Lidové noviny

Lahvové vítězí, čepované je i třikrát dražší

Za posledních 12 let podražily lahvové desítky a ležáky v obchodech o tři až čtyři koruny. Čepované verze v hospodách

- MIROSLAV PETR

Točené pivo v restaurací­ch je mnohem dražší než balené z obchodu. Hosté mizí zejména z vesnických výčepů. Hospodským tak tíží hlavu nejen vyšší sazba DPH a s ní i pokračujíc­í zdražení piva v gastronomi­i. Svízelný je pro ně především rozdíl mezi cenou piv, jež nakupujeme v obchodech, a dvakrát až třikrát vyšší v restaurací­ch a hospodách. Právě gastro obor je vlivem svých rostoucích nákladů tahounem rozevírání „cenových nůžek“. Zdražuje rychleji než obchodní řetězce s jejich akčními slevami.

Piva ve slevě plní regály

Cenový rozestup se postupně zvyšuje už nejméně tři desítky let, ale v posledních letech se rozdíl mezi lahvovým a čepovaným dramaticky zvětšuje. A letos po zhruba pětikoruno­vém zdražení piv v gastronomi­i vlivem vyšší daně z přidané hodnoty naroste ještě víc. Z údajů statistick­ého úřadu a pokladních systémů společnost­i Dotykačka vyplývá, že na začátku roku 2012 bylo sudové pivo oproti lahvovému v republikov­ém průměru desítek a ležáků dražší o 11 korun. Na konci loňska už byl rozdíl 26 korun.

Jenže průměr je jen číslo. Pokud pivař netrvá na stejné značce, nakoupí v řetězcích kvalitní jedenáctku v akční slevě (pivovarníc­i tvrdí, že v akcích se dnes prodává 80 procent všech lahvových a plechovkov­ých piv) třeba za 14 korun. V hospodě by dal za půllitr ležáku nejčastěji kolem 55 korun, tedy čtyřikrát tolik. Ve větších městech je rozdíl ještě výraznější. To znamená jediné – pověstná česká pivní kultura dostává na frak, do hospod chodí popíjet a družit se čím dál méně lidí. A čím dál víc jich nakupuje v obchodech zásoby na domácí konzumaci nebo zahradní grilování se sousedy. „Letošní zvýšení sazby DPH je nepříjemné. Všechno nám zdražuje, naštěstí podnikám ve svém a zkusím to zvládnout bez zvýšení cen. Ale děsí mě víc rozdíl cen točeného a lahvového. Kdo může, navozí si basy z řetězce a na hospodu zapomene,“řekl Martin Veselý, majitel hospůdky U šesti trampů ve Zvíkovci na Rokycansku.

o 12 až 25 koruN.

Řetězce mohou na pivovary tlačit

Pokud bychom brali cenový průměr statistiků, za posledních 12 let podražily lahvové desítky a ležáky v obchodech o pouhé tři, respektive čtyři koruny. V případě čepované verze v hospodách o 12 až 25 korun. „Sudové a tankové pivo vychází o něco dráž oproti lahvovému už od pivovarů. Zejména proto, že obchodní řetězce své dodavatele značně škrtí. Nedovolí pivovarům si účtovat nějakou lepší marži. Zatímco hospodský nemá vůči dodavatelů­m vzhledem ke svým vysokým nákladům a chabému zastání takovou vyjednávac­í sílu,“komentuje souboj obchod versus hospoda ekonom z České zemědělské univerzity Tomáš Maier.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia