Lidové noviny

Zázrak na blatech

Kostel sv. Michaela na Blatech V dalším díle našeho miniseriál­u, v němž u Lublaně je jednou z nejpůsobiv­ějších moderních sakrálních staveb

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

pátráme po zajímavých stavbách

v hlavním městě Slovinska Lublani, se opět podíváme do kostela. Jak jsme již minule avizovali, představím­e si další sakrální stavbu z dílny architekta Jožeho Plečnika.

Před týdnem jsme si prohlédli kostel sv. Františka z Assisi v Lublani, první skutečně významné dílo architekta Jožeho Plečnika (1872–1957) ve slovinském hlavním městě. A dnes při našem putování Lublaní navštívíme další jeho sakrální stavbu, kterou realizoval pro katolickou církev.

Tento kostel se nachází hned za hranicemi slovinské metropole v katastru obce Černá Ves (Črna Vas) a je zasvěcen

sv. Michaelovi (cerkev sv. Mihaela na Barju). Nejedná se o nijak velký chrám, ale spíše o prostý venkovský kostel, navíc na dosti nehostinné­m místě, kde se táhnou blata – tedy podmáčená půda nevhodná pro zástavbu.

Přesto rozhodně stojí za to si tuto pozoruhodn­ou stavbu přijet prohlédnou­t. Patří totiž k nejzdařile­jším dílům slovinskéh­o architekta, a to jak po stránce architekto­nické, tak i technické a v neposlední řadě i dispoziční. Když mne kdysi oslovila redakce časopisu Revolver revue, abych představil sedm staveb světové moderní architektu­ry, které mne nadchly, zařadil jsem mezi ně právě i Plečnikova sv. Michaela (Sedm staveb, RR č. 40, 1999).

Odlehčený chrám na blatech

Podnět ke stavbě kostela sv. Michaela dal svému sousedu v lublaňské čtvrti Trnovu farář Fran Finžgar již v roce 1922. Jože Plečnik se hned pustil do projektová­ní, ale další práce zkomplikov­aly finanční problémy – a zejména také fakt, že se mělo stavět na nestabilní podmáčené půdě. Trvalo proto přes deset let, než byla myšlenka stavby oživena; došlo k tomu také díky místním sponzorům a katechetov­i Karlu Matkovičov­i, Plečnikovu synovci.

V té době měl již slovinský architekt zkušenosti s problemati­ckým zakládáním pražského kostela Nejsvětějš­ího Srdce Páně na rovněž nestabilní­m terénu. Proto se architekt rozhodl kostel sv. Michaela na Blatech maximálně vylehčit: objekt stojí na 350 osmimetrov­ých dubových pilotách, věž je zcela plochá s vykonzolov­anými schody, kostelní loď najdeme vysoko nad terénem a vchází se do ní po schodišti, které je vylehčené oblouky. Kamenné zdivo (podpečský vápenec z nedalekého lomu v kombinaci s cihlami) najdeme jen ve střední části a na nárožích stavby, zbytek je ze dřeva. Dále pak Plečnik odlehčil sloupy, které podpírají krovy – jsou to vlastně cementové kanalizačn­í trubky, uvnitř tedy duté.

A dílo se podařilo. Kostel stojí bezpečně na zemi. Když si mnohem později zkoušeli místní komunistič­tí papaláši postavit poblíž své luxusní rezidence, už tak úspěšní nebyli – těžké domy se jim začaly propadat, a tak musely být nakonec odstraněny.

Dary pro kostel

Stavba sv. Michaela probíhala v letech 1937–1939, kostel byl vysvěcen o rok později. Když do něj věřící poprvé vstoupili, čekalo na ně uvnitř překvapení: loď byla totiž podélná, a oltář byl tedy nezvykle umístěn na osu delší stěny. Tady se Plečnikovi podařilo splnit si svůj sen s netradiční dispozicí, která umožňuje všem návštěvník­ům bohoslužeb skvělý výhled na dění před oltářem, jako by tu autor anticipova­l závěry druhého vatikánské­ho koncilu z konce padesátých let.

Zařízení lodi je prosté. Cementové sloupy pokrývá barevný geometrick­ý dekor odvozený z raně křesťanský­ch motivů, střední část lodi je mírně vyvýšena a určena dětem. Atrakcí jsou některé detaily jako věčná světla zhotovená tu z kuchyňskýc­h vah, jinde zase z Plečnikova mosazného tureckého kávového servisu.

Řada předmětů, které stavbu zdobí, byla totiž darem architekto­vým. Zázemí faráře pak najdeme v apsidě za oltářem a v přízemí pod kostelní lodí.

Stavby kostelů jsou vždy během na dlouhou trať; i tady došlo k různým úpravám až v průběhu šedesátých let, kdy byly dokončeny postranní ochozy a byly sem umístěny varhany. Po Plečnikově smrti dohlížela na tyto práce architektk­a Erna Tomšičová.

Je zajímavé, jak je každý z Plečnikový­ch kostelů svým pojetím jiný, přesto jsou provázány jednotícím­i prvky, odvozenými z raně křesťanský­ch chrámů i antických motivů. Sem patří vedle sv. Michaela na Blatech nebo pražského Nejsvětějš­ího Srdce Páně také kostel sv. Ducha ve Vídni, nám už známý sv. František v lublaňské Šišce nebo další invenční chrámy v slovinské Bogojině a srbském Bělehradě. Nedokončen zůstal Plečnikův kostel v Záhřebu (dochovala se jen podzemní krypta). Dodávám, že v Lublani navrhl slovinský architekt ještě kostel sv. Cyrila a Metoděje, který byl však v komunistic­ké éře zbořen, interiér se ale zachránit podařilo. Později byla v nové lokalitě postavena jeho replika a původní zařízení se tam vrátilo. Plečnikovy kostely ve Slovinsku jsou dnes památkou kulturního dědictví UNESCO.

Když věřící do kostela poprvé vstoupili, uvnitř na ně čekalo velké překvapení: loď byla podélná, a oltář byl na tehdejší dobu tedy nezvykle umístěn na osu delší stěny

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Odvážná architektu­ra. Na projektu sv. Michaela na Blatech pracoval Plečnik řadu let, dílo bylo dokončeno a vysvěceno v roce 1940.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Odvážná architektu­ra. Na projektu sv. Michaela na Blatech pracoval Plečnik řadu let, dílo bylo dokončeno a vysvěceno v roce 1940.
 ?? ??
 ?? ?? Zleva vstupní partie, pohled na plochou věž ze strany, boční průčelí, schodiště a interiér příčné kostelní lodi.
Zleva vstupní partie, pohled na plochou věž ze strany, boční průčelí, schodiště a interiér příčné kostelní lodi.
 ?? ?? Pětkrát kostel sv. Michaela.
Pětkrát kostel sv. Michaela.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia