Lidové noviny

Škodovka rychle ztrácí Čínu

Zájem Číňanů o českou značku se prudce propadá, loni tam Škoda Auto prodala desetinu toho co před pouhými pěti lety.

- ROMAN ŠITNER

Prodejní výsledky automobilk­y Škoda ukazují na další prudký propad na čínském trhu. Prodeje se tam loni propadly o polovinu na 23 tisíc vozů. To je jen zlomek proti roku 2018, kdy tam Škoda udala na 341 tisíc aut. Pryč jsou dekády, kdy Čína tvořila více než čtvrtinu odbytu škodovek. V Česku automobilk­a prodá za tři měsíce to, co v Číně za celý rok. Automobilk­a však dokázala klesající trhy vyrovnat výrazným růstem v západní a střední Evropě, nakonec tak aut dodala téměř o pětinu více než v roce 2022.

Prodejům v Číně tak nepomohla ani letní marketingo­vá akce, kdy šlo škodovku získat mimořádně výhodně, prodejce garantoval výkupní cenu po třech letech. Zákazník si koupil auto za v přepočtu 400 tisíc korun (na tamním trhu jde například o lépe vybavený kamiq) a dealer se zavázal, že auto po třech letech vykoupí za 320 tisíc korun a 80 tisíc korun dá slevu na nákup nového vozu. Nepomohlo ani to, že Škoda pro tamní trh vyvinula i kupé verze modelů Kamiq a Kodiaq. Jejich současná výroba je přitom prakticky srovnateln­á s výrobou supersport­ů – v jednotkách tisíc vozů ročně.

Uvadající podpora koncernu

Čínský trh je tvrdý a Škoda je nyní omezena i tím, co jí dosud v Číně otevíralo možnosti. Je součástí koncernu Volkswagen a ten nyní v Číně také kvůli rostoucí konkurenci tamních automobile­k bojuje o pozice. Loňská čísla ukazují, že koncernu se podařilo prodeje v Číně meziročně zvýšit, což mohlo být i tím, že se jeho pozornost a podpora soustředil­a na značky Volkswagen a Audi.

Druhým důležitým faktorem je to, že Škoda není v Číně sama za sebe – vozy vyrábí společný závod mateřského koncernu a čínské automobilk­y SAIC. I ta nyní nemusí mít motivaci českou značku podporovat.

Tomu odpovídá i oficiální stanovisko automobilk­y v posledních dvou letech, kdy už je zjevné, že prodeje v Číně padají. „Jednáme s naším partnerem ve společném podniku a snažíme se definovat budoucnost,“řekl například loni na podzim šéf Škody

Klaus Zellmer týdeníku Automotive News.

Prakticky slovo od slova stejné vyjádření poslal LN mluvčí automobilk­y i loni na jaře a předloni na podzim. I dokonce téměř před

ANALÝZA

třemi lety. Tehdy na značku tvrdě dopadl nedostatek polovodičů a prodeje v Číně se začaly propadat. Volkswagen i SAIC se musely dohodnout, do jakých vozů nedostatko­vé komponenty půjdou – a Škoda zjevně stála bokem.

Dalším, i samotnou Škodou zmiňovaným zdrojem problémů je tamní extrémně konkurenčn­í trh. O zákazníka bojuje v Číně násobně více značek než například na českém trhu, dochází i k cenovým válkám.

Překotné změny na trzích

Škoda také v Číně platila za znaleckou volbu. Ta byla cestou, jak získat německou techniku Volkswagen­u za lepší cenu a v balení, které není tak rozšířené v ulicích. Hodně se ale změnilo. Tamní automobilk­y prošly výraznou proměnou a už nejsou jen pro smích, proto je zvažují i ti, kteří chtějí lepší techniku. Zároveň se i Volkswagen pustil do cenových válek, a Škoda tak nemusí vždy vycházet výhodněji. Navíc Škoda v Číně stejně jako v Evropě zamířila i do vyšších cenových sfér a není jisté, zda právě v nich nachází u Číňanů dostatečno­u poptávku.

K Číně se přidala i další rána v podobě války na Ukrajině, kvůli které Škoda opustila ruský trh, a přišla tak o další velké odbytiště. Výsledkem je to, že značka opět po dvou dekádách stojí ve vysoké míře na trzích západní a střední Evropy. Vedení se samozřejmě snaží najít nějakou další oporu a otevřít další velké trhy.

Takovou funkci má plnit například Indie. Tam ale loni prodeje klesly také a nejspíše až další roky ukážou, zda zvolená strategie bude přinášet ovoce. Další na řadě je Vietnam, kam se začaly dovážet rozložené škodovky z Indie a buduje se tam i výrobní závod, vše je ale teprve v počátcích. A nakonec je to i Kazachstán, kde se v dalších týdnech začne s montáží čtyř modelů značky. Tato středoasij­ská země je nejen důležitým trhem sama o sobě, vozy se odsud také mohou snadno dostávat do Ruska, a to i bez podpory automobilk­y.

Jednáme s naším čínským partnerem ve společném podniku a snažíme se definovat budoucnost.

KLAUS ZELLMER předseda představen­stva Škody Auto

Úspěch v Evropě

Kde se české značce daří jednoznačn­ě, je západní a střední Evropa – tam loni prodeje meziročně vzrostly o více než čtvrtinu. Jedním z tahounů tohoto růstu je elektromob­il Enyaq, který si loni pořídilo o polovinu více zákazníků než v roce 2022 a v odbytu již dohání model Fabia. Výrazně se také zvýšily dodávky vozu Octavia, jehož výroba se po potížích s nedostatke­m dílů už rozběhla naplno.

Škoda Auto loni dodala zákazníkům celkem 867 tisíc vozů, o 18,5 procenta více než o rok dříve. Celkem 55 procent aut skončilo na trzích západní Evropy, 21 procent pak ve střední Evropě včetně Česka. Podíl čínského trhu tvořil pouze 2,6 procenta, desetkrát méně než před pouhými pěti lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia