Lidové noviny

Návrh: delší pobyt v LDN ať se platí

-

V Česku by mohly od příštího roku fungovat zdravotně-sociální služby. Poskytovat by je mohly nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných (LDN), domovy pro seniory či centra duševního zdraví. Pobyt v LDN by si po třech měsících mohli od roku 2027 pacienti platit, pokud by v ní zůstávali ze sociálních důvodů. Vyplývá to z návrhu novely o sociálních a zdravotníc­h službách a o veřejném zdravotním pojištění, který předložilo ministerst­vo práce. Spolupraco­valo na něm s resortem zdravotnic­tví. Ten se ale o víkendu ohradil proti tomu, že by se za delší pobyt v LDN mělo platit. A zdůraznil, že zdravotní služby budou vždy hrazené ze zdravotníh­o pojištění.

Záměr poprvé zveřejnily resorty zhruba před rokem. Tehdy sklidil kritiku. Návrh proto poté stáhly. Podle ministerst­va práce je možné do 23. ledna podávat k novele připomínky, předloha se pak ještě bude upravovat.

Sociální služby podporují soběstačno­st. Hradí se z dotací, příspěvků na péči, plateb od klientů i z darů. Zdravotní služby a léčba se platí ze zdravotníh­o pojištění. V podkladech k novele se píše,

že v sociálních zařízeních se poskytuje zdravotní péče omezeně a v léčebnách zas pacienti dostávají jen základní pomoc se zvládáním potřeb. Sociálně-zdravotní služby by měly zahrnovat potřebný rozsah obou druhů péče. Mohly by je nabízet domovy pro seniory, postižené či se zvláštním režimem, stacionáře, centra duševního zdraví, denní centra, odlehčovac­í zařízení i nemocnice a léčebny. Ošetřovate­lskou péči by zajišťoval­i buď zaměstnanc­i, nebo externí poskytovat­elé.

Za stravu a ubytování lidé v domovech platí. Strop cen stanovuje

ministerst­vo, pro letošek činí 560 Kč na den. Seniorům musí po zaplacení zůstat aspoň 15 procent příjmu. Stravu a ubytování by si měli platit i v sociálně-zdravotníc­h službách. Dle stejných pravidel by se tedy podle návrhu mělo nejspíš začít od roku 2027 platit po třech měsících i v LDN, pokud by u pacienta nebyla už nutná dlouhodobá zdravotní péče.

„Dlouhodobá lůžková péče je hrazenou službou nejvýše po dobu 90 dnů, s výjimkou dlouhodobé intenzivní ošetřovate­lské péče,“stojí v návrhu zákona. Podle něj by delší úhradu z pojištění musela schválit zdravotní pojišťovna. Mohla by ji prodloužit až o 180 dnů, a to i opakovaně.

Svár dvou ministerst­ev

Podle ministerst­va zdravotnic­tví se ale „nezakládá na pravdě“, že by si lidé měli za delší pobyt v LDN platit. „Návrh právní úpravy nic takového neobsahuje. Pobyt pacienta hospitaliz­ovaného na lůžku dlouhodobé péče v LDN bude po třech měsících zhodnocen revizním lékařem zdravotní pojišťovny, a bude-li shledáno, že zdravotní důvody k hospitaliz­aci trvají, bude tato dále pokračovat beze změny. Bude-li zjištěno, že důvody pobytu pacienta jsou převážně sociální, bude snahou zdravotnic­kého zařízení pacienta přemístit do sociálně zdravotní péče,“sdělil v sobotu vedoucí tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví Jan Řežábek.

Úhrada na tři měsíce má podle autorů novely omezit „nadměrný výskyt“takzvaných sociálních hospitaliz­ací. Lidé často v LDN zůstávají, protože návazná péče chybí. Dle kontrol pojišťoven je to 15 až 20 procent pacientů, uvedl resort práce v podkladech.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK ?? Citlivá věc. Lidé často v LDN zůstávají, protože návazná péče chybí. Podle kontrol zdravotníc­h pojišťoven je to 15 až 20 procent pacientů.
ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK Citlivá věc. Lidé často v LDN zůstávají, protože návazná péče chybí. Podle kontrol zdravotníc­h pojišťoven je to 15 až 20 procent pacientů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia