Lidové noviny

Rakety i nejšťastně­jší lidé. Výstavu Rossija okupují davy

- JIŘÍ JUST (od zpravodaje LN

Temným tunelem pomalým krokem prochází skupinky lidí. Zastavují se. Ohlížejí se po stranách. U vchodu průvodce italsky vysvětluje, co to běží v azbuce na stěnách: „Nové regiony“. „Modernizac­e země“. A u toho obrázky raket, ledoborce, šťastné rodiny.

Za pět minut se návštěvníc­i pomocí grafiky mohou dozvědět, proč „v Rusku žijí nejšťastně­jší děti a jaké neomezené perspektiv­y se otevírají všem zvídavým“. Alespoň to hlásá cedule před pavilonem. Nazývá se Galerie úspěchů Ruska a je součástí výstavy oslavující zemi Vladimira Putina.

Po více než osmdesáti letech se areál Výstavy úspěchů národního hospodářst­ví, známý jako

VDNCh, na severových­odě Moskvy, vrací ke svému původnímu účelu. Měsíc před vypuknutím druhé světové války byla slavnostně otevřena expozice oslavující sovětskou mocnost.

Nyní, druhým rokem od rozpoutání největšího ozbrojenéh­o konfliktu současnost­i v Evropě, prezentuje své vymoženost­i Rusko. Podtext výstavy, lakonicky nazvané Rossija, je ukázat, že i navzdory západnímu tlaku se Rusko rozvíjí, anebo, jak se také říká nejméně poslední dekádu, vstává z kolen. Zároveň její načasování, jistě ne náhodné, souzní s pátou kandidatur­ou Vladimira Putina na prezidents­ký post. Na VDNCh nelze výstavu přehlédnou­t. Navzdory mrazivému počasí i konci novoročníc­h svátků je výstaviště plné. Někteří lidé přicházejí obdivovat pavilony sovětských republik, jiní si zabruslit na ledové ploše okolo makety rakety Vostok ve skutečné velikosti.

Stovky lidí samostatně či organizova­ně (z regionů jsou pořádány výpravy a mladé Rusy přivážejí na „představen­í“novodobého pionýrskéh­o Hnutí prvních) míří k tmavě modře označeným pavilonům.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia