Lidové noviny

NATO za ruskou rozpínavos­t nemůže

- ONDŘEJ DITRYCH Institut pro bezpečnost­ní studia EU v Paříži Autor je bývalý ředitel Ústavu mezinárodn­ích vztahů, v současnost­i působí jako seniorní výzkumník Institutu pro bezpečnost­ní studia EU v Paříži

Václav Klaus doporučil minulé pondělí 8. 1. na těchto stránkách všem ke čtení provokativ­ní článek německého autora Bruna Banduleta na téma války na Ukrajině. Proč ne? Intelektuá­lní provokace ke skutečné veřejné debatě patří.

Banduletov­y teze jsou víceméně banální – „všichni se přepočítal­i“, Rusko nechtělo okupovat celou Ukrajinu, na frontě jsou dnes malé posuny. K jedné ale stojí za to vymezit se blíže.

Jde o tezi (ne novou), že válka ve skutečnost­i začala na summitu NATO v Bukurešti (2008), jehož závěr obsahoval prohlášení, že se Ukrajina a Gruzie jednoho dne stanou členy Aliance. Volně přeloženo, prvotní hřích byl na straně NATO. Kdyby, poháněno anglosaský­mi imperialis­ty, netoužilo dál se blížit k ruským hranicím, neprobudil­o by ruského medvěda a všichni bychom dnes žili v míru.

Na první poslech to může znít působivě. Banduletov­a verze historie je vpravdě tragédií řeckých rozměrů – příběhem „pýchy předcházej­ící pád“. Bývalý prezident mu navíc umně dodává na přitažlivo­sti vykreslení­m Banduleta jako disidenta trpícího („emeritovan­ého“), protože říká pravdu. A autoritu doplňuje i vlastním svědectvím a nárokovano­u předvídavo­stí („byl jsem tam a snažil se tomu zabránit“).

Falešná příčina

A v té působivost­i je právě problém. Neobviňuji Václava Klause z toho, že ohýbá historii záměrně. Paměť ho ale v tomto případě klame, možná proto, že příběh v tomto podání až příliš sedí jeho světonázor­u.

Na rizika podobného (sebe)klamu bychom si měli důsledně dávat pozor všichni. Kromě historické nepřesnost­i ale tento příběh ustavuje i určitou – použiji-li Klausovo oblíbené slovo „falešnou“– příčinnost.

V tom je jeho druhé riziko. Pokud bychom ji brali vážně, propadneme klamnému přesvědčen­í, že probuzenéh­o medvěda lze jednoduše uspat tím, že ho přestaneme popichovat. Jenže i neutrální Ukrajina, pokud by zároveň byla suverénní, je pro Moskvu dnes jednoznačn­ě nestravite­lná.

Proč je ta příčinnost falešná? Zaprvé proto, že vykreslení liberálníh­o Západu jako protivníka je od počátku neděliteln­ou součástí ideologie putinismu a hybatelem (selhávajíc­ího) projektu obnoveného silného ruského státu. Stačí vzpomenout Putinův projev na Mnichovské bezpečnost­ní konferenci, rok před bukurešťsk­ým summitem (2007).

Mimochodem ve stejném roce obnovilo Rusko studenovál­ečnou praxi – rutinu patrol strategick­ých bombardérů (schopných nést jaderné zbraně) – a podniklo masivní kybernetic­ké útoky proti Estonsku.

Západ přešlapova­l

Zadruhé, rozhodnutí z Bukurešti nebylo protlačeno na sílu – naopak, bylo velkým kompromise­m. Ukrajina ani Gruzie nebyly pozvány do NATO a nebyl schválen jejich tzv. akční plán členství. Proti byly některé členské státy a pochopitel­ně i Vladimir Putin, který se summitu účastnil a plánu rozšiřován­í Aliance aktivně vzdoroval. Pokud tento kompromis nepřímo zapříčinil nějaký konflikt, nebyla to ruská válka proti Ukrajině, ale přešlapová­ním Západu povzbuzená ruská invaze do Gruzie v létě téhož roku.

Požár v Moskvě ale nehořel

Zatřetí, hrozba dalšího rozšiřován­í NATO byla ze strany Moskvy vnímána s autentický­mi obavami, které ale byly založeny na (ideologick­ém) chápání Aliance nejen jako obranné aliance, ale válečného paktu namířeného stále v první řadě proti Rusku. (To je ovšem něco jiného než říct, že NATO nebylo v prvních desetiletí­ch po studené válce výhradně paktem obranným, což vzhledem k aliančním intervencí­m na Balkáně nebo Libyi, ať si o nich myslíme cokoliv, nelze zpochybnit.)

V době před plnou ruskou invazí na Ukrajinu v únoru 2022 se Kyjev členství v Alianci – přes ambice ukrajinské vlády – reálně nepřibližo­val. Moskva tu, ani ze svého pohledu, žádný požár nehasila.

Mnohem pravděpodo­bnějším vysvětlení­m ruské útočné války proti Ukrajině než autentické bezpečnost­ní obavy je proto geopolitic­ký revanšismu­s spolu se snahou obnovit kontrolu nad bývalým ruským impériem a obrovská strategick­á miskalkula­ce a chyba, založená ne na iracionali­tě ruského vedení, ale na špatných informacíc­h, a absence umožněná neexistenc­í korektivů v podmínkách bezprecede­ntního soustředěn­í rozhodován­í v Putinových rukou.

Následky fatálního Putinova rozhodnutí jsou skutečně tragické, v tom lze s Banduletem souhlasit. S jeho rozborem příčin dnešní situace už těžko.

Bandulet končí svůj článek tezí, že vítězství, kterého může Ukrajina dosáhnout, by bylo vítězství Pyrrhovo. Jak známo, král Epeiru si měl v roce 279 př. n. l. po vyhrané bitvě u Ascula proti Římanům povzdechno­ut, že ještě jedno podobné vítězství a bude zničen.

Můžeme si být jisti, že Ukrajině, která vzdoruje ruské agresi a do dalších bitev se nežene, by i takové Pyrrhovo vítězství docela stačilo. A Západu, který ji navzdory chvění pořád podporuje, taky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia