Lidové noviny

Životní výhra. A teď hurá na obhájkyni

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Probít se tříkolovou kvalifikac­í, mít jediný den na regeneraci a v hlavní soutěži grandslamu si vyšlápnout na zkušenější, a především výše postavenou soupeřku? Pro šestnáctil­etý zázrak jménem Brenda Fruhvirtov­á nic nemožného.

Talentovan­á tenistka už několikrát ukázala, že si buduje cestu ke hvězdné kariéře.

Včera mladší z úspěšné sesterské dvojice zapsala velký kariérní milník. V prvním kole Australian Open vyřadila 31letou Rumunku Anu Bogdanovou, 66. hráčku světa, 2:6, 6:4 a 6:3, čímž oslavila premiérový úspěch v hlavní soutěži jednoho z grandslamů. „Jsem tak šťastná, získala jsem své první velké vítězství,“zářila mladá Češka na tiskové konferenci.

A věřte, že k výhře umetenou pěšinku rozhodně neměla.

„Bolelo mě zápěstí, obzvláště v prvním setu. Nechci se vymlouvat, ale bylo to pro mě obrovsky náročné,“prozradila.

Ani přes trable se ale nevzdala. „Chtěla jsem bojovat. Grandslamy jsou za rok jen čtyři, říkala jsem si, že se musím hecnout a získat co nejvíc výměn,“přiblížila své nastavení.

Že proti ní stála sokyně, jež na okruhu ITF debutovala v roce, ve kterém se Fruhvirtov­á narodila?

„Ze začátku jsem trochu nervózní byla,“připustila Češka. „Ona hrála velice solidně. Z forhendu měla hodně nepříjemné údery křížem a výměny byly fyzicky náročné. Ale pak jsem našla rytmus, utkání jsem ve druhém setu otočila, což mě ohromně nakoplo.“

A pokračoval­a: „Uvědomila jsem si, že i přes nepříznivé okolnosti ji můžu porazit. Ve třetím setu už jsem musela hlavně zůstat konzistent­ní.“

Což splnila na sto procent. Využila sice až pátý mečbol, o to emotivnějš­í konec však prožila. „Už jsem cítila, jak blízko výhře jsem. Soustředil­a jsem se jen na ten okamžik, chtěla jsem zápas ukončit. A když se mi to podařilo, bylo to opravdu úžasné.“

Po posledním míčku padla na kolena a radostnou tvář se slzami v očích složila do dlaní.

„Bylo to pro mě tak speciální. První velké vítězství zažijete jen jednou v životě. Budu si na něj pamatovat dlouho,“neskrývala nadšení. „Těžko říct, co se mi honilo hlavou. Asi úleva, protože zápas byl opravdu náročný.“A přání do dalšího kola? „Doufám, že dostanu velký kurt,“nebojí se 16letá hrdinka, které se sen nepochybně vyplní.

Ve druhé rundě totiž narazí na obhájkyni titulu a světovou dvojku Arynu Sabalenkov­ou z Běloruska. „Bude to skvělá zkušenost,“těší se Fruhvirtov­á.

Bez ohledu na výsledek už je jisté, že se premiérově podívá do první stovky světového žebříčku.

Navíc společně se stejně starou Alinou Kornějevov­ou z Ruska předvedly unikátní kousek. Poprvé od roku 2007 dvě takto mladé hráčky vyhrály utkání v hlavní fázi některého z grandslamů.

A v případě talentovan­é Brendy Fruhvirtov­é rozhodně nebylo poslední.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia