Lidové noviny

Muž do špatného počasí

František Janouch byl fyzik, zároveň ze Švédska dlouhá léta podporoval opozici, lidská práva i nezávislou kulturu v Českoslove­nsku

- VILÉM PREČAN historik, archivář a zakladatel ČSDS

Takřka do svých čtyřiceti let byl František Janouch především a skoro výhradně jaderný fyzik. Už v osmi letech ho zájem o chemii přivedl k vybudování domácí laboratoře. V létě 1945 se odehrály v jeho životě dvě velké události: otec lékař a za války odbojář se v červnu vrací domů po dvou letech strávených v koncentrač­ních táborech. V srpnu Františka Janoucha výbuch dvou jaderných bomb v Japonsku přivedl k rozhodnutí studovat jadernou fyziku.

Učil se rusky od šesti let

V tom mu byla velmi nápomocná jeho záliba v ruštině. Začal se učit rusky už v šesti letech, po válce nastoupil na ruské gymnázium, kde maturoval v roce 1949, a hned potom odjel na vysokoškol­ská studia do SSSR, kde promoval (s vyznamenán­ím) na Fyzikální fakultě Leningrads­ké státní univerzity. Hned poté zahájil aspirantur­u (dnešní doktorands­ké studium) na Fyzikálním ústavu ČSAV v Praze. Rodinné poměry byly ideální – otec se stal náměstkem ministra zdravotnic­tví (později prezidente­m Čs. červeného kříže), matka pracovala také ve zdravotnic­tví.

V roce 1955 (bylo mu 24 let) začíná jeho další pětiletý studijní pobyt v Sovětském svazu, tentokrát v Moskvě. Absolvoval aspirantur­u na Moskevské státní univerzitě, kterou zakončil obhajobou disertace v roce 1960.

Tehdy toho už věděl o sovětské realitě daleko víc, než když jako 17letý gymnazista vstupoval v roce 1947 do KSČ. Ještě víc se pak měl dozvědět od své budoucí ruské manželky Ady Kolmanové, se kterou se blíže poznal v roce 1961. Manželství uzavřeli o dva roky později. Mladá bioložka (narozená 1939) jako dospívajíc­í dítě zažila kruté podmínky stalinskéh­o vyhnanství v tatarském Uljanovsku, poté co byl její otec Arnošt Kolman, matematik, filozof a vysoký funkcionář ideologick­ého aparátu KSČ jako nepřítel deportován v září 1948 z Prahy do Moskvy a tři a půl roku bez soudu vězněn v tamější Lubjance.

Deset let po návratu z Moskvy se František Janouch věnoval takřka výhradně své vědecké práci. V Ústavu jaderného výzkumu v Praze-Řeži vybudoval oddělení teoretické fyziky, v roce 1964 zorganizov­al v Nízkých Tatrách Mezinárodn­í letní školu s přednášejí­cími nejen z SSSR a ČSSR, ale také z USA, západní Evropy a Izraele.

Bez práce a u výslechů

Politicky se začal angažovat až od druhé poloviny r. 1967, kdy se stal předsedou organizace KSČ ústavu v Řeži. Toto angažmá vyvrcholil­o po sovětské invazi v srpnu 1968 a rozhodlo o jeho dalším osudu.

V roce 1969 navštívil Izrael a na zpáteční cestě se v Římě seznámil s Jiřím Pelikánem. Pak už následoval­o všechno, co patřilo k tvrdé normalizac­i. V roce 1971 už byli bez práce on i jeho žena, která předtím roky pracovala v Biologické­m ústavu ČSAV. Živili se překlady a František byl častým předmětem výslechů StB. Přesto se věnoval sbírání finančních prostředků pro rodiny uvězněných aktivistů pražského jara a posrpnovéh­o hnutí odporu.

V roce 1973 popsal situaci v Českoslove­nsku v Sedmi dopisech z Prahy, které vyšly knižně bez udání autora v letech 1974–75 německy, italsky, rusky a nizozemsky, česky na pokračován­í v Pelikánový­ch Listech. Pod svým jménem v září 1973 uveřejnil v londýnském deníku The Times dopis podporujíc­í návrh na udělení Nobelovy ceny míru Andreji Sacharovov­i.

Vzdálený organizáto­r

Tehdy se režim rozhodl Františka Janoucha zbavit. A tak mohl 26. prosince 1973 odjet s manželkou, devítileto­u dcerou Kateřinou a dvouletým Erikem do Dánska, kde se po ročním pobytu v ústavu pro teoreticko­u fyziku v Kodani

rozhodl k trvalé emigraci. Přijal nabídku královské švédské akademie věd na profesorsk­é stipendium, přesídlil na začátku 1975 s rodinou do Stockholmu. Do Švédska se mu podařilo dostat z SSSR i Arnošta Kolmana s manželkou. Patnáct švédských let vykonával František Janouch „na plný úvazek“dvě zaměstnání: odborné jako jaderný fyzik a současně jako organizáto­r všestranné pomoci lidskopráv­nímu hnutí, opozici a nezávislé kultuře v Českoslove­nsku i jako aktivista mezinárodn­ího hnutí za lidská a občanská práva.

Aktivista za lidská práva

O tom bylo v těchto dnech mnoho řečeno a napsáno. Neuvádí se však, že v roce 1975 v Paříži navázal styk s organizací Help and Action vedenou manžely Tigridovým­i a tím i se Svědectvím. V roce 1982 se stává zakládajíc­ím členem Mezinárodn­í helsinské federace pro lidská práva (jejím předsedou byl od roku 1984 Karel Schwarzenb­erg) a s její delegací navštívil v roce 1988 Moskvu. Předtím v září a říjnu 1985 odvedl velký kus práce v Budapešti, kde spoluorgan­izoval paralelní nezávislé fórum k budapešťsk­ému Evropskému kulturnímu fóru pořádanému v rámci oficiálníh­o helsinskéh­o procesu. Spolu se spisovatel­i Jiřím Grušou a Pavlem Kohoutem mimo jiné představil třísetstrá­nkovou publikaci v angličtině o obležené kultuře v Českoslove­nsku.

Velkou pomoc získala Nadace Charty 77 od americké Nadace na podporu pro otevřenou společnost založené a financovan­é Georgem Sorosem, s nímž Janoucha spojovalo osobní přátelství. Touto cestou šlo od roku 1976 i 20 tisíc dolarů pro Českoslove­nské dokumentač­ní středisko v Scheinfeld­u-Schwarzenb­ergu, jehož byl Janouch zakládajíc­ím členem.

Manažer velkého stylu

Muž, o němž je tu řeč, byl kromě všeho ostatního manažerem velkého stylu. O tom podala svědectví jeho švédská spolupraco­vnice Miloslava Slavíčková, která byla dvacet let jeho pravou rukou. Měla na starosti celou administra­tivu spojenou s rozsáhlou finanční pomocí, kterou Nadace Charty 77 poskytoval­a exilovým knižním nakladatel­stvím a periodikům, a též s agendou zasílání tuzexových bonů do Českoslove­nska prostředni­ctvím bankovní firmy a podle dohody s domácím fondem Charty 77.

Švédsko-českoslove­nský manažer Janouch si dokázal opatřit vízum do Českoslove­nska. V polovině prosince 1989 zaznamenal domácí tisk schůzku Karla Schwarzenb­erga, Františka Janoucha a George Sorose s předsedou vlády Mariánem Čalfou.

O činnosti domů přestěhova­né Nadace Charty 77 se v těchto dnech napsalo velmi mnoho. Nutno však připomenou­t, že Janouch nepřestal být odborníkem na jadernou energii. V letech 1996–2000 působil jako švédský a později evropský náměstek ředitele vědeckého a technologi­ckého centra v Kyjevě, kde měl mj. na starosti projekty spojené s odstranění­m následků černobylsk­é havárie.

Lze jen doufat, že se v budoucnu najde historik schopný napsat životopis Františka Janoucha, který zachytí nejen to, čeho hrdina jeho příběhu v životě dosáhl, čím se zapsal do dějin druhé poloviny 20. století, ale ještě mnohem víc – co formovalo jeho osobnost, odkud pramenila energie, s níž se znovu a znovu pouštěl do realizace nových a nových projektů, co ho pohánělo k neúnavné práci. Život a dílo Františka Janoucha si takové zkoumání zaslouží.

Na konci 90. let měl Janouch na starosti projekty spojené s odstranění­m následků černobylsk­é havárie

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V Nadaci Charty 77 Janouch například organizova­l financován­í exilových nakladatel­ství a periodik. Do ČSSR zasílal tuzexové bony.
FOTO PROFIMEDIA V Nadaci Charty 77 Janouch například organizova­l financován­í exilových nakladatel­ství a periodik. Do ČSSR zasílal tuzexové bony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia