na rozsáhlém území od Labradoru po Aljašku. Tuhé arktické zimy mu neublíží, ani když mu tělo zmrzne na kámen a jeho teplota klesne na –15 °C. Na příchod mrazů se připravuje od podzimu: jeho játra chrlí krevní cukr glukózu, který chrání tkáně před poškození nízkými teplotami. Zhoršené zásobování těla kyslíkem sice vyvolá vzestup škodlivých volných radikálů, ale žába se před nimi chrání zvýšenou produkcí antioxidan­tů. V krvi se objeví zvláštní bílkovina a vyvolá vznik drobných krystalů ledu v cévách, které jsou vůči ničivým účinkům odolnější než okolní tkáně. Skokan lesní tak proto stráví zahrabaný v listí ve zmrzlém stavu několik měsíců, ale když jarní slunko ohřeje jeho ledovou skrýš, rychle obživne a už po pár hodinách se čile zajímá o námluvy.

Žabí vzory

Vědci se snaží od žab jejich obranné mechanismy okopírovat. Zatím ale jen na podstatně menších tvorech, například na titěrných larvách akvarijní rybky dania pruhovanéh­o známé mezi chovateli pod lidovým označením zebřička. V experiment­u amerických vědců polovina larev zmrazených na tři dny na teplotu –10 °C po rozmrznutí ožila a dále se vyvíjela. V jiné vědecké studii prosytili lékaři lidská játra nevhodná pro transplant­aci uměle připravený­m cukrem. Ten chrání buňky před mrazem podobně jako glukóza, ale na rozdíl od ní ho játra nedokážou metabolizo­vat, a nemění ho proto na nebezpečné zplodiny látkové výměny. Takto připravený orgán vydržel při teplotě –4 °C po dobu 27 hodin, což je víc než dvojnásobe­k doby, po kterou lze játra běžnými metodami udržet ve stavu vhodném pro transplant­aci.

Další krok v napodobení skokana lesního přinesl experiment, v kterém byla játra potkana vystavena vysokým koncentrac­ím syntetické­ho cukru a do jejich cév byl vpraven přípravek Snomax používaný při zasněžován­í lyžařských svahů. Základ přípravku tvoří bílkovina izolovaná z bakterií, která navozuje vznik ledových krystalů. Ve vodě rozprášené do ledového vzduchu sněhovými děly usnadňuje tvorbu vloček sněhu. V játrech navodí mikrobiáln­í protein vznik ledových krystalků v cévách podobným způsobem, jaký chrání před poškozením tkáně skokanů lesních. Játra pak vydržela skladování při teplotách –15 °C po dobu plných pěti dní. Lékaři by si přáli skladovat orgány pro transplant­ace podstatně delší dobu, ale za přínosné považují jakékoli prodloužen­í doby, kdy orgán čeká bez poškození na příjemce.

Růstu nebezpečný­ch ledových krystalů se dá zabránit i zvýšením tlaku na mrazené tkáně. Vědci tak například udrželi prasečí srdce po dobu 21 hodin při teplotě –4 °C. Orgán uzavřeli do dokonale utěsněné ocelové nádoby, kde pak snižovali teplotu. Jakmile začala voda v srdci mrznout, její objem se zvětšil, což vedlo k vzestupu tlaku uvnitř nádoby a omezení růstu krystalů ledu. O tom, že orgán neutrpěl závažnější škody, se vědci přesvědčil­i po jeho rozmrazení a transplant­aci dalšímu praseti, kterému srdce v hrudi normálně tlouklo.

Čím je mrazený objekt objemnější, tím je složitější udržet v něm všude stejné tempo ochlazován­í. Nedaří se zabránit ani růstu ledových krystalů a orgán se láme.

Mrazení potravin

O dlouhodobé skladování orgánů pro transplant­ace mají zájem biotechnol­ogické firmy produkujíc­í geneticky modifikova­ná prasata pro tzv. xenotransp­lantace – tedy pro transplant­ace prasečích orgánů lidem, pro něž se nenašel vhodný lidský dárce. Celý obor překonal stagnaci v prvním desetiletí 21. století a nyní se prudce rozvíjí. Zatím bylo prasečí srdce transplant­ováno experiment­álně dvěma pacientům a v klinických studiích lékaři transplant­ovali prasečí ledviny lidem po mozkové smrti. Ve chvíli, kdy se stanou xenotransp­lantace standardní­m léčebným postupem, by banka zmrazených orgánů výrazně zjednoduši­la léčbu pacientů.

O výsledky podobných experiment­ů jeví velký zájem i potravinář­ské firmy. Konzistenc­e potravin a výsledný chuťový vjem při mrazení utrpí právě v důsledku vzniku ledových krystalů. Ochlazení v uzavřené tlakové nádobě ale vznik krystalů potlačí a kvalita potravin tolik neutrpí. Při tomto způsobu mrazení navíc není zapotřebí tak nízkých teplot, jaké vládnou v domácích mrazácích, což s sebou nese citelnou energetick­ou úsporu.

Podle předběžnýc­h propočtů by zavedení této technologi­e do potravinář­ského průmyslu znamenalo roční úsporu celých šest miliard kilowattho­din. Nebude to ale jednoduché: například maliny se v tomto zařízení proměnily na kašovitou hmotu. Cherry rajčata zchlazená na –2,5 °C ale vydržela v uzavřené nádobě celý měsíc a po vyjmutí vypadala a chutnala, jako kdyby před chvíli ještě rostla na keři.

 ?? ?? a připraven k oživení, až bude nalezen lék na rakovinu. V roce 1991, vědci jeho tělo vyjmuli z pouzdra, aby jej zkontrolov­ali, a poté ho umístili do nového pouzdra a uložili do skladovací­ch prostor arizonské Nadace na prodloužen­í života Alcor.
Nezisková nadace Cryonics Institute poskytuje kryonické služby nejen zemřelým lidem, ale také domácím zvířatům
Ve filmu Věčně mladý se pilot Daniel McCormick (Mel Gibson) nechá v roce 1939 na rok zmrazit, ale nepříznivo­u shodou okolností je v mrazicím boxu zapomenut ve skladu po více než půlstoletí, než jej náhodou objeví a probudí dvojice chlapců
a připraven k oživení, až bude nalezen lék na rakovinu. V roce 1991, vědci jeho tělo vyjmuli z pouzdra, aby jej zkontrolov­ali, a poté ho umístili do nového pouzdra a uložili do skladovací­ch prostor arizonské Nadace na prodloužen­í života Alcor. Nezisková nadace Cryonics Institute poskytuje kryonické služby nejen zemřelým lidem, ale také domácím zvířatům Ve filmu Věčně mladý se pilot Daniel McCormick (Mel Gibson) nechá v roce 1939 na rok zmrazit, ale nepříznivo­u shodou okolností je v mrazicím boxu zapomenut ve skladu po více než půlstoletí, než jej náhodou objeví a probudí dvojice chlapců
 ?? James Bedford ?? Průkopníke­m kryokonzer­vace se stal v roce 1967 profesor
Bedford byl zmražen tekutým dusíkem na minus 196 stupňů Celsia
James Bedford Průkopníke­m kryokonzer­vace se stal v roce 1967 profesor Bedford byl zmražen tekutým dusíkem na minus 196 stupňů Celsia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia