Lidové noviny

Lahvové pivo vyhrává cenou

-

Obor gastronomi­e podle něj dusí víc než u obchodních řetězců zejména vysoké náklady na energie a personál. „V hospodě je hodně velký podíl lidské práce. Kromě toho sehnat dnes šikovného kuchaře nebo číšníka je obrovský problém a bez nabídky nějaké slušné mzdy to už nejde vůbec. DPH to nyní ještě umocnilo,“doplnil ekonom z České zemědělské univerzity Tomáš Maier.

Ale důvodů je víc, včetně výměny generací – ortodoxní pivaři vymírají, mladí preferují spíš kluby a jiné pití než pivo. To vše dusí zejména vesnické hospody, které si pak nemohou dovolit nepromítno­ut všechny své náklady do ceny hostům.

Pivovarské stamiliony do podpory hospod

Pivovarníc­i si vyšší cenou pro hospody kompenzují mizivé marže z řetězců. Takže zánik hospod by znamenal problém i pro dodavatele. V kleštích se ocitl vztah mezi pivovary a hospodami hlavně v době covidových lockdownů, kdy přicházely o odbyt obě strany. Pivovary podporují už dávno své hospodské různým vybavením i investicem­i do zlepšení provozoven. Po covidu to ještě narostlo.

„Kromě toho se snažíme hospodským a personálu poradit, jak vylepšit ekonomiku provozu, skladbu menu, servis a chování obsluhy na place, propagaci v místě prodeje, digitální marketing a samozřejmě správnou péči o pivo a čepování. Loni jsme do podpory a rozvoje hospod investoval­i přes 450 milionů korun a podobný objem máme připravený i na letošní rok,“řekl LN například Roman Trzaskalik, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

Jenže i nadále platí, že rozhoduje cena, za kterou hospody pivo lidem prodávají. K pokrytí vyšších nákladů hospod je nutná vyšší marže, než jakou si účtují řetězce. A právě to zvětšuje cenový rozdíl mezi točeným pivem a lahvovým. Pivovary se snaží tíživou situaci v gastronomi­i zmírnit aspoň tím, že v posledních letech zdražují rychleji pivo v lahvích a v plechu než to sudové.

Konkrétně například právě Prazdroj podle informací manažera Trzaskalik­a loni svým odběratelů­m zvýšil velkoobcho­dní cenu u lahví a plechovek v průměru o 1,50 koruny, zatímco u sudových a tankových piv o jednu korunu. Přičemž v letech 2019 a 2020 Prazdroj čepované pivo nezdražova­l vůbec.

Ojedinělým případem na českém trhu je ovšem humpolecký Rodinný pivovar Bernard.

Bernard se vydal proti proudu

Zatímco se celý český pivní trh nezadržite­lně přesouvá z čepovaných piv k lahvovým a plechovkám – aktuálně poměr prodejů činí 30 versus 70 procent v neprospěch sudů a tanků – Bernard v gastronomi­i naopak roste. Dokáže prodat většinu své produkce v čepované, a tedy i dražší verzi: 66,5 procenta prodává v sudech v restaurací­ch a hospodách. A loni dokonce překonal své dosavadní rekordy, vyrobil 410 tisíc hektolitrů piva, nejvíce ve své 32leté historii.

„Do ceny čepovaného piva se promítají náklady spojené s provozem restaurace či hostince, a ty v poslední době rychle rostly – energie, vyšší mzdy jako motivace nalákat či udržet personál, který v době covidu odešel do jiných oborů, a také nové vyšší zdanění. Proto se cena čepovaného od lahvového piva vzdaluje,“popsal mluvčí pivovaru Radek Tulis.

Cenové nůžky se však rozevírají stále víc. A s poklesem počtu pivařů v hospodách se bude dál podíl čepovaných, tedy sudových a tankových, piv na celkové spotřebě snižovat pod nynějších 30 procent. Přitom ještě v roce 2009 byl odbyt v gastronomi­i a v obchodech vyrovnaný.

„Cenový rozdíl mezi točeným a lahvovým se bude dál zvětšovat. Vidíme to obecně v Evropě a na pivním trhu také v Německu a Rakousku, kde se ceny liší ještě víc a podíl piva prodaného v restaurací­ch je ještě menší než u nás,“dodal ekonom Maier.

Cenový rozdíl v Česku se už skutečně blíží tomu německému. U našich západních sousedů stojí lahvové pivo zhruba 0,8 až jedno euro, tedy stejně jako u nás. Ale cena v restauraci na úrovni kolem pěti eur znamená zhruba pětinásobn­ou nevýhodu proti obchodu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia