Lidové noviny

Bída politickýc­h operátorů

Nové strany sice mohou rychle plnit přání voličů, zakotvení ve společnost­i postrádají

- JOSEF MLEJNEK JR.

Když se Miroslav Kalousek neprosadil na kandidátní listinu koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu, začaly prosakovat zprávy, že hodlá založit novou politickou stranu. Prý by se měla jmenovat Strana rozpočtové odpovědnos­ti a vystupovat pod zkratkou SRO. Pro část voličů TOP 09, ale i ODS, rozladěnýc­h z toho, co předvádí vláda Petra Fialy, by mohla znamenat atraktivní alternativ­u, nicméně od záměru ke skutečnému zprovozněn­í nové politické formace vede dlouhá a docela riskantní cesta.

Osobnosti nadevše

Miroslav Kalousek však není jediný, kdo oznámil (či v jeho případě nechal mediálně naznačit) vznik nového politickéh­o subjektu. Bývalý hejtman Moravskosl­ezského kraje za ANO Ivo Vondrák totiž založil nové hnutí nazvané O.k. (neboli Osobnosti pro kraj). V nadcházejí­cích krajských volbách hodlá spolupraco­vat s hnutím STAN a společně kandidovat pod hlavičkou Starostové a Osobnosti pro kraj, přičemž vytyčenou hranici úspěchu pro zmíněné uskupení tvoří minimálně desetiproc­entní přízeň voličů.

Jde o potenciáln­ě výhodnou symbiózu politika, který nesporně dovedl získat pro ANO hlasy navíc, a hnutí, jež představuj­e zavedenou organizačn­í strukturu, byť se mu minule v krajských volbách v Moravskosl­ezském kraji moc nevedlo, poněvadž jeho společná kandidátka se Zelenými a Nezávislým­i získala pouze 4,3 procenta a zůstala před branami zastupitel­stva. Ivo Vondrák zůstává též v celostátní politice, neboť figuruje jako nezařazený poslanec, jenž ale často hlasuje v souladu s vládní koalicí. Jeho primární ambice však patrně směřují k regionální politice, k návratu na moravskosl­ezské hejtmanstv­í, jakkoliv naznačil, že v případě velkého úspěchu v krajských volbách by asi nebránil snahám o expanzi svého hnutí na celostátní úroveň.

Obecně vzato, současná doba poměrně přeje vzniku nových politickýc­h projektů. Mnozí voliči stran současné vládní koalice vyjadřují v průzkumech veřejného mínění velkou nespokojen­ost s Fialovou vládou, volební modely však v součtu stále přisuzují vládním stranám výsledky jen o málo horší, než jaký byl ten volební. Má to svou logiku, jelikož hnutí ANO, či dokonce Okamurova SPD jsou pro voliče vládních stran v zásadě absolutně nepřijatel­né. Ovšem pokud by se objevila nějaká alternativ­a programově blízká vládnímu táboru, možná by se stranické preference docela zahýbaly.

Nemasové a vlivné politické firmy

Založit a hlavně reálně etablovat nový politický subjekt je však stále hodně těžké, nehledě na skutečnost, že zejména ekonomický a technologi­cký rozvoj západní civilizace podobným pokusům docela nahrávají.

Éra masových stran dávno minula. Zpravidla reprezento­valy nějaké konkrétní sociální nebo ideově či nábožensky vyhraněné prostředí – dělníky, rolníky, živnostník­y nebo třeba katolíky. Často pak měly pevnou vazbu k odborům či dalším zájmovým organizací­m, popřípadě k hospodářsk­ým družstvům nebo jiným ekonomický­m podnikům. Například s agrární stranou byla pevně spojená Agrární banka českoslove­nská. Čemuž odpovídalo i masové členství a stranický tisk.

V západních zemích však po druhé světové válce probíhal postupný přerod ve strany připomínaj­ící spíše obchodní firmu, s menším počtem členů, bez přidružený­ch organizací i vyhraněnéh­o ideového základu. S tím, jak rostla ekonomika, životní úroveň i míra státního sociálního zabezpečen­í, již lidé nepotřebov­ali náležet k podpůrné stranicko-sociální síti. Současné historicky starší strany v sobě tudíž stále nesou některé rysy masového původu, nově zakládané jsou už opravdu spíše politickým­i firmami. U nás zmíněný trend asi nejvýrazně­ji předvedlo hnutí ANO, ale například TOP 09 má k němu rozhodně blíže než k parametrům tradiční masové strany.

V západních zemích se po druhé světové válce strany přerodily spíše v obchodní společnost­i s méně členy a bez vyhraněnýc­h idejí

Strana jako slavný účet na sítích

A vzniku nových politickýc­h subjektů určitě hodně nahrává prudký rozvoj informační­ch technologi­í. S trochou nadsázky by se dalo konstatova­t, že nová strana vlastně znamená několik populárníc­h účtů na sociálních sítích. Ovšem tak jednoduché to zase není. Přece jen je třeba disponovat alespoň pár zajímavými lidmi, nějakými idejemi a programem a rovněž tučným kontem, poněvadž účinná prezentace v internetov­ém moři prostě není zadarmo. Pořád též platí, že úspěšná strana musí mít zakotvení v místní politice. A start nové formace může snadno ustrnout, pokud je v určitém segmentu volebního trhu už zkrátka obsazeno.

Tak jako tak, nyní do stran vstupují již jen ti, kdo se chtějí politice věnovat profesioná­lně, dosáhnout nějakých funkcí, ti, kdo se chtějí politikou živit. V principu na tom není nic špatného, naopak, kritika by se tudíž měla týkat až případného ne/výkonu adeptů politickéh­o řemesla. V relativně ideálním stavu by tedy politika měla dospět do stadia, kdy si občané ve volbách vybírají něco jako nejlepšího mobilního operátora. Bohužel, ti současní nabízejí zpravidla jen předražené tarify, za něž se člověk skoro nikam nedovolá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia