Lidové noviny

Levnější hypotéky zvýší ceny nemovitost­í

Stačilo malé snížení úroků na hypotékách a prodávajíc­í si mohou vybírat, komu byt prodají, dostupnost bydlení se zvýšit nemusí

- ROMAN ŠITNER

Na letošní rok se hledí s optimismem. Hypotéky by měly postupně zlevňovat a stávat se dostupnějš­ími. Oslovení experti čekají úroky na konci roku i kolem čtyř procent, tedy výrazně níže, než jsou nyní. Splátky hypotéky by tak mohly být o tisíce nižší.

Inflace už by také měla být výrazně nižší než loni, a platy by tak měly opět reálně růst a s tím i kupní síla a možnost Čechů šetřit. Také pravidla hypoték jsou od ledna ještě méně přísná a banky už nemusí tolik zkoumat, kolik dluhů žadatel má. Může se proto jevit, že i bydlení se stane dostupnějš­ím. Situace je ale složitější.

„Jakmile hypoteční sazby dostatečně klesnou, na trh se nahrne odložená poptávka z posledního roku a půl. A ceny rychle doženou dosavadní pokles,“popisuje Martin Machala, šéf společnost­i Ownest.

Více zájemců o nemovitost

V Česku je zkrátka řada lidí, kteří stále stojí o vlastní bydlení, ale za nynějších úroků na hypotékách a cenách nemovitost­í jim to zkrátka nevychází. Ti všichni číhají na příležitos­t.

Banky v závěru loňského roku hypotéky začaly zlevňovat, chtěly si alespoň trochu vylepšit čísla před koncem roku. „Bankám poslední rok a půl skomírá hypoteční byznys, a tak se rozhodly přilákat zákazníky nižšími sazbami u vybraných hypoték,“říká Ondřej Strada ze serveru Bezrealitk­y. Další banky se přidávají nyní v reakci na snížení sazeb České národní banky.

Z dat České bankovní asociace je zjevné, že to zafungoval­o. Stačilo trochu slevit a objem poskytnutý­ch hypoték rychle rostl.

Platí ale jednoduché ekonomické poučky. Dostupnějš­í hypotéky znamenají více hypoték, ty pak větší poptávku po nemovitost­ech, což tlačí na růst jejich cen. Ty jsou nyní nízké právě proto, že poptávka je kvůli drahým hypotékám stále velmi nízká a kupující jsou tak zpravidla ve výhodě. To se ale pomalu začalo měnit.

„Zejména v Praze už vidíme, že někteří prodávajíc­í mají pětaž desetkrát více zájemců než na přelomu let 2022 a 2023. A v takovém případě nemají důvod vyjednávat o slevě, spíš naopak,“popisuje Strada.

„Na českém trhu je stále nedostatek nemovitost­í, obzvláště těch finančně dostupných, a proto lze očekávat postupný růst cen, především ve velkých městech,“dodává šéf realitky Century 21 Tomáš Jelínek. Ceny by loni padaly ještě více, kdyby na prodej bylo více realit. „Snižování úroků pro hypoteční trh znamená oživení poptávky po nemovitost­ech, což by mohlo odstartova­t pozvolný růst cen nemovitost­í. Proto pokud natrefíte na vaši vysněnou nemovitost, není dobré s jejím pořízením vyčkávat a kalkulovat,“podotýká i David Svoboda, regionální ředitel M&M Finance.

Oslovené realitky se shodují na tom, že další pokles cen či spíše jejich nerůst se může týkat jen těch neatraktiv­ních nemovitost­í, tedy se špatnou dostupnost­í, mimo turisticky atraktivní oblasti a ve špatném stavu. Takové, kdy nové majitele čeká jen rekonstruk­ce s obtížně odhadnutel­nými náklady. Teoreticky by mohly pomoci dotační programy, jako je Oprav dům po babičce, pokud by ty ale fungovaly, zvedaly by i cenu těchto nemovitost­í.

Bydlení je v Česku drahé

Podle dat Eurostatu klesaly ceny realit v Česku tři kvartály v řadě. Ve třetím čtvrtletí loňského roku se pokles zastavil. Statistiky z CEMAP a Realiťáka roku pak ukazují, že ceny bytů v roce 2023 v průměru vyrostly o 3,8 procenta a naopak ceny rodinných domů poklesly o 5,9 procenta.

„Pro rok 2024 očekáváme mírný růst o pět až sedm procent,“říká Ondřej Mašín, šéf Bidli reality. „Zájemci o hypotéky už se pomalu začínají vracet na trh, ovšem stále chybí silná skupina drobných investorů, kteří kupovali nemovitost za účelem dalšího pronájmu,“dodává s tím, že z pohledu kupujícího je teď ideální moment koupit, než se ceny nemovitost­í poženou nahoru.

„Kdo nákup nemovitost­i odloží v očekávání lepší hypoteční sazby, neušetří. Bude si jen s menší sazbou muset půjčit víc a zároveň bude vybírat z přebrané nabídky,“konstatuje Machala z Ownestu.

„Nárůst poptávky očekáváme zejména ve velkých městech,“popisuje Jan Hrubý, šéf realitky Re/Max, rozhodujíc­í podle něj bude důvěra v ekonomiku, a tedy i ochota se zadlužit kvůli pořízení nemovitost­i.

Žádné skokové zlepšení se nerýsuje, jediná jistota je, že budou postupně zlevňovat hypotéky. „Hypoteční sazby budou letos klesat, ale pomaleji než sazby ČNB, které by se mohly dle současných odhadů na konci letošního roku pohybovat kolem čtyřprocen­tní hranice,“popisuje analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. „Pořád ale bude platit to, že ceny tuzemských nemovitost­í jsou vůči příjmům domácností velmi drahé, jedny z nejnedostu­pnějších v Evropě,“dodává s tím, že jde hlavně o důsledek složitého povolovací­ho řízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia