Lidové noviny

Leopardy kosí poruchy. Češi jim věří

O které stojí česká armáda, čelí při svém nasazení na ukrajinské frontě dílčím problémům. Podle názoru expertů však poruchovos­t německých strojů postupně pomine.

- HYNEK PAŠTĚKA

Česká armáda pořád ještě používá tanky sovětského původu T-72 v modernizov­ané verzi M4CZ. Na pozici hlavního bojového tanku v českých barvách je ale mají vystřídat německé stroje typu Leopard. Nic na plánu pořídit si je nejspíš nezmění ani problémy, kterým teď moderní monstra čelí při nasazení v bojích na Ukrajině. Podle expertů, které LN oslovily, jde jen o „porodní bolesti, které nutně provázejí zavádění nové techniky“.

Zabývat se leopardy a jejich strázněmi na ukrajinské­m bojišti je důležité už proto, že česká vláda loni v květnu rozhodla, že začne vyjednávat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8. Jak LN v minulém týdnu potvrdilo ministerst­vo obrany, probíhají nyní tržní konzultace, při nichž se s německou stranou vyjasňují například technické parametry tanků či možné dodací lhůty.

Praha usiluje o nákup přibližně sedmi desítek tanků, hodnota tendru má činit řádově desítky miliard korun. „Po vyhodnocen­í výsledků konzultací budeme v případě kladného stanoviska k dalšímu pokračován­í spolupráce s německou vládou a výrobcem tanků jednat o přistoupen­í k rámcové dohodě na pořízení tanků. Jasno o dalším postupu bychom měli mít na jaře,“sdělila LN Simona Cigánková z tiskového odboru resortu. V podobném duchu mluvila na bilanční tiskové konferenci v prosinci ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ta tehdy také řekla: „Tanky jsou ve fázi, kdy se snažíme my i Němci oslovovat další země, které by do projektu šly s námi.“Má jít například o Slovensko či některé pobaltské republiky.

„Vyšší počet zapojených států by vedl k množstevní­m úsporám i usnadnění oprav a provozován­í tanků. Případné zapojení dalších účastníků je však záležitost­í Německa, to nemůžeme blíž komentovat,“upřesnila pro LN Cigánková.

Jak bylo zmíněno, leopardy na ukrajinské frontě čelí problémům. S jejich dodávkou Kyjevu byla spojena očekávání, že pomohou prorazit ruská obranná opevnění. Řada vojenských odborníků je označovala za nástroj, který může změnit dosavadní průběh války rozpoutané Moskvou. V úhrnu dostala ukrajinská strana během uplynulého roku více než šedesát tanků typu Leopard 2, a to od různých evropských zemí. Jak ale nedávno uvedla německá agentura DPA, z osmnácti strojů dodaných Německem je reálně „v provozu“, a tudíž zapojených do bojů pouze malá část. Jedním z důvodů je, že tanky procházejí opravami, ať už proto, že byly zasaženy nepřítelem, nebo se porouchaly. Navíc se také ukazuje, že jejich opravy trvají příliš dlouho, a to i kvůli nedostatku náhradních dílů.

Neodborné zásahy i pokusy o opravu svépomocí

DPA přitom citovala z listu, který před časem poslal poslanec za německé Zelené Sebastian Schäfer společnost­em Rheinmetal­l a Krauss Maffei Wegmann (KMW), jež leopardy vyrábějí. „Bohužel jen velmi malý počet dodaných bojových tanků může Ukrajina ještě používat,“stojí v dopise. Schäfer také uvedl, že část dlouhodobě­jších poruch západních tanků souvisí s neodborným­i zásahy ze strany ukrajinský­ch vojáků a pokusy o jejich opravu svépomocí. Podle poslance by proto měly firmy dbát daleko víc na výcvik ukrajinský­ch mechaniků, případně vytvořit podmínky, aby mohly odborné opravy probíhat přímo na Ukrajině.

Vojenský analytik Tomáš Kolařík

míní, že potíže, se kterými se ukrajinská armáda potýká při opravách a údržbě tanků Leopard 2, jsou jen otázkou zvyku. „Technici si na jejich základní údržbu a provizorní opravy musejí zvyknout. Je to otázka roku či dvou, než se logistický systém ustálí,“uvedl pro LN Kolařík. Že se něco podobného přihodí, pokud leopardy dorazí po případném nákupu do Česka, podle experta není ve hře. „Všechny tendry na pořízení bojové techniky se řeší komplexně a včetně servisu,“upřesnil Kolařík.

Podle něj se velké opravy poškozenýc­h ukrajinský­ch leopardů provádějí v Polsku a Litvě ve spolupráci s výrobcem KMW. Na Ukrajině dělají nejvýše běžnou údržbu anebo tanky provizorně opraví alespoň pro jejich transport do zahraničí. A od momentu, kdy na Ukrajinu začala proudit pomoc i ve formě těžké techniky, bylo podle Kolaříka zřejmé, že logistika nepůjde hned „jako po másle“.

Bojové zkušenosti s Leopardy 2 pak ukazují, že sice došlo ke ztrátám tanků, ale ve většině případů byly opraviteln­é a posádka z nich vyvázla živá. „Leopard 2 je robustní tank, nejvhodněj­ší pro

ukrajinské bojiště. Evropské země jej využívají v podobném terénu a podmínkách, jaké panují na ukrajinské­m válčišti,“uvedl Kolařík.

Leopardy už v Česku jsou

Podle šéfredakto­ra časopisu CZ Defence Michala Pivoňky dává pořízení nových tanků typu Leopard smysl také kvůli faktu, že česká armáda už ve své výbavě tento typ tanku má. Jde o čtrnáct tanků Leopard 2A4, jež Berlín daroval Praze za podporu Kyjeva. Ve zvažovaném nákupu by šlo o až 77 nových Leopardů 2A8 v šesti modifikací­ch – bojová, velitelská, vyprošťova­cí, ženijní, mostní a výcviková.

„Ohledně poptávanéh­o počtu nových tanků pro Česko se vedou rozsáhlé diskuse, zda je to málo, nebo příliš. Podle mě je počet vzhledem k současnému uspořádání i personální naplněnost­i tankového vojska optimální,“řekl Pivoňka.

Leopardy v „českých barvách“představuj­í podle experta Kolaříka také příležitos­t pro tuzemský průmysl. Jeho výrobce KMW vzhledem k narůstajíc­ím objednávká­m údajně hledá způsob, jak rozšířit výrobní kapacity a zapojit další státy do výrobního řetězce. „České zbrojovky mají schopnosti a kapacity, aby se do řetězce výroby leopardů zapojily a také měly na starost následnou údržbu, opravy i modernizac­e,“upozornil Kolařík.

Poslanec opozičního hnutí ANO a místopředs­eda výboru pro obranu Pavel Růžička parametry tanků Leopard 2 také nezpochybň­uje, vadí mu však podle něj neprůhledn­é jednání ministerst­va obrany, kdy stále není jasné, kolik přesně by pořízení německých strojů stálo a jaké konkrétně bude zapojení domácího průmyslu. Chybí mu také jednání s Jižní Koreou o tancích K2 Black Panther. „V minulém volebním období jsem na výboru pro obranu navrhoval, ať nezhodnocu­jeme naše tanky T-72 za 1,5 miliardy korun a místo toho pořídíme třeba formou pronájmu právě leopardy. Nynější paní ministryně o leopardech tehdy ani nesnila,“řekl LN Růžička.

Jediný v Evropě

Ve hře o post „hlavního bojového tanku české armády“byl kupříkladu americký tank Abrams či jihokorejs­ký K2 Black Panther, který si pořídili třeba Poláci.

Pro Leopard 2 a jeho nejnovější verzi 2A8 hovoří podle šéfredakto­ra časopisu CZ Defence dva klíčové argumenty: jde teď o jediný tank, který se v Evropě aktuálně vyrábí, a také jej ve své výzbroji mají všichni naši sousedé vyjma Slovenska. V úhrnu osmnáct zemí disponuje více než 3500 tanky Leopard, což dle Pivoňky znamená jasné reference. „Dokud ale nebude podepsána smlouva, není pořízení konkrétníh­o tanku stoprocent­ně jisté. Leopard 2 je ovšem jasným favoritem,“řekl LN.

Jaké tanky vlastně na Ukrajinu také dorazily? Například Velká Británie dodala čtrnáct tanků Challenger 2, Američané 31 kusů tanků Abrams, které jsou na provoz a údržbu velmi náročné. Ukrajincům k nim mohou chybět například náhradní turbíny. Avšak Leopardy 2 jsou jedinými tanky západní provenienc­e, které se na ukrajinské­m válčišti skutečně ukázaly v boji. Challenger­y 2 byly nasazeny na frontě jen v malém množství a o nasazení abramsů doposud nejsou relevantní informace.

Oproti tomu Rusové mají základní typy techniky, ať už sovětské, či ruské výroby, a jde stále o to stejné. Proto jsou, co se týče servisu, v jednodušší situaci a mohou si dokonce dovolit plýtvání.

Technici si na jejich údržbu a provizorní opravy musejí prostě zvyknout. Je to otázka roku či dvou, než se logistický systém ustálí.

 ?? FOTO ČTK/DPA ?? Tanky typu Leopard se mají stát hlavním bojovým tankem české armády. Jejich nasazení na Ukrajině však provázejí dílčí problémy.
FOTO ČTK/DPA Tanky typu Leopard se mají stát hlavním bojovým tankem české armády. Jejich nasazení na Ukrajině však provázejí dílčí problémy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia