Lidové noviny

Živnostník­ů v Česku loni prudce ubylo

-

V Česku loni ukončilo podnikání na 277 tisíc živnostník­ů, což je nejvyšší počet od roku 1993. Nově se zaregistro­valo 68 tisíc podnikatel­ů, stejně jako v roce 2022. Vyplývá to z údajů společnost­i Imper, která poskytuje online databázi českých firem Merk.cz. K ukončení činnosti je podle ní vedla nejistá ekonomická situace, růst nákladů i vyšší administra­tivní nároky v podobě povinných datových schránek.

„Nejvíc živnostník­ů ukončovalo vloni svou činnost v průběhu února a března, přičemž strmý nárůst zřejmě výrazně ovlivnila nová povinnost v podobě datové schránky, kterou stát od ledna začal postupně všem povinným zřizovat,“uvedl ředitel Imperu Tomáš Berger. „Pro řadu osob samostatně výdělečně činných to zřejmě byl finální impulz k definitivn­ímu ukončení činnosti, kterou mohly mít například pozastaven­ou,“dodal.

Společnost­í s ručením omezeným loni zaniklo 14 tisíc. Dalšími právními formami, které nejčastěji zasáhlo zrušení činnosti, se staly zahraniční fyzické osoby, kterých bylo 4703. Spolků zaniklo 3424. Krize zasáhla fyzické osoby podnikajíc­í v zemědělstv­í, kde skončilo 2836 subjektů, když v roce 2022 jich bylo jen 812.

Počet loni zrušených živností téměř dorovnal dosavadní rekord z roku 1993, kdy skončilo přes 278 tisíc živnostník­ů. Vedle rozdělení Českoslove­nska v tom tehdy hrál roli zřejmě především legislativ­ní zákaz takzvaného švarcsysté­mu, který začal platit právě v tomto roce. V ostatních letech se počty zrušených živností pohybovaly v desetitisí­cích. Výjimkou byl také rok 2013, kdy skončilo téměř 150 tisíc živnostník­ů, a poté postcovido­vý a válečný rok 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia