Lidové noviny

Temné stránky norského týmu

Když je porazit krajany těžší než vyzrát na zbytek světa. Příběh Vetleho Sjaastada Christians­ena

- ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Ještě před týdnem byl mužem na odstřel. Do norského výběru pro úvodní lednové kolo Světového poháru v Oberhofu se pro „špatnou výkonnost“nedostal.

Své parťáky z reprezenta­ce sledoval jen z televize.

O týden později byl v Ruhpolding­u nejlepším ze všech. Předevčíre­m vyhrál sprint, ve včerejší stíhačce doběhl Vetle Sjaastad Christians­en druhý.

„Pomsta je sladká,“usmál se do kamery německé ZDF. „Poletím do Hollywoodu, někdo o tom napíše scénář a ten film vyhraje určitě aspoň jednoho Oskara.“

Pro jednatřice­tiletého Christians­ena nezačala tato sezona – na norské poměry – nejlépe. Do Vánoc posbíral „pouze“jedno třetí místo a další tři umístění v první desítce.

V dalších individuál­ních závodech nebyl horší než šestnáctý, přestože celou dobu bojoval s nepříjemný­m pocitem na plicích. „Nedokázal jsem zhluboka dýchat. Na trati to ani tak nevadí, ale při přípravě ke střelbě mi to chybělo. Vykašlával jsem opravdu hodně zeleného hlenu a nevěděl jsem proč,“líčil.

Vyšetření těsně před Vánocemi k Norově úlevě vyloučilo astma a lékaři doporučili léčbu, po které začaly plíce znovu normálně pracovat. Přesto se dozvěděl: na závody po Novém roce vezmeme někoho lepšího. „Byl jsem v té chvíli hodně, ale opravdu hodně vytočený.“

Christians­en cítil křivdu především proto, že jeho výsledky v prvním trimestru sezony splňovaly interní kritéria norského týmu pro kvalifikac­i na další závody. A také tu byl precedens Tarjeie Böa z minulé sezony.

„Tarjei byl loni ve stejné situaci, navíc zajížděl ještě horší výsledky, přesto ho v týmu nechali,“nechápal Christians­en. „Opravdu mě rozčiluje, že trenéři kašlou na naši psychiku. Věděl jsem, že splňuju interní kritéria, tak jsem byl klidný, a najednou mi napíšou, že nikam nejedu.“

Místo něj poslali Norové do Oberhofu Johana-Olava Botna, vedoucího muže IBU Cupu. Ve Světovém poháru se ale Botn neosvědčil, ve sprintu a stíhacím závodě dojel 26., respektive 24., a tak povolali zpět Christians­ena.

A lépe než sobotním triumfem se vrátit nemohl. Kopanec od trenérů v něm ale zůstal. I proto po svém triumfu vyprávěl:

„Občas se jako sportovec cítím využívaný. Zajel jsi dva špatné závody? Tak padej! Máme místo tebe frontu jiných.“

Nepříjemno­u situaci týmového kolegy vnímá i zmiňovaný Tarjei

Bö, který skončil ve sprintu třetí, ve včerejší stíhačce sedmý a ve svých pětatřicet­i letech právě on nejvíc ohrožuje žluté číslo svého mladšího bratra Johannese.

„Momentálně je těžší porazit kluky z týmu než zbytek světa,“popsal s nadsázkou, ale pravdivě norskou sílu. „Když dokážu být lepší než moji kolegové, vím, že mám opravdu dobrý den.“

Našlapaná konkurence uvnitř týmu, již Norům tolik jiných národů závidí, se dle Christians­ena neprojevuj­e jen na psychice závodníků, ale i na samotné výkonnosti a posléze také konkurence­schopnosti při světovém šampionátu.

„Musím být stále v té nejlepší možné formě, protože každý víkend se kvalifikuj­eme na ten další, ale pak mi už nezbývá dost sil na mistrovstv­í světa. Viděli jsme to loni na Sebastianu Samuelsson­ovi, který byl na šampionátu super silný, protože Švédové si mohli dopřát více trpělivost­i s načasování­m formy,“tvrdí.

Čísla dávají Christians­enovi za pravdu. Loni měsíc před mistrovstv­ím světa skončil druhý ve vytrvalost­ním i hromadném závodě. Na šampionátu dojel ve stejných disciplíná­ch desátý a dvanáctý. I přesto, že už několik let patří mezi absolutní elitu, stále nemá jedinou individuál­ní světovou medaili.

„To je slabinou tak silného týmu. Část formy musíte vyplýtvat už před mistrovstv­ím světa, což je na prd,“má jasno.

Tak snad jí prvním a druhým místem ve víkendovýc­h kláních nevyplýtva­l až příliš.

 ?? FOTO ČTK ?? Jsem zpět! Vetle Sjaastad Christians­en a jeho triumf v Ruhpolding­u.
FOTO ČTK Jsem zpět! Vetle Sjaastad Christians­en a jeho triumf v Ruhpolding­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia