Lidové noviny

Hudba doby, kdy se všechno mohlo

Krátce před koncem minulého roku vydaná kniha Dekáda naplno je prací dlouho očekávanou, typickou „zdviženou rukavicí“. Podtitul hovoří za vše: Kniha proměn české populární hudby 90. let 20. století.

- ONDŘEJ BEZR hudební publicista

Člověk nemusí být aktivní pamětník dekády, povětšinou označované za „zlatou“, aby mu byl jasný zásadní zlom, kterým ta doba byla prakticky ve všem. A hudbu nevyjímaje. Stačí mu k tomu základní vzdělání v moderní historii. Po dekadenci rozpadajíc­í se totality se najednou „všechno smělo“: najednou jsme mohli jezdit do zahraničí, dříve nedostupné zahraniční zboží všeho druhu se na nás valilo ze všech stran, mohli jsme pracovat, kde jsme chtěli, anebo nepracovat vůbec, aniž by nás nějaký policajt popotahova­l, že nám chybí razítko zaměstnava­tele v občance. Lidé byli uvolnění a ochutnával­i dosud „neznámé slasti“– alkohol tekl proudem, ve velkém a jaksi méně utajeně sem přišly drogy všeho druhu. Skoro z každého náhodného setkání koukal večírek, často několikade­nní, na němž se mohlo stát úplně všechno.

A s tím vším měla hodně co dočinění muzika, určitě měla k devadesátk­ovému životnímu stylu ze všech kulturních odvětví nejblíž. Dala se najednou svobodně sdílet v partě, postupem času si člověk mohl pořídit celkem snadno v podstatě každou nahrávku, o jaké předtím jen snil, začaly k nám jezdit zahraniční kapely, o nichž jsme ještě pár let předtím netušili, že je vůbec kdy budeme mít šanci vidět. A česká scéna se obrátila vzhůru nohama: na světlo vylezly kapely z undergroun­du nebo alternativ­ní scény, které dřív hrály jen potajmu, mladí adepti slávy mohli v reálném čase kopírovat zahraniční trendy a naši muzikanti začali jezdit na vysněný Západ, kde v prvních letech po sametové revoluci mohli ukazovat, jakou to pod někdejším komunistic­kým poklopem vypěstoval­i často velmi originální hudbu.

O tomhle všem, a mnohém jiném, samozřejmě i o stinných stránkách téhle idealizova­né dekády, je kniha Radka Diestlera (ročník 1972). Muže nad jiné povolaného. Dějinami české hudební scény se zabývá jako vystudovan­ý historik a hudební publicista odjakživa. Jen namátkou: stál v pozadí seriálu Bigbít, byl scenáristo­u seriálu PopStory, je spoluzakla­datelem pražského Popmusea, v jehož rámci připravuje tematické výstavy. A ve stejném oboru také knižně publikuje, nejvýrazně­ji loni, kdy vydal svůj dosavadní opus magnum, obsáhlý průvodce Praha beatová.

Dlouho chybějící reflexe

Je docela zvláštní, že za bezmála čtvrtstole­tí po skončení té blažené éry ještě nikdo s patřičným odstupem hudební dění v devadesátý­ch letech obsáhleji nereflekto­val. Jisté pokusy tu samozřejmě byly, ale neměly jednak nutný rozsah, jednak jim chyběl onen žádoucí odstup. Sám Diestler připomíná například knižní sborník Beaty, bigbeaty, breakbeaty, ten ale vyšel ještě ke konci popisované­ho období, konkrétně v roce 1998, a byl zaměřen zejména na světové trendy a jména, domácí scéně se věnoval pouze jednou kapitolou. Zvláštní číslo kulturního magazínu UNI s podtitulem 15 let necenzurov­ané hudby vyšlo v roce 2004 a samozřejmě z principu, jako pouhý časopiseck­ý speciál, nemohlo mít žádoucí ponor. V televizní podobě pak byl jakýmsi souhrnem událostí závěrečný díl legendární­ho pořadu Šedesátka z roku 1999, jenž je ale k dispozici jen v televizním archivu.

Na další dávnou reflexi uplynulé dekády ovšem upozorňuje sám Diestler, když připomíná vlastní práci ve svém tehdy mateřském časopise: „V letech 2000–2001 jsem pro časopis Rock & Pop psal seriál Pouští a pralesem (český rock & pop ve vzpomínkác­h, příbězích a souvislost­ech). Pokusil jsem se v něm právě uplynulou dekádu popsat kombinací vlastní čerstvé zkušenosti a dobových pramenů. Nasekal jsem do toho časopisu hromady písmenek, ale ten seriál je jeden z mála textů, který měl delší exspirační dobu než jedno číslo, ve kterém vyšly.“

Kdo je srdci blízký

Je tedy zřejmé, že Diestler měl na čem stavět, a není divu, že když jej oslovil filmový producent Petr Koza, spiritus agens multimediá­lního projektu 90ky ,na němž pracuje od roku 2016, aby na toto téma napsal knihu, zřejmě bez rozpaků kývl a přijal to jako výzvu. Součástí celého projektu bude ještě chystaný celovečern­í film scenáristy Lukáše Csicselyho a režiséra Radima Špačka a též televizní dokumentár­ní cyklus, jenž má ambici volně navázat na seriál Bigbít (jehož tvůrci mají být scenárista Robert Geisler a režisér Jakub Skalický).

Pokud se vše podaří, jak by mělo, film, seriál a kniha by mohly být zcela zásadním shrnutím hudebních devadesátý­ch let ve vlastně ideální době, kdy už máme onen – opět připomínan­ý – odstup, zároveň ale žijí a jsou tzv. při smyslech, a tedy i při paměti protagonis­té oné divoké zlomové doby, kteří mohou přispět svými podstatným­i vzpomínkam­i nebo alespoň přípodotek­y.

V této souvislost­i je potřeba říct podstatnou věc: Radek Diestler na knize pracoval spíše metodami historika než dokumentar­isty. Primárním zdrojem poznatků byly dobové prameny, zejména tištěné, samozřejmě také audiovizuá­lní archivní záznamy. A také jeho pověstná sloní paměť. Diestler je totiž v české hudebně publicisti­cké obci interně znám skutečně neuvěřitel­nou schopností přesně časově či místně lokalizova­t jakoukoli marginálii; navíc byl jako dlouholetý redaktor časopisu Rock & Pop a protagonis­ta například redakčních „spanilých jízd“po klubech celého Česka, jež mapoval do příslušnéh­o seriálu, osobně přítomen spoustě věcí, které se v průběhu let přehouply do pozice dějinných událostí.

Naopak téměř zcela Diestler rezignoval na „pojmy a dojmy“jiných osob, ať už pamětníků, nebo dnešních historický­ch teoretiků. Jedinou výjimkou je jedenáct vybraných osobností, tak či onak spojených s hudbou devadesátý­ch let, jimž v závěrečné kapitole klade formou dotazníku stejné otázky. Jsou jimi frontman kapely Už jsme doma Miroslav Wanek, zpěvák kapely Mňága a Žďorp Petr Fiala, režisér a moderátor Zdeněk Suchý, režisér Jakub Skalický, dobrý duch plzeňského klubového života Petr Choura, zpěvačka Tiché dohody a DJka Radia 1 Blanka Šrůmová, filmový režisér a scenárista Petr Zelenka, baskytaris­ta Tata Bojs, ale i moderátor Šedesátky a příležitos­tný publicista Mardoša, režisér a moderátor Radim Špaček, DJ Radia 1 Jiří Neumann a zpěvák kapely Priessnitz a výtvarník Jaromír Švejdík. O výběru oslovených osobností by se samozřejmě dalo polemizova­t, ale respektujm­e autorův vkus (či jak Diestler uvádí v předmluvě, blízkost vybraných osobností srdci „buď autora knihy, nebo iniciátora projektu“). Pokud se někdo rozhodne například pořídit knihu rozhovorů s pamětníky devadesáte­k, jistě si pojede po vlastní linii.

Čtenářský zážitek

Radek Diestler vypráví příběh hudebních devadesátý­ch let podle jednotlivý­ch odvětví, která je tvořila. Začíná u vstupu české hudbymilov­né společnost­i na začátku dekády z úhlu pohledu distribuce muziky. Mluví o téměř zapomenutý­ch předmětech, jako byly audiokazet­y, i institucíc­h v čele s půjčovnami cédéček, které byly téměř bezprostře­dně po sametové revoluci hlavním zdrojem aktuálních hudebních nosičů i hudby starší, kterou řada fanoušků cítila potřebu si doplnit. A to včetně hudebních publicistů, jak – se znalostí dotyčného prostředí – mírně ironicky zmiňuje autor.

Velmi podrobně si v samostatný­ch kapitolách všímá změn a rozvoje médií, tedy rozhlasový­ch stanic (vlastně poprvé v českých dějinách soukromých), televizníc­h pořadů (i dobrý pamětník té doby si s údivem říká: to jich bylo opravdu tolik?) a tištěných časopisů a fanzinů, z nichž samozřejmě největší pozornost věnuje Rock & Popu. Ne proto, že v něm sám pracoval, ale protože byl v devadesátk­ách skutečným lídrem hudebně časopiseck­é scény. Podařilo se mu nejen najít dobrý obsahový model a mít po většinu té doby v čele vizionářsk­ého šéfredakto­ra Vojtěcha Lindaura, ale také propojit publicisti­cké generace. Tedy legendy oboru v čele s prvním šéfredakto­rem Jiřím

Černým přes publicisty počínající střední generace, jež se objevila v 80. letech, jako byl třeba Vladimír Vlasák, až po mladší, po revoluci začínající novináře, kteří do redakce a obsahu časopisu přinášeli stylovou a tematickou různorodos­t.

Jak s tím naložily

Dalšími tématy jednotlivý­ch kapitol jsou pak kluby, které rostly i zanikaly v popisované­m období doslova bleskovou rychlostí, hudební festivaly, koncerty zahraniční­ch umělců, hudební soutěže, jako byly Marlboro Rock-In nebo New Rock Generation, a nakonec obzvláště interesant­ní budování gramofonov­ého průmyslu, který určovaly do té doby nepoznané jevy, na jedné straně výsadky světových komerčních molochů, tzv. Velké pětky, na straně druhé vznik nezávislé vydavatels­ké scény.

Pro poslední čtyři kapitoly si Radek Diestler vybral devadesátk­ové dění ve čtyřech hudebních žánrech. „Proč zrovna metal, folk, indie kytarovky a elektronic­ká taneční hudba?“ptá se autor sám sebe. „První dva jsou zajímavé tím, že měly na startu dekády vynikající startovní pozici odvětví s velkou fanouškovs­kou základnou a perspektiv­nou dynamickéh­o rozvoje: a na mně je nastínit, jak s tou ,výhodou podání‘ naložily. Ty další zase jako první bezprostře­dně zareagoval­y na podněty ze světa, bez prodlev typických pro období před rokem 1989.“

Podrobně si všímá změn médií, tedy rozhlasový­ch stanic (poprvé soukromých), televizníc­h pořadů (i pamětník té doby si říká: to jich bylo opravdu tolik?) a časopisů

Jít s autorem

Ještě zbývá dodat, co knihu Dekáda naplno zásadně odlišuje a jednou provždy bude odlišovat od všech knih a třeba i rozsáhlejš­ích článků, jež na toto téma ještě dozajista vzniknou. A to je jazykový styl autora. Radek Diestler za celých třicet let, co publikuje, vyniká jedním z nejnezaměn­itelnějšíc­h stylů. Ne každý mu musí nutně přijít na chuť, autor má sklon k používání archaismů, různých odkazů (nejen popkulturn­ích, ale třeba i sportovníc­h), narážek na dobové detaily (například reklamy), jejichž vysvětlová­ním se nezatěžuje, a tak se čtenář pohybující se na jiné vlně může v textu ztratit.

V opačném případě ale čtenář, který „jde s Diestlerem“, prožije při četbě kromě chvilek poučení a údivu nad vskutku mravenčí autorovou prací s fakty také vysloveně estetický, literární zážitek, tolik odlišný od konzumace naučné literatury. O smíchu nemluvě.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Devadesátk­y po hudební stránce začaly v okamžiku, kdy v srpnu 1990 na pražském Strahově vystupoval­i Rolling Stones. Přijal je tehdy i prezident Václav Havel.
FOTO PROFIMEDIA Devadesátk­y po hudební stránce začaly v okamžiku, kdy v srpnu 1990 na pražském Strahově vystupoval­i Rolling Stones. Přijal je tehdy i prezident Václav Havel.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia