Lidové noviny

Chcete dávku? Proklepnou vás

-

„V konečném důsledku může opatření vést k dalšímu prohlubová­ní regionální­ch disparit. V potaz je také třeba vzít, o kolik může být potenciáln­í úspora na výplatě dávek vyšší než náklady na realizaci majetkovýc­h testů,“řekla Bírová z Platformy pro sociální bydlení.

Vznikne multidávka

Chystaný redesign sociálních dávek má přinést sloučení příspěvku na bydlení s dalšími třemi dávkami nebo zavedení energetick­ého paušálu. Odborníci upozorňují na děravá místa plánované reformy; obávají se, že stát bude šetřit na nevhodných místech a potřební o pomoc přijdou.

Z příspěvku a doplatku na bydlení, dávky na živobytí a přídavku na dítě vznikne jedna multidávka. V ní se tak spojí dvě dávky státní sociální podpory a dvě dávky hmotné nouze – ty jsou určeny pro nejchudší a už dnes jsou spojeny s majetkovým testováním. To od příštího roku zřejmě potká celou multidávku.

„Jde o velkou reformu a veškeré podrobnost­i nyní finalizuje­me. Celý návrh veřejnosti podrobně představím­e, jakmile to bude možné, pravděpodo­bně ještě v lednu,“řekl Augusta.

Zatímco sloučení dávek má přinést zjednoduše­ní a větší přehlednos­t, některé další úpravy mohou být podle odborníků kontraprod­uktivní. „Rizikem nové dávky státní sociální pomoci může být snaha ušetřit na nesprávnýc­h místech. Například příspěvek na náklady na bydlení nemůže být oproti dnešku jen poloviční, jak se o tom uvažuje,“řekla LN odbornice na český dávkový systém z Institutu pro sociální inkluzi Alena Zieglerová. Ve hře je totiž snížení stropu pro výši částky na bydlení – nikoli už na celý normativ, ale pouze na jeho část, jít by mohlo o takzvanou střední, tedy mediánovou hodnotu.

Novinkou by měl být také energetick­ý paušál. Žadatelům by díky němu odpadla povinnost každé tři měsíce dokládat skutečné náklady na energie – reálné náklady by se započítáva­ly jen u těch nejchudšíc­h, tedy u domácností s příjmem do 1,3násobku životního minima, a to maximálně do 1,2násobku výše energetick­ého paušálu. Konkrétní hodnotu paušálu však mluvčí ministerst­va také nechtěl uvést.

Analytik iniciativy Za bydlení Jan Klusáček však upozornil, že variace v nákladech na energie je mezi jednotlivý­mi domácnostm­i obrovská. „Pokud se udělá paušál, který zprůměruje, kolik se platí za energie v bytech a rodinných domech, lidé z domů na tom budou velmi biti. Muselo by se udělat několik paušálů pro dvě základní kategorie – rodinné domy a byty –, a to podle počtu osob v domácnosti nebo velikosti domu. Pokud by takto byly třeba tři různé částky pro dům, tři pro byt, mohlo by to fungovat – ale určitě ne jako jeden paušál,“zhodnotil pro LN.

Podle Bírové paušál nepomůže ani státu, ani ohroženým domácnoste­m. „Jeho zavedení by zároveň de facto znamenalo paralyzová­ní příspěvku na bydlení jakožto efektivníh­o nástroje prevence a pomoci v energetick­é chudobě. Cenu energií lze řešit na základě předpisu nákladů a není potřeba ji pravidelně dokládat. Lze vycházet z předpisu a vyúčtování,“dodala.

Stát příspěvek ořízl

Příspěvek na bydlení už letos doznal změn. Zatímco loni byly kvůli energetick­é krizi mimořádně navýšeny normativy, letos se opět snižují, a to o 1400 až 2800 korun. Desetitisí­cům lidí se tak příspěvek sníží, další téměř dva tisíce o něj přijdou úplně. Od ledna zároveň platí novela zákona, podle níž jsou banky a další platební instituce povinny sdělit orgánu pomoci v hmotné nouzi na jeho písemnou žádost údaje o číslech účtů žadatele o dávku, příjemce dávky i společně posuzovaný­ch osob. Loni ji předložil ministr práce a sociálních věcí Marian

Jurečka (KDU-ČSL) a upozornil, že pokud člověk žádá o dávky v hmotné nouzi, tedy o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc, úřad práce nemá možnost si ověřit, zda nemá nějaké další účty či jiné příjmy než ty, jež sám přizná.

Organizace Iuridicum Remedium a Spolek pro ochranu osobních údajů kritizoval­y, že návrh neprošel meziresort­ním připomínko­vým řízením, v novele zákona o státní sociální podpoře se objevil až ve třetím čtení. „Návrh postrádá odůvodnění a vyhodnocen­í dopadu navrhované legislativ­ní změny do práv dotčených osob, zdůvodnění nezbytnost­i nového průlomu do bankovního tajemství, posouzení přiměřenos­ti či návrh opatření ke snížení souvisejíc­ích rizik pro dotčené osoby,“uvedly organizace.

Také banky upozornily, že jim to přinese velkou administra­tivní zátěž. Podle Jurečky se nejedná o prolomení bankovního tajemství, ale o prověření účtu se souhlasem žadatele. „To opět umožní proces posouzení žádosti zrychlit a zautomatiz­ovat,“řekl.

Návrh postrádá vyhodnocen­í dopadu do práv dotčených osob i zdůvodnění nezbytnost­i nového průlomu do bankovního tajemství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia