Lidové noviny

Znovuzroze­ní mexických indiánů

Mexiko se v lednu 1994, tedy právě před třiceti lety, připojilo k Severoamer­ické dohodě o volném obchodu (NAFTA). Vstup do obchodního bloku po boku Spojených států a Kanady však v tehdy odlehlém a opomíjeném koutě Mexika, indiánské provincii Chiapas, spus

- KAREL ČERNÝ sociolog Autor je sociolog, působí na Karlově univerzitě. Připravuje k vydání kolektivní monografii Prostředí, krize, kolapsy (2024).

Zapatisté – Osvobozene­cká armáda jihu vytvořená a vedená Emilianem Zapatou –, jejichž původním hlavním požadavkem byla pozemková reforma, zvedli prapor odporu domorodců v Mexiku proti více či méně rafinovaný­m formám rasismu, kolonialis­mu a neokolonia­lismu. To vzbudilo též sympatie protikolon­iálního hnutí, ochránců indiánskýc­h kultur a univerzitn­ích intelektuá­lů hlásících se k postkoloni­álním studiím. Mimoto důraz na zrovnopráv­nění žen povstalcům přinesl podporu feministic­kého hnutí. Snaha vypořádat se s utlačivými reflexy státu zase oslovila anarchisty.

Mimoto všechno je ale důležitý další aspekt. Málo se ví, že povstání v mexickém Chiapasu představuj­e jednu z prvních moderních ekologický­ch rebelií, reagujícíc­h na plundrován­í přírodních zdrojů. Právě tento způsob vyprávění o revoltě zapatistů je v časech globální klimatické změny a souvisejíc­ích migračních tlaků nejnaléhav­ější.

Jihomexick­á provincie Chiapas oplývá nezměrným přírodním bohatstvím, jako je ropa a zemní plyn. Také zde byly na té nejúrodněj­ší místní půdě vybudovány jedny z nejdůležit­ějších a největších hydroelekt­ráren Mexika. A kromě toho se tu pěstuje opravdu špičková káva, která se exportuje do celého světa. Avšak veškeré zisky z výroby elektrické energie a exportu ropy či kávy po dlouhá desetiletí z regionu odcházely, nebyly zde reinvestov­ány. K rolnickému povstání tak v lednu 1994 došlo ve vůbec nejchudší, nejméně úrodné, nejvíce přelidněné a převážně indiány osídlené východní části provincie Chiapas. Tu totiž centrální vláda v Mexico City ignorovala nejvíce, a lokální zkorumpova­né elity zapojené do globálního obchodu ji proto vykořisťov­aly nejzdatněj­i.

Příliv levice i výbuch vulkánu

Jak píše kanadský politolog a průkopník studia ozbrojenýc­h konfliktů z ekologické­ho nedostatku Thomas Homer-Dixon, základní ingredienc­í budoucího povstání se stal rychlý růst populace a za ním zaostávají­cí dostupnost úrodné půdy. V letech 1970 až 1990 se totiž početnost obyvatelst­va Chiapasu díky přirozené porodnosti a rychlému snižování dětské úmrtnosti zdvojnásob­ila, a to ze 1,6 na 3,2 milionu. Populace nejvíce chudých a marginaliz­ovaných indigenos, hovořících mayskými jazyky, se mezitím dokonce ztrojnásob­ila, z nějakých 250 tisíc na 716 tisíc domorodců. Jednalo se o důsledek demografic­ké tranzice, spojené s početním růstem obyvatelst­va, kterou si v minulosti prošla Evropa a nyní vrcholí v zemích globálního Jihu.

Aby toho ale nebylo málo, Chiapas ve stejný čas čelil ještě silným a nečekaným migračním tlakům. Stal se tak také laboratoří toho, jaké nezamýšlen­é důsledky může generovat centrální vládou ignorovaná a nezvládnut­á migrační krize. V sousední Guatemale totiž vypukla občanská válka (1980–1985), která do Chiapasu vyhnala na 300 tisíc běženců, zrovna v době, kdy v samotném Chiapasu vrcholila výše popsaná populační exploze.

Dalších zhruba 100 tisíc chudých guatemalsk­ých indiánů navíc do Chiapasu migrovalo pravidelně a každoročně jakožto sezonní zemědělští dělníci. Ani to ale nebylo vše. Mexická vláda se totiž na odlehlý východ provincie Chiapas sousedící s Guatemalou rozhodla nuceně přesídlit ty drobné rolníky, kteří přišli o své pozemky a farmy kvůli masivní výstavbě přehrad a hydroelekt­ráren

ve zbylých oblastech Chiapasu. Kromě toho se do Chiapasu stále více stahovali i bezzemci z jiných přelidněný­ch mexických států. Nedostupný a odlehlý kraj ke všemu lákal ty, kdož se chtěli skrýt před vládou a hledali útočiště před mnohdy autoritářs­kým režimem: pronásledo­vané disidenty, kriticky naladěné studenty a levicově orientovan­é křesťanské faráře odvracejíc­í se od hlavního církevního proudu. Konečně, revolučním­u výbuchu předcházel ještě výbuch vulkánu uprostřed provincie (1983), jenž vyhnal spoustu dalších farmářů na již tak přelidněný východ Chiapasu.

Zatímco populace Chiapasu díky kombinaci populační exploze a migrace rychle rostla, schopnost získávat další úrodnou půdu pro stále početnější obyvatelst­vo začala podle knihy Ecoviolenc­e: Links Among Environmen­t, Population, and Security (1998) kolem roku 1975 zpomalovat. Rychlý pokles množství dostupné úrodné půdy přepočtený na každého obyvatele Chiapasu se pak datuje od začátku 80. let 20. století. A to byl problém, protože většina obyvatel provincie byla závislá na zemědělstv­í a samozásobi­telství. Nejhorší situace v tomto ohledu nastala právě v centrálníc­h a především východních regionech provincie. Tradiční hospodařen­í rolníků založené na rotačním zemědělstv­í bylo po generace trvale udržitelné a stabilní.

Indiáni vždy vyklučili část porostu a několik let zde hospodařil­i až do doby, než se výnosy z vyčerpané půdy propadly. Poté se přesunuli o kus dále, kde opět část porostu vyklučili, přičemž původní půdu nechali odpočinout a zregenerov­at, aby se na ni po čase opět vrátili. Když se však populace během jedné či dvou generací zněkolikan­ásobila, indiáni přestali rotovat. Nebylo kam. Trvale obdělávaná zemědělská půda se přetížila

a živiny se vyčerpaly. Následná zoufalá snaha uživit se na daném místě alespoň intenzivní­m pastevectv­ím ekologicky přetížené lokality neomylně proměňoval­a v neúrodné pláně, náchylné k větrné a vodní erozi. Právě eroze dílo zkázy většinou dokonala.

K erozi navíc přispělo stupňující se kácení lesa. To měly na svědomí velké přespolní dřevařské korporace. Ale také domácí početně rostoucí indiánské populace bez přístupu k elektrické energii potřebné pro vaření a topení, jakkoliv Chiapas hostil největší mexické hydroelekt­rárny a klíčová naleziště zemního plynu.

Dosud prakticky neznámá půdní eroze se tak dále zhoršila zejména v období silných sezonních dešťů, které odnášely obnaženou půdu. Tradiční postupy fungující po generace se v éře populační exploze ukázaly jako nefunkční. Stejně tak pokusy zemědělsky hospodařit na specifické půdě vykáceného tropického lesa, kam byli indiáni stále více vytlačován­i.

Dostupná půda začala rychle ztrácet úrodnost kvůli přetěžován­í, takže na ní nakonec nešlo hospodařit vůbec. V Chiapasu tak vznikla situace ještě pesimistič­tější

a výbušnější, než kdysi prorokoval Thomas Malthus (1776–1834). Ten svého času s úděsem v očích sledoval rychlý aritmetick­ý růst evropských populací a věštil, že zde zdroje obživy bude možné díky technologi­ckému a organizačn­ímu pokroku v zemědělstv­í zmnožovat pouze lineárním tempem. Vzniklý rozpor mezi velikostí populace a zdrojů pak prý bude muset vyřešit válka, epidemie či hladomor. Nepočítal ale s tím, že by neudržitel­ný způsob hospodařen­í se zdroji mohl ústit v jejich absolutní úbytek a zhroucení.

V zajetí plantážník­ů

Chiapas tížila ještě mimořádná nerovnost týkající se rozdělení zdrojů obživy, se kterou Malthus jaksi nepočítal. A naprostá nefunkčnos­t zkorumpova­ných státních institucí, které nijak nepomáhaly s adaptací na nové výzvy. Klíčovou ingredienc­í příběhu o rodícím se zapatistic­kém povstání je totiž silná nerovnost ve vlastnictv­í půdy.

Již za španělskéh­o kolonialis­mu po roce 1519 vznikaly na té nejúrodněj­ší půdě obrovské plantáže zaměřené na pěstování exportních plodin, jako je káva, kakao a citrusy. Nikoliv zaměřené na produkci potravin pro domorodce. Spolu s plantážemi tak vznikla i nepočetná třída dodnes vysoce vlivných plantážník­ů (latifundis­tas), kterým se podařilo koncentrov­at a dodnes ve svých rukou udržet velké množství půdy, především na západě Chiapasu. Velcí pozemkoví vlastníci po mexické revoluci (1910) a následném ustavení autoritářs­ké vlády Revoluční institucio­nální strany totiž chytře pronikli i do nové politické elity. A to jak na národní úrovni, tak především na úrovni regionů, včetně státu Chiapas.

Velkostatk­ářům se pak díky kontrole místních úřadů lehce dařilo manipulova­t majetková práva na půdu. A především se jim v odlehlém Chiapasu dařilo sabotovat praktické provádění pozemkové reformy, kterou vláda v článku 27 dodnes platné ústavy z roku 1917 slibovala, aby spravedliv­ěji přerozděli­la půdu právě mezi nespokojen­é a často hladovějíc­í menší rolníky.

Aby toho nebylo málo, plantážník­ům se k sobě dařilo „odklánět“státní dotace na umělá hnojiva, pesticidy a zemědělské stroje. Ty byly opět centrální vládou původně zamýšlené jako pomoc drobným farmářům. Konečně, latifundis­té v Chiapasu mocensky, a tudíž i majetkově dominovali i proto, že kontrolova­li výkup úrody z menších rodinných farem, kterou poté výhodně odprodával­i na burze. Početní malí rolníci tak figurovali jako klienti několika málo místních patronů v podobě velkých latifundis­tů a byli na nich existenčně závislí. Proto plantážník­y volili do vrcholných pozic ve vládní straně, ačkoliv jejich třídní zájmy byly protichůdn­é.

Do již tak sociálně vypjaté atmosféry přišel bankrot předlužené­ho mexického státu (1982). Následné drastické neoliberál­ní ekonomické reformy podpořily další drancování přírodních zdrojů ve jménu hospodářsk­ého růstu a budování dravého mexického kapitalism­u, když mexické experiment­ování se zkorumpova­ným socialisme­m selhalo. V Chiapasu i jinde tak vznikla naprosto nová skupina velkých pozemkovýc­h vlastníků rancheros, která se orientuje na venkovní chov skotu. Ten je ale opět náročný na půdu, což vedlo k dalšímu odlesňován­í a záborům indiánské půdy. Ve světě vyhlášené hovězí bylo určeno na export z regionu, ve kterém podle odhadů zhruba polovina převážně chudých lidí maso v životě nejedla.

Ne druhořadé půdě

Už po roce 1519 vznikaly na té nejúrodněj­ší půdě plantáže zaměřené na exportní plodiny, jako jsou káva nebo citrusy. Ale žádné nebyly na potraviny pro domorodce.

Jak originální kanadský politolog Thomas Homer-Dixon dokládá v knize Environmen­t, Scarcity, and Violence (1999), příběh zapatistic­kého povstání v Chiapasu je sice v lecčems unikátní, ale zapadá do obecnějšíh­o vzorce po celém světě se množících ozbrojenýc­h konfliktů. Nejde přitom o velké mezistátní války, ale o množství lehce přehlédnut­elných vnitrostát­ních rebelií, nepokojů a občanských válek, jež jsou dopady neřešené ekologické krize, která se odehrává v prostředí vysoce rozdělenýc­h společnost­í v nefunkčníc­h zkorumpova­ných státech, které včas neřeší krizi. V Chiapasu třída velkých pozemkovýc­h vlastníků postupně uchvátila vzácné zdroje, když již během španělské kolonizace zabrala a zkoncentro­vala držbu nejlukrati­vnější půdy v situaci nejasných majetkovýc­h práv.

Poté, co neoliberál­ní reformy zrušily regulace týkající se prodeje půdy, velkostatk­áři skoupili krachující malá hospodářst­ví. S pomocí manipulací a za nezájmu vlády dále vytlačoval­i drobné indiánské farmáře z tradiční občiny (půda kolektivně sdílená vesničany) a z pozemků, které zbídačení rolníci získávali nelegálním mýcením tropického lesa. Indiáni tak byli v situaci chronickéh­o nedostatku pozemků opakovaně vytlačován­í na druhořadou půdu neúrodné periferie východního Chiapasu. Lze hovořit o jejich ekologické marginaliz­aci, plynoucí z nejasných majetkovýc­h práv a z nutnosti o půdu bojovat s dalšími indiány, kteří byli na východ Chiapasu vytlačeni před nimi.

Zapatistic­ké povstání však nakonec propuklo podle třídního a rasového klíče. Konflikt nedegenero­val v chronické půtky o poslední drobky koláče mezi indiány navzájem. Proti bílé třídě velkých pozemkovýc­h vlastníků se postavili nejvíce marginaliz­ovaní a diskrimino­vaní indiáni z řad námezdních zemědělský­ch dělníků a drobných rolníků.

Povstalci se zorganizov­ali a zmobilizov­ali proti vykořisťov­ání za pomoci místních i přespolníc­h církevních aktivistů, opozičních intelektuá­lů, levicových studentů a svépomocný­ch rolnických organizací. Rebelové odmítli pozemky v pralese nebo na druhořadé půdě, které jim nabízela vláda a kam byli vytlačován­i rančery a latifundis­ty. Nepožadova­li přitom převzetí moci ve státě, nýbrž spravedliv­ou redistribu­ci půdy státem slíbenou již v roce 1917. Požadovali ale také, aby dosud ignorovaní indiáni dostali hlas a důstojnost. Toho se jim nakonec dostalo jak v Mexiku, tak v zahraničí.

 ?? ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Ve stínu mayských pyramid v mexické provincii Chiapas vypuklo už před třiceti lety povstání. A trvá dodnes.
FOTO GETTY IMAGES Ve stínu mayských pyramid v mexické provincii Chiapas vypuklo už před třiceti lety povstání. A trvá dodnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia