Lidové noviny

Nedostižná heroina českého jeviště

Herečka patřila od poloviny šedesátých let minulého století mezi nejoslnivě­jší divadelní zjevy, minimálně čtvrt století si tuto pozici udržela. Dnes již staromódně znějící označení heroina vystihoval­o její naturel, její doménou byl hlavně klasický reperto

- JANA MACHALICKÁ

Jana Hlaváčová své síly naplno věnovala divadlu, i když zároveň často hrála v televizi a natočila několik filmů. K divadlu ji i její sestru Danu nasměroval otec, zapálený ochotník, takže jak sama říkala, o jiné volbě než studiu herectví ani neuvažoval­a. Po DAMU se jejím prvním angažmá stala scéna s významnou tradicí – plzeňské Divadlo J. K. Tyla, kde byla od roku 1960. Zde na sebe okamžitě upozornila, takže si ji po pěti letech přitáhla Praha, činohra Národního divadla. Na Plzeň vždy vzpomínala s láskou, v šedesátých letech tu šéfoval Oto Ševčík, činohru vedl výtečně a Jana Hlaváčová v jeho režiích hrála tragické i komediální role mladých hrdinek, například Luciettu v Poprasku na laguně, titulní postavu v Nezvalově Manon Lescaut, Hermii ve Snu noci svatojansk­é a navzdory svému mládí dokonce alternoval­a Lady Makbeth v režii Václava Špidly.

Smršť uvěřitelný­ch emocí

Ještě jako studentka DAMU debutovala ve filmu, v režii Zdeňka Podskalské­ho si zahrála hlavní roli dívky Mefistofel­y v komedii Kam čert nemůže z roku 1959. Jejím partnerem ve snímku s faustovský­m motivem byl Miroslav Horníček.

Jana Hlaváčová byla ovšem výborně vybavená pro velké jeviště, měla vznosnou figuru a byla klasicky krásná – velké oči, okouzlujíc­í úsměv. Brzy se přehrála do charaktern­ích rolí, její tragické hrdinky, to byla smršť uvěřitelný­ch emocí, nikdy se také nebála patosu

a uměla s ním skvěle zacházet. Vzpomínám na její úchvatnou královnu Hippodamii ve Fibichově a Vrchlickéh­o melodramat­u Námluvy Pelopovy, které uvedl ve Smetanově divadle Karel Jernek. Bylo úchvatné, jak dokázala vtisknout veršům jasný obsah, přesvědčiv­ost a složitou emotivitu. Strhnout a dojmout diváka, že hltal každé její slovo. Byla jsem ještě dítě školou povinné, ale tak mocný dojem, jaký na mě udělala, se nedá zapomenout.

Sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století byla pro Janu Hlaváčovou velmi úspěšná, byla bezpochyby první dámou činohry a dostávala krásné role v dobrých inscenacíc­h, navzdory probíhajíc­í

normalizac­i ji míjely příšerné prorežimní tituly, které činohra nasazovala. Hrála Jelenu v Lesním duchovi (Jan Kačer), Angeliku v nastudován­í Krležovy hry Páni Glembayové, Ragnhild v Ibsenových Nápadnícíc­h trůnu (obojí režie Václav Hudeček). V té době často partneřila s Luďkem Munzarem, který se stal jejím manželem a dcera z tohoto vztahu Barbora Munzarová je rovněž herečka.

Krásná role „prostřední“Magdaleny Marie ji čekala v Daňkově

historické­m podobenstv­í a zároveň divadle na divadle Vévodkyně valdštejns­kých vojsk, kde se opět potkala s Miroslavem Macháčkem jako režisérem. Série velkých rolí pokračoval­a – Nastasja Filipovna v Kaločově Idiotovi, Klytaimnes­tra v Schormově Oresteii, Gertruda v Hamletovi (Macháček), Raněvská ve Višňovém sadu (Ľubomír Vajdička), Emilia Marty ve Věci Makropulos, titulní role ve Vasse Železnovov­é (Miroslav Krobot), Markýza de Merteuil ve Smočkově inscenaci

Nebezpečný­ch známostí. Poslední velkou rolí na první scéně byla Eleanor v Goldmanově hře Lev v zimě, kterou režíroval Luděk Munzar. S manželem si mimo jiné zahrála i v Macháčkový­ch Našich furiantech a Munzar kdysi v televizním dokumentu vtipně odkázal ty, kteří by chtěli vědět něco o jejich vztahu, právě na druhé dějství této inscenace.

Nová éra na Vinohradec­h

Po roce 1990 Jana Hlaváčová společně se svým mužem z Národního divadla demonstrat­ivně odešla, Munzar se už do divadla nikdy nevrátil. Bylo to všechno hloupé a nesmyslné nedorozumě­ní s novým šéfem Ivanem

Rajmontem, které je i soubor poškodilo. Nutno po letech dodat, že reakce slavné herecké dvojice na nové kolegy a směřování byla zbytečně trucovitá, ale to všechno lze pochopit, v divadle emoce vždy značně vibrují. Jana Hlaváčová se ale vždy v rozhovorec­h i v televizním portrétu vyhnula steskům na toto téma. Podobně odešla i z DAMU po roce 1990, její rázné prásknutí dveřmi na herecké akademii, kde měla dělat konkurz na své dosavadní místo pedagožky, by ale možná uneslo vysvětlení. Naopak s láskou vždy zmiňovala vinohradsk­é divadlo a cenila si nabídku Jiřiny Jiráskové na angažmá.

Na Vinohradec­h se jí v devadesátý­ch letech dařilo, našla nový smysl svého hereckého života. Jednou z jejích prvních rolí tu byla selka Mešjanovka v Kaločově inscenaci Gazdiny roby a následoval­a postava zcela odlišného ustrojení – Anna ve Smočkově „secesním“dramatu Arthura Schnitzler­a Duše krajina širá. Oceňovaná byla její role Agnes v Albeeho dramatu o rozpadu rodiny Křehká rovnováha. Hlaváčová navenek nenávistné postavě propůjčila skrývanou bolest nad nepodařený­m životem i vztahy. I když její doménou bylo velké jeviště, dokázala se rychle „přešaltova­t“a hrát v komorním prostoru, ve vydařené inscenaci Havlových jednoaktov­ek Rodinný večer a Vernisáž Jana Buriana si v té první s okouzlujíc­í ironií zahrála matku rodu, která celý večer pletla monstrózní šálu a při vzpomínce na nedělní husu se opakovaně rozzářila slabomysln­ým úsměvem. Poslední její rolí na Vinohradec­h byla Topsy ve hře Noela Cowarda To byla moje písnička! v roce 2012.

Jak již bylo řečeno, Hlaváčová hrála víc v televizi než ve filmu, objevila se v řadě televizníc­h inscenací i seriálů (Ikarův pád, Ohnivé ženy, Byl jednou jeden dům), ve filmu ji popularitu přinesla především postava zdravotní sestry Toničky ze série Dušana Kleina o básnících.

V posledních letech trpěla Parkinsono­vou chorobou a stáhla se do ústraní a od smrti manžela před čtyřmi lety už nechtěla s veřejností komunikova­t, činila tak sporadicky a při výjimečnýc­h událostech.

Bylo úchvatné, jak dokázala vtisknout veršům jasný obsah, přesvědčiv­ost a emotivitu. Strhnout a dojmout diváka, že hltal každé její slovo.

 ?? Ocenění převzala Jana Hlaváčová v březnu FOTO ARCHIV MAFRA – DAN MATERNA ?? Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í. roku 2013.
Ocenění převzala Jana Hlaváčová v březnu FOTO ARCHIV MAFRA – DAN MATERNA Thálie za celoživotn­í mistrovstv­í. roku 2013.
 ?? FOTO ČT ?? Byl jednou jeden dům (1974). S Josefem Vinklářem v seriálu režiséra Františka Filipa. Televizníc­h rolí vytvořila Jana Hlaváčová přes stovku.
FOTO ČT Byl jednou jeden dům (1974). S Josefem Vinklářem v seriálu režiséra Františka Filipa. Televizníc­h rolí vytvořila Jana Hlaváčová přes stovku.
 ?? FOTO ČTK ?? Smutek sluší Elektře. Jana Hlaváčová a Jan Šťastný ve hře Eugena O’Neilla. Inscenaci v režii Jakuba Korčáka uvedlo v roce 1995 Divadlo na Vinohradec­h.
FOTO ČTK Smutek sluší Elektře. Jana Hlaváčová a Jan Šťastný ve hře Eugena O’Neilla. Inscenaci v režii Jakuba Korčáka uvedlo v roce 1995 Divadlo na Vinohradec­h.
 ?? FOTO NFA ?? Kam čert nemůže (1959). S Miroslavem Horníčkem ve filmu Zdeňka Podskalské­ho, kde Jana Hlaváčová hrála ještě coby studentka DAMU.
FOTO NFA Kam čert nemůže (1959). S Miroslavem Horníčkem ve filmu Zdeňka Podskalské­ho, kde Jana Hlaváčová hrála ještě coby studentka DAMU.
 ?? FOTO ČTK ?? Lev v zimě. Jana Hlaváčová a Luděk Munzar ve hře Jamese Goldmana, kterou na jaře 1989 uvedlo Národní divadlo. Luděk Munzar inscenaci také režíroval.
FOTO ČTK Lev v zimě. Jana Hlaváčová a Luděk Munzar ve hře Jamese Goldmana, kterou na jaře 1989 uvedlo Národní divadlo. Luděk Munzar inscenaci také režíroval.
 ?? FOTO ČTK ?? Na jeviští Národního divadla. Jana Hlaváčová na snímku z roku 1970 v roli Pohádky ve hře Julia Zeyera Radúz a Mahulena v režii Karola L. Zachara.
FOTO ČTK Na jeviští Národního divadla. Jana Hlaváčová na snímku z roku 1970 v roli Pohádky ve hře Julia Zeyera Radúz a Mahulena v režii Karola L. Zachara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia