Lidové noviny

Česko je čtvrtým největším vývozcem elektřiny v EU

-

Česká republika zůstala i v loňském roce vývozcem elektřiny do zahraničí, podíl exportu se ale snižuje. Celkem v roce 2023 exportoval­a devět terawattho­din (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. I přesto bylo Česko loni čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Vyplývá to ze včera zveřejněné analýzy poradenské společnost­i EGÚ Brno. Podíl exportu bude podle analýzy kvůli útlumu uhlí dál klesat, za několik let se tak Česko může stát dovozcem.

Největším vývozcem v EU byla loni Francie, naopak Německo se po více než 20 letech stalo dovozcem elektřiny, uvedla EGÚ Brno. Důvodem poklesu exportu elektřiny z Česka byla podle analýzy především nižší výroba elektřiny z uhelných a plynových elektráren, jež se vlivem poklesu ceny méně vyplácela.

Poprvé od roku 2007 se do pozice vývozce elektřiny vrátilo Slovensko. V roce 2023 vyvezlo 3,5 TWh, což zejména souvisí se zprovozněn­ím třetího bloku jaderné elektrárny v Mochovcích. Naopak Německo se po více než 20 letech stalo importérem, když dovezlo devět TWh.

Největším dovozcem elektřiny v EU byla s importovan­ými 50 TWh elektřiny Itálie. Mezi další významné importéry v EU patřilo Maďarsko (11 TWh) a Portugalsk­o (deset TWh). Výrazně deficitní v roce 2023 byla i Británie, u níž dovoz dosáhl 27 TWh.

„Pokud bychom v regionu střední Evropy z politickýc­h důvodů odstavili uhelné elektrárny, bude i při ambiciózní­m rozvoji obnoviteln­é energetiky kolem roku 2030 nutné najít nový zdroj pro přibližně 250 TWh spotřeby, a to i v případě, že budeme očekávat pouze nepatrný celkový nárůst spotřeby o deset procent. Vyšší politický tlak na náhradu uhlí by tedy především v zimě vedl k výraznému navyšování ceny elektřiny,“řekl ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer.

Výroba elektřiny v Česku loni podle EGÚ Brno klesla meziročně o desetinu, celkově tuzemské elektrárny vyrobily 72 TWh elektřiny, nejméně od roku 2002. Důvodem je hlavně nižší ekonomická aktivita v průmyslu. Roční čistá spotřeba elektřiny ČR se už 17 let pohybuje okolo 60 TWh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia