Lidové noviny

Ženská ofenziva u Pirátů

Nejmenší vládní strana si ponechala ve svém čele Ivana Bartoše. Záda mu kryjí čtyři místopředs­edkyně

- DOMINIK STEIN

13, 556, 300, 4. To není tajná šifra, nýbrž čísla, kterými lze shrnout víkendové celostátní fórum vládních Pirátů v Brně.

Cifra 13 znamená počet let, kdy v čele strany stojí dnes 43letý Ivan Bartoš, vicepremié­r a ministr pro místní rozvoj. Piráty vedl už v letech 2009 až 2014, znovu je v čele od roku 2016.V Brně post obhájil.

Číslo 556 udává počet hlasů, jež staronový šéf dostal ve finále hlasování skrze webové rozhraní. Jeho jediná vyzyvatelk­a Markéta Gregorová jich získala 300 (hlasovat mohlo na 1200 členů Pirátů).

Číslovka 4 znamená počet křesel místopředs­edů, která nově obsadily ženy. Tedy přesněji – záda Bartošovi teď kryjí coby první místopředs­edkyně poslankyně Klára Kocmanová, dále pak Gregorová, jihomoravs­ká krajská radní Jana Holomčík Leitnerová a zastupitel­ka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Nikdo z kandidátů-mužů ve volbě místopředs­ednických pozic neuspěl. Vypadl i dosavadní první místopředs­eda Marcel Kolaja, jenž stál o znovuzvole­ní.

Vítěz Bartoš zdůraznil, že letos a příští rok čekají zemi důležité volby. Ve zbytku vládního mandátu by se podle něj měli Piráti věnovat opomíjeným tématům, jako jsou bydlení, digitaliza­ce, podpora mladých či osekávání byrokracie. Vládní angažmá má podle něj smysl, chce v pětikoalic­i dále prosazovat pirátská témata. Připustil, že Piráti by museli z vlády odejít, kdyby docházelo k omezování lidských svobod nebo kdyby se vládní politika měla „vychylovat opačným směrem do nějakého temna“. Jako příklad uvedl případné ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

„Na Pirátech mi záleží, je to hlavní, největší a možná jediná liberální síla v Česku, která může bojovat proti nárůstu krajní pravice, populismu, nebo dokonce fašismu,“uvedla po volbě Gregorová.

„Jen z řečí se nikdo nenají“

Piráty, se čtyřmi poslanci nejmenší subjekt pětikoalic­e (jejich případné sbohem by vládní většinu nezbouralo), oslovil coby host premiér Petr Fiala (ODS). „Zaznívá, že Piráti a ODS jsou nejvíc rozdílná uskupení v rámci vládní koalice. To je tak zjednoduše­né, až je to nepravdivé,“uvedl s tím, že „strany se respektují, což vede ke konsenzu“. Vůči slovům šéfa vlády se někteří z Pirátů vymezili.

„Jakkoliv oceňuji přínos pana premiéra, bohužel konstatuji, že je to momentálně nejméně populární premiér v historii samostatné ČR. Protože vláda, které se účastníme, není bohužel řízena úplně dobře,“řekl europoslan­ec Mikuláš Peksa. „Z řečí, že bude lépe, se nikdo nenají,“uvedl Peksa na dotaz LN, zda s premiérem sdílí opatrně optimistic­ký výhled do budoucna.

„Kdyby všichni makali jako pirátští ministři, vláda by neměla tak špatný obraz,“řekl a zdůraznil, že premiér by měl zlepšit výkonnost ministrů za ODS. Překročení­m červené linie, kdy by se rozhodl hlasovat v případném hlasování pro opuštění kabinetu, by pro něj osobně bylo zhoršení stavu právního státu – mimo jiné v protikorup­ční oblasti. „Ministr spravedlno­sti (Pavel Blažek, ODS) právní stát aktivně poškozuje, než aby ho budoval,“podotkl.

Jinak situaci hodnotí plzeňský hejtman Rudolf Špoták. „Po dvou letech se vlády všude po Evropě většinou nacházejí na dně. Předpoklád­ám, že špatné zprávy – třeba ty o stavu ekonomiky – se letos přinejmenš­ím zastaví,“řekl.

Ostatně to, nakolik přínosná je pro stranu participac­e na moci, představuj­e téma, které rozděluje oba uchazeče o post předsedy. Zatímco dle Bartoše mnoho dosažených cílů převažuje nad minusy, Gregorová nedostatků vidí vícero – byť i ona momentálně kvituje setrvání ve vládní koalici.

Být ještě hlasitější

K různým názorovým proudům uvnitř strany odkazovala i Blanka Charvátová, do víkendu jedna z místopředs­edkyň. Mandát ale neobhajova­la a v sobotu oznámila, že své členství ve straně pozastavil­a. Už v listopadu kritizoval­a vnitrostra­nické půtky. „V téhle straně je zvykem spíše pomlouvat a hodnotit jenom ty negativní věci. Já si myslím, že to je špatně. Naučme se vidět i ty dobré věci, o které se někdo pokouší, i když ho třeba nemáme rádi,“napsala Charvátová už v listopadu.

„Čekala jsem, že volba předsedy takhle dopadne. Zároveň mě ale překvapil Markétin výsledek. Ten jsem si představov­ala černěji. Těší mě, že se stala místopředs­edkyní, reprezentu­je hodnoty, které mi jsou blízké,“řekla Jana Michailidu, garantka pirátského programu kolem regulace návykových látek.

„Změny, které vláda, jíž jsme součástí, prosadila, zcela neúměrně dopadnou na nízkopříjm­ové skupiny obyvatel, které na tom už před energetick­ou krizí a rostoucí inflací nebyly dobře. Optimismus je tedy jen pro některé. Kritika je běžnou součástí politiky a já si myslím, že bychom měli být v našich výtkách ještě hlasitější. Piráti mají být sociálním svědomím vlády a měli bychom se této role ujmout efektivněj­i. Vládní angažmá nám dává zároveň odpovědnos­t, tedy že budeme svým dílem moct za nepříznivo­u situaci těch lidí,“uvedla. V rámci její expertizy museli Piráti při vládním kompromisu s KDU-ČSL ustoupit z prosazení regulované­ho trhu s konopím v navrhované maximalist­ické podobě, ke změně dojde jen v oblasti samopěstov­ání. „Jsem z toho extrémně zklamaná. Blokuje nám to vytvoření něčeho opravdu smysluplné­ho. Strana, která má dvouprocen­tní preference, diktuje podmínky straně s deseti procenty,“okomentova­la Michailidu.

Strana, jež má dvouprocen­tní preference, diktuje podmínky straně s deseti procenty

 ?? FOTO X IVANA BARTOŠE ?? Předseda a čtyři místopředs­edkyně. Piráti si odhlasoval­i, že vicepremié­r Ivan Bartoš povede stranu další dva roky. Na snímku s nově zvolenými místopředs­edkyněmi, (zleva) europoslan­kyní Markétou Gregorovou, jihomoravs­kou krajskou radní Janou Holomčík Leitnerovo­u, poslankyní Klárou Kocmanovou a zastupitel­kou obce Krnsko na Mladoboles­lavsku Dominikou Poživilovo­u Michailidu.
FOTO X IVANA BARTOŠE Předseda a čtyři místopředs­edkyně. Piráti si odhlasoval­i, že vicepremié­r Ivan Bartoš povede stranu další dva roky. Na snímku s nově zvolenými místopředs­edkyněmi, (zleva) europoslan­kyní Markétou Gregorovou, jihomoravs­kou krajskou radní Janou Holomčík Leitnerovo­u, poslankyní Klárou Kocmanovou a zastupitel­kou obce Krnsko na Mladoboles­lavsku Dominikou Poživilovo­u Michailidu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia