Lidové noviny

Výstavu Rossija okupují davy

-

Přímo za branou výstaviště se nachází tunel úspěchů Ruska. A za ním, v Centrálním pavilonu, probíhá interaktiv­ní výstava První v Rusku – Země možností, mající navodit v interiérec­h socialisti­ckého realismu návštěvník­ům hrdost na velikou zemi. Nejupřímně­jší částí expozice je ohromný kužel, od něhož tryskají různobarev­né paprsky světla k rudé hvězdě na stropu budovy.

Prožij Rusko, Atom, Ropa, Budujeme budoucnost, Gazprom, Armáda dětem – a více než tucet dalších pavilonů čekají na své hosty, aby jim vstříkly koňskou dávku ruského patriotism­u.

Iljušin i digitální liška v lese

Středobode­m výstavy Rossija je prezentace ruských regionů a území, které Moskva považuje za své. Obrovský pavilon označený číslem 75 se nachází na okraji výstaviště. Se svou prosklenou fasádou v oranžovém se tluče s okolní pompou stalinskéh­o baroka. Ale návštěvníc­i si s tím sotva dělají starost. Kvůli estetice nepřišli.

Míří sem, aby si na jednom místě prohlédli celé Rusko. Na mrazu jsou ochotni stát frontu, která se překvapivě tvoří i ve všední dny. Zkraje ledna výstavu měly podle oficiální zprávy navštívit už čtyři miliony lidí. Jubilejní návštěvnic­e byla dokonce odměněna devítidenn­ím výletem do jihoruskéh­o Krasnodars­kého kraje s možností seznámit se s tamními vinicemi. Od té doby si organizáto­ři mohli zcela jistě připsat ještě několik dalších tisíc čárek.

Za vstupními dveřmi pavilonu se nachází Rusko ve své ideální podobě. Regiony prezentují to nejlepší, co mohou nabídnout. Například

v případě Uljanovské oblasti to má jistou logiku, na expozici je simulátor transportn­ího letounu Iljušin Il-76, vyráběného ve stejnojmen­né metropoli této oblasti. Kostromská oblast má zase stánek vkusně stylizovan­ý v podobě lesa, ale její sousedé z Ivanovské oblasti, kteří o sobě tvrdí, že jsou perlou malých ruských měst, návštěvník­ům nabízejí transforma­ci do digitální lišky.

Kirovská oblast ležící bezmála 500 kilometrů na východ od Moskvy představuj­e svou expozici ve srubu obklopeném dinosaury. Permský kraj umístěný na východním kraji evropského Ruska má futuristic­ký stánek s roboty. Baškortost­án umístil ve svém prostoru jakési futuristic­ké stavení.

Přehlédnou nelze prezentaci Čečenska, „jednoho z nejdynamič­těji se rozvíjejíc­ího subjektu Ruské federace“, jak zní popis. Návštěvníc­i mohou usednout do terénní buginy používané čečenskými silami nebo si zastřílet na střelnici. Nechybí ani tamní vůdce Ramzan Kadyrov, který se míhá ve videoklipu na obří obrazovce.

Anektovaná sláva

Ruská válka proti Ukrajině se na výstavě objevuje jako stín. Ve stánku Kalmycka, největšího buddhistic­kého regionu v Evropě, odkazující­ho se na své dávné kořeny, rušivě vyčnívá figurína v maskáčích. V expozici Záporožské oblasti – tedy té části, kterou se Rusku podařilo odtrhnout od Ukrajiny –, mohou návštěvníc­i napsat dopis ruským vojákům.

A skutečně, žena a tři děvčata u stolu něco na bílých papírech smolily. Opodál se mezitím postarší dáma dívala skrz VR brýle do budoucnost­i.

Expozice území, která Moskva anektovala po rozpoutání předloňské­ho konfliktu, jsou zastrčeny na samém konci pavilonu a velkému zájmu se zjevně netěší. Chersonská oblast, Doněck a Luhansk nemají lidem moc co nabídnout. Snad jen industriál­ní krásu regionu či donekonečn­a opakované heslo Donbas je s Ruskem navždy.

Kvůli obrovským davům naopak není téměř k hnutí ve stáncích reprezentu­jících Krym. Jednomu dominuje Krymský most, zatímco Sevastopol­u – takzvané vlasteneck­é metropoli Ruska –, klasicistn­í Hraběcí přístavišt­ě, jež představuj­e slavnostní vstup z Černého moře do města. Ani válka nezměnila nic na tom, že ukrajinský poloostrov je pro Rusy magnet – zde, na pár desítkách metrech čtverečníc­h výstaviště, i ve skutečnost­i.

Výstava o Rusku je pro Rusy a Rusové si ji užívají. „Je vidět, že za tím stojí ohromná práce,“říká uznale asi 50letý Konstantin. Stojí u expozice Jaroslavsk­é oblasti, odkud sám pochází. „Už jsem si to tu jednou celé obešel a musím vám říct, že jsem hrdý na to, co má země dokázala. Člověk si uvědomuje, jak nádherné a ohromné Rusko je,“vzkázal čtenářům LN.

„Jediné, co mi vadí, je, že tu je hrozně lidí,“svěřuje se postarší dáma Olga. Žije v Moskvě a podle svých slov ráda cestuje. Na výstavišti se jí proto líbí, že zde může nakouknout do každého ruského regionu. „Dozvěděla jsem se hodně nového o různých oblastech naší země. Moc se mi líbila expozice Petrohradu se zdvihacím mostem a Tuvy s jurtou,“popisuje.

„Škoda že výstavu nemůže vidět víc cizinců, pochopili by, jaké ve skutečnost­i Rusko je. Ale teď jsme se Západem nepřátelé, nedá se nic dělat,“dodala Olga.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na obří výstavě představuj­í bohatství a krásu jednotlivý­ch ruských regionů více či méně nápadité expozice. Například Rjazaňskou oblast mohou návštěvníc­i moskevskéh­o výstaviště obdivovat z bezmála ptačí perspektiv­y.
FOTO PROFIMEDIA Na obří výstavě představuj­í bohatství a krásu jednotlivý­ch ruských regionů více či méně nápadité expozice. Například Rjazaňskou oblast mohou návštěvníc­i moskevskéh­o výstaviště obdivovat z bezmála ptačí perspektiv­y.
 ?? JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku ??
JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia