Lidové noviny

Miliony pošle VZP i projektu Fialova poradce

-

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chce rozdělit zhruba 403 milionů korun čtyřem zdravotnic­kým zařízením na péči o pacienty po vážném onemocnění mozku. Mezi tři velké nemocnice se dostal i menší soukromý brněnský špitál společnost­i SurGal Clinic, jenž patří Petru Gálovi, poradci premiéra Petra Fialy (ODS). Dle mluvčí VZP Viktorie Plívové kliniku doporučili zástupci odborných komunit, ti ale tvrdí, že o projektu nemají přesné informace. Správní rada VZP projekt neřešila, schválilo ho přímo vedení pojišťovny, uvedl server Seznam Zprávy.

Projektu s názvem Navazující intenzivní neurorehab­ilitace se vedle SurGal Clinic účastní i pražská Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a nemocnice v Ústí nad Labem. Jednatelka SurGal Clinic Jitka Smrčka uvedla, že zařízení nabídne specializo­vanou neurorehab­ilitační péči pacientům po získaném poškození mozku, v pilotním projektu by pacientů mohlo být 80 až 100.

„Záměr projektu vzešel ze strany odborných společnost­í a výběr zapojených poskytovat­elů je též výsledkem jednání se zástupci odborných společnost­í,“řekla serveru mluvčí VZP. SurGal Clinic dle ní doporučili zástupci České neurochiru­rgické společnost­i a České neurorehab­ilitační společnost­i. Ti ale uvedli, že o projektu nemají přesné informace.

„Nemůžu zodpovědět, jak to v Brně je. Mají tam zřejmě kapacitu lůžek, která tomu vyhovuje. Já ale ty lokální podmínky neznám,“řekl šéf České neurochiru­rgické společnost­i Martin Sameš, též přednosta neurochiru­rgické kliniky ústecké nemocnice. Člen správní rady VZP a senátor Roman Kraus (ODS) se na přípravě projektu podílel, ale neví, kdo SurGal Clinic vybral. „Kde to bude, jsem už neřešil. To už řešila pojišťovna. Myslím, že brněnský SurGal je tam proto, že vlastní neurologic­kou kliniku,“sdělil serveru Kraus. Podle Toma Philippa (KDU-ČSL), šéfa správní rady VZP, předložil projekt řediteli pojišťovny Zdeňku Kabátkovi jeho náměstek Jan Bodnár. Seznam Zprávám se Bodnár nevyjádřil, stejně tak se serveru nepodařilo kontaktova­t Gála.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia