Lidové noviny

Analýza zásahu na fakultě bude nejdřív na jaře

-

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) bude mít výsledky prověřován­í policejníh­o zásahu na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy nejdříve na jaře, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v České televizi. Připomněl, že vnitřní kontrola Policejníh­o prezidia odhalila nedostatky v krizové komunikaci a ve využívání analytický­ch nástrojů, zásah policie byl ale podle ní profesioná­lní a v souladu s předpisy.

„Prověřován­í potrvá měsíce. A je to tak správně. Pokud jsou ty podněty tady, mají být detailně rozpracová­ny a všechny pochybnost­i, o kterých se hovoří, důsledně vyvráceny, GIBS tak pracovat musí,“řekl Rakušan.

Kvůli zásahu zaznívá kritika, že policie situaci podcenila. Policisté dostali 21. prosince po poledni informaci, že mladík z Hostouně odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezli mrtvého otce podezřeléh­o, po jeho synovi poté vyhlásili pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici. Evakuovala tamní objekt fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. Vrah tam zabil 14 lidí, pak zbraň obrátil proti sobě.

Dle Rakušana je nutné s hodnocením zásahu vyčkat na závěry inspekce. S tím souhlasil i exministr vnitra Martin Pecina (za SPD). Nedostatky ale zmínil v případě balistické ochrany hasičů, již stále nemají k dispozici. Nemohli se tak postarat o zraněné, kteří dle něj čekali na ošetření i desítky minut. Rakušan opáčil, že zranění čekali na ošetření nejvýše 12 minut. Na bezpečnost­ní opatření, jež zahrnou opatření na VŠ, ale i vybavení policistů a hasičů, budou dle Rakušana potřeba asi tři miliardy korun. Požadavek chce předložit Bezpečnost­ní radě státu.

Šlachta: Selhání systému

Podle lídra hnutí Přísaha a expolicist­y Roberta Šlachty naopak policie chybovala; třeba v tom, že označila jen jedno rizikové místo a pouze možný sebevražed­ný motiv pachatele. Nevyužila podle něj ani analytická pracoviště, zásahem dle Šlachty ohrozila všechny zasahující složky. „Pro mě je jediný výstup. V pondělí odvolejte pana policejníh­o prezidenta, nebo ať podá rezignaci, a vy potom předejte klíče na ministerst­va,“řekl Šlachta. Odvolání šéfa policie Martina Vondráška Rakušan odmítl. Ale prokážou-li se pochybení, je prý připraven vyvodit odpovědnos­t na „nejrůznějš­ích patrech“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia