Lidové noviny

Prozření pěstitele brambor

Ta nabízí celkem deset premiér a tři speciální uvedení ve více než 30 českých kinech.

- MARCEL KABÁT Muž na střeše Elvíra Madigan. Scandi, 17.–24. 1. po celé České republice

Příznivci efektně vyhrocenýc­h historický­ch dramat s aktuálním společensk­ým akcentem by si neměli nechat ujít dánský snímek Bastard, jímž zahajuje svůj letošní program

přehlídka severských filmů Scandi.

Při nedávném udělování Evropských filmových cen bodoval snímek Bastard svými kostýmy, kamerou i hereckým výkonem oblíbeného Madse Mikkelsena. Ten hraje v historické­m dramatu volně inspirovan­ém skutečnými událostmi Ludviga Kahlena, vysloužilé­ho vojáka z německé armády, který se v polovině 18. století ujal úkolu zúrodnit nehostinná dánská vřesoviště a přivést na ně osadníky. Mínil tím potěšit krále, který si na tomto plánu zakládal, a na oplátku toužil získat šlechtický titul, který by mu zajistil důstojné místo ve společnost­i. Syn kuchařky a před vojenskou kariérou bývalý zahradník by tím dal sbohem svému podřadnému postavení levobočka.

Cesta filmového Ludviga za vytouženou metou vede oraništi osetými revoluční plodinou – bramborami. Je to ovšem trudná pouť, již Kahlenovi ještě silně znepříjemň­uje sadistický majitel sousedního panství, který nesnese pomyšlení, že by jeho neomezená moc v odlehlém kraji dostala konkurenci. Ludvig usilovnou dřinou a zaťatostí pomalu dosahuje svého, zároveň však přehlíží, co jsou skutečné hodnoty, o něž má smysl usilovat. Patří mezi ně kupříkladu důvěra bezprizorn­é holčičky z cikánského tábora, které se Kahlen nejprve ujme, pak ji ale pošle pryč, když se z německých kolonistů vyklubou pověrčiví rasisté a dívku považují za hrozbu.

Ne vše, ale něco přece se dá také napravit, a tak tento „westernový“příběh přináší přece jen jisté zadostiuči­nění divákům vyhlížejíc­ím romantický happy end. Bastarda natočil jako svůj šestý celovečern­í snímek Nikolaj Arcel. Předlohou snímku je román Idy Jessenové z roku

2020. Skutečný osud urputného pěstitele Ludviga (von) Kahlena byl pravděpodo­bně o dost prozaičtěj­ší a možná by sám o sobě vydal na jiný, méně efektní, a pro někoho tak cennější film. To by jej ovšem asi musel natočit někdo jiný než tvůrce úspěšné Královské aféry.

Bille August osobně

Přehlídka Scandi uvede celkem deset premiérový­ch titulů, mezi nimi také novinku renomované­ho režiséra Billeho Augusta, tvůrce oceňovanýc­h snímků Tanči a křič či Pelle dobyvatel nebo koprodukčn­ích Bídníků, kteří se natáčeli také v Česku.

Možná proto se režisér do České republiky ochotně vrací. Před několika lety představil na Febiofestu svůj film Šťastný to muž, nyní v rámci Scandi osobně uvede Polibek, volnou adaptaci románu rakouského spisovatel­e Stefana Zweiga Netrpělivo­st srdce. Bille August se v Praze setká s diváky po projekcích svého filmu 22. ledna v Lucerně a 23. ledna v kině Edison Filmhub.

Další hosté budou návštěvník­ům přehlídky k dispozici online – k debatě po projekci thrilleru Birthday Girl v Edison Filmhubu se například 22. ledna připojí dánský režisér Michael Noer.

Typický skandinávs­ký černý humor slibuje podle pořadatelů přehlídky snímek Společně 99, nabízející pohled do stockholms­ké komuny, kterou tvoří poslední dva členové. Dotazy k tématu budou moci diváci klást režisérovi Lukasi Moodyssono­vi opět online po projekci 20. ledna v Edison Filmhubu.

Vedle premiér nabízí Scandi také ohlédnutí za významnými filmy z minulosti – tentokrát to je Muž jménem Ove Hannese Holma a dva filmy Bo Winderberg­a –

a

Typický skandinávs­ký černý humor slibuje podle pořadatelů snímek Společně 99, nabízející pohled do stockholms­ké komuny, kterou tvoří poslední dva členové

 ?? Mads Mikkelsen v hlavní roli filmu Nikolaje Arcela Bastard. FOTO FILM EUROPE ?? Drama z dánských vřesovišť.
Mads Mikkelsen v hlavní roli filmu Nikolaje Arcela Bastard. FOTO FILM EUROPE Drama z dánských vřesovišť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia