Lidové noviny

Nový hit? Státem podpořené investován­í

Od Nového roku stát rozšiřuje třetí důchodový pilíř. Dlouhodobý investiční produkt ale není pro každého si lze ročně odečíst ze zÁklAdu dAně z příjmů

- MIROSLAV PETR

Nejen penzijko. V Česku se rozjíždí i další část třetího důchodovéh­o pilíře. Nová forma státem podporovan­ého spoření na důchod – dlouhodobý investiční produkt (DIP). Funguje v Česku teprve od začátku tohoto roku, ale Česká národní banka už eviduje 13 poskytovat­elů. A zájemci o tuto službu přibývají po stovkách.

DIP znamená možnost pomocí pravidelně ukládaných částek investovat prostředni­ctvím ověřených poskytovat­elů, evidovanýc­h u ČNB, do částečně rizikovějš­ích, ale výnosnější­ch produktů, jako jsou akcie, fondy a podobně.

A to s sebou přináší i rizika. „DIP je potřebné doplnění třetího pilíře, ale není úplně pro každého. Střadatel, tedy investor, by neměl naletět pochybným poskytovat­elům, tedy vybírat hlavně z těch evidovanýc­h u ČNB. A měl by se orientovat aspoň v základech investován­í, zvolit vhodný produkt,“řekl LN ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Jelikož stát toto „spoření“podporuje snížením základu daně z příjmu až o 48 tisíc korun ročně, stanovil i omezení. DIP může člověk vybrat až po uplynutí deseti let od uzavření smlouvy a nejdříve v šedesáti letech věku.

Možnost nabízet DIP si hned 1. ledna zaregistro­vala u ČNB trojice Generali Investment­s, Patria Finance a Raiffeisen­bank. Dalších deset poskytovat­elů zaregistro­vala centrální banka následně. A výčet ještě zdaleka není kompletní.

„Zatím nejsilnějš­í zájem byl ihned s prvním obchodním dnem roku a první možností si DIP aktivovat, tedy 2. ledna, následně po víkendovém rozvážení 8. ledna a znovu dnes (15. ledna). Obecně mohu říci, že se nám klienti do DIP registrují po stovkách,“uvedl pro LN Richard Podpiera, generální ředitel Patria Finance.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia