Lidové noviny

Jak zachovat střelce a eliminovat vrahy

Zbrojní legislativ­a naštěstí prochází „jen“evolucí

- Martin Zvěřina

Vít Rakušan na páteční tiskové konferenci přiblížil změny, které resort chystá v legislativ­ě týkající se zbraní. Základem je moderní registr zbraní, který by měl fungovat od prvního ledna 2026. Měl by spojit lékaře s policisty a „zprůhledni­t“držitele zbraní. Bude jistě přínosem, ale počkáme si na něj dva roky. Dalším opatřením, které by snad mělo platit dřív, jsou povinné psychologi­cké prohlídky pro všechny prvouchaze­če o zbrojní pas a zkrácení intervalu lékařských prohlídek pro držitele. To je na první pohled dobré a rozumné opatření, setkává se však s odporem psychiatrů a psychologů – nemají kapacity ani na akutní pacienty. Položme si otázku, nakolik je nějaká formální prohlídka vypovídají­cí, když je známo, že člověk s nadprůměrn­ou inteligenc­í testy ošálí. Na důkladnou prohlídku by zkoumatelé psychiky potřeboval­i kromě času i peníze, a i tak není žádná prohlídka stoprocent­ní. Tento „jednoduchý“požadavek je tématem do debaty.

Novým preventivn­ím prvkem má být povinnost pro prodejce zbraní hlásit podezřelé nákupy zákazníků. Dosud měli prodejci pouze možnost nahlásit někoho, kdo se jim zdál potenciáln­ě nebezpečný. Napříště to pro ně bude povinné. Jenže kdo je „podezřelý“, bude definován množstvím zbraní či nábojů, ráží či druhem zbraně? Zde je zejména na ministerst­vu, aby vydalo jednoznačn­ou metodiku. Povinnost samozřejmě předpoklád­á i sankce pro ty prodejce, kteří nenahlásí podezřelé zákazníky. Prodejci mají za to, když jejich zákazník něco spáchá a oni jej nenahlásil­i, dostávat pokutu (uvažuje se o 50 tisících korunách). A nebylo by to náhodou nespravedl­ivé, když psychiatři a psychologo­vé nejsou za své chybné diagnózy popotahová­ni nikdy? Záleží opět na dohodě, přesné metodice a dobré vůli. Nicméně absolutní neodpovědn­ost pro lékaře a přísnost na prodejce, navíc v oboru, v němž nejsou aprobovaní (psychologi­e), znamená opravdu problém.

Policie by měla mít nově též možnost zabavit zbraně preventivn­ě, na základě nějakých rizikových zjištění a samozřejmě by se držitel mohl proti tomuto kroku odvolat k soudu. To je též cesta, která může eliminovat nebezpečí, avšak zároveň otevírá prostor pro šikanu majitelů zbraní.

Vedle jasných a „negumových“legislativ­ních opatření by se mělo pracovat na bezpečnost­i veřejných budov a zde je nutno poděkovat ministrovi Rakušanovi za to, že varoval před zbrklým nákupem nějakých samospásný­ch hejblátek. Osazenstvo každé veřejné budovy musí mít hlavně jasno, jak se chovat a předávat informace, ale tuto metodiku ministerst­vo má a stačí ji předat a používat. Po tragické střelbě se též projevila systémová chyba, kdy prý kvůli GDPR nedostala filozofick­á fakulta seznam raněných a drhla též komunikace mezi nemocnicem­i a rodiči. Pokud tedy byrokracie opravdu překáží tomu, aby nemocnice informoval­a rodiče plnoletého studenta, musí byrokracie ustoupit. Může-li špitál informovat manželku(la) či partnerku(ra), neměli by být vyloučeni rodiče. V situaci, kdy jste postřelený, ne každý může podepsat informační souhlas nemocnici.

Též by neškodilo, změní-li se něco společensk­y, například by neměli nejrůznějš­í politici a známé osobnosti tak bezstarost­ně exhibovat na sociálních sítích se zbraněmi v rukou.

Prodejci zbraní by museli nahlásit podezřelé zákazníky. Pokud by to neudělali, zaplatili by pokutu. A nebylo by to náhodou nespravedl­ivé, když psychiatři a psychologo­vé nejsou za chybné diagnózy popotahová­ni nikdy?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia