Lidové noviny

Změna u armádních špionů?

-

Jan Beroun vede vojenskou tajnou službu od října 2014. Do Vojenského zpravodajs­tví (VZ) přišel po aféře, která otřásala touto službou po červnu 2013 v souvislost­i s kauzou tehdejší šéfky Úřadu vlády ČR Jany Nagyové spojené s tajným sledováním manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Beroun po tomto skandálu VZ vnitřně stabilizov­al a podařilo se mu výrazně rozšířit záběr, a to včetně reakce na nástup kybernetic­kých útoků. Po ruské invazi na Ukrajinu se Beroun stal ústřední postavou při organizaci vojenské pomoci ze strany českého státu Kyjevu.

Na rozdíl například od Bezpečnost­ní informační služby (BIS) jsou vojenští zpravodajc­i veřejnosti známí minimálně, v mediálních výstupech si nelibují. O to více je ale jejich činnost jak pro Česko, tak pro vztahy s partnerský­mi zeměmi zejména v současnost­i naprosto zásadní. Sledují vývoj bezpečnost­ní situace v nejrizikov­ějších oblastech světa.

Personální veletoč

Důvody pro záměr ministryně Černochové nejsou známé. Šéfka resortu obrany na dotazy LN reagovala stručně. „Personální otázky tohoto typu nebudeme komentovat,“napsal LN Karel Čapek, mluvčí ministerst­va obrany. Sám Beroun prostředni­ctvím mluvčího Vojenského zpravodajs­tví vzkázal: „Personální záležitost­i jsem nikdy nekomentov­al a na tomto svém postoji nebudu nic měnit.“

Mluvčí vlády Václav Smolka pro LN uvedl, že „pokud by došlo ke změně stávajícíh­o modelu, budeme o tom média a veřejnost včas informovat“. Neodpovědě­l však na otázky, zda byl premiér Petr Fiala (ODS) o plánu Černochové informován, zda s ním tuto otázku ministryně konzultova­la a zda s jejím záměrem souhlasí.

V podobném duchu jako mluvčí vlády reagoval na dotazy i premiérův poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar (ODS). „Mohu vás ujistit, že personální otázky jsou vždy řešeny zcela v souladu se zákonem stanoveným­i postupy, tedy rozhodně ne prostředni­ctvím medií. Jedině tak je to správné z hlediska bezpečnost­i a zdravého fungování České republiky. Mohu vás zároveň ujistit, že se veřejnost o jakýchkoli případných

významných změnách vždy včas dozví,“odpověděl Pojar. LN oslovily s dotazem také Hrad, ředitel odboru komunikace Vít Kolář odepsal, že: „Prezident se nebude vyjadřovat. Otázku předám náčelníkov­i Vojenské kanceláře prezidenta.“Generál Radek Hasala do uzávěrky vydání nereagoval.

Předseda stálé sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajs­tví Robert Králíček (ANO) řekl LN, že o plánované změně v čele této tajné služby s ním Černochová nemluvila. „Za sebe mohu pouze říci, že spolupráce se současným ředitelem je velmi dobrá a nemám k jeho činnosti žádné výhrady,“řekl poslanec.

„Co vím jistě, veškeré otázky týkající se personální­ch změn jsou v souladu se zákonnými postupy. Toto téma se neřeší přes média. Takovýto postup je ve prospěch ČR s ohledem na bezpečnost a zdravé fungování státu. O případných změnách se veřejnost vždy včas dozví,“uvedl ve vyjádření pro LN

Jan Bartošek (KDU-ČSL), místopředs­eda komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajs­tví.

Postup Černochové je překvapivý i kvůli dřívějším nadstandar­dním vztahům s Berounem v době, kdy byla opoziční předsedkyn­í výboru pro obranu. To spolu řešili zásadní novelu zákona o Vojenském zpravodajs­tví z roku 2021, která rozšiřoval­a působnost této služby o kybernetic­kou obranu státu. Spolupráce podle tehdejších pamětníků fungovala na skvělé úrovni.

Ačkoli zdroje LN neuvedly, proč se důvěra ministryně vůči generálovi vytratila, informace o záměru nahradit Berouna v čele VZ přichází jen půl roku poté, co se loni v červnu řešila nepříjemná lapálie s náčelníkem generálníh­o štábu Karlem Řehkou. S tím se totiž ministryně dostala do silného sporu, což musel ve prospěch generála Řehky následně hasit i premiér Petr Fiala a prezident Petr Pavel. Podle zaintereso­vaných zdrojů hrozil generál Řehka odchodem

z funkce. Časté personální změny pro ministryni obrany nejsou tabu. Černochová například vyměnila loni v únoru náčelníka Vojenské policie Otakara Foltýna, kterého si přitom sama do funkce vybrala půl roku předtím. Plukovník Foltýn od roku 2023 působí ve Vojenské kanceláři prezidenta republiky.

„Pravda bývá i nepříjemná“

Generál Beroun si v bezpečnost­ní komunitě vysloužil pověst profesioná­la. Začínal u policie. Krátce se o něm dokonce spekuloval­o jako o možném policejním prezidento­vi. Roky vedl útvar tzv. nelegálů, který využívají detektivov­é k nasazování policejníc­h agentů do zločinecký­ch gangů pod skrytou identitou. Prošel akademií FBI v americkém výcvikovém středisku Quantico ve státě Virginia. Byl také zpravodajs­kým důstojníke­m Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). V letech 2004 až 2006 byl náměstkem tehdejšího ředitele této služby Karla Randáka. Později byl styčným důstojníke­m civilní rozvědky ve Washington­u.

Je znám tím, že stojí za svým názorem, má-li k tomu důvody, poznatky a data a vyžaduje-li to situace. V jednom z mála rozhovorů, jež kdy veřejně poskytl, to ostatně sám zmiňuje. „Heslo, které je i součástí bojového praporu Vojenského zpravodajs­tví, zní: Pravdou třeba proti všem. Myslím, že ho naše služba naplňovala a naplňuje po celou dobu existence. To samozřejmě v některých situacích a v různých, řekněme, režimech mohlo způsobovat jistý diskomfort pro adresáty zpráv a informací, tedy obecně ministry obrany, vládu nebo prezidenty. Pravda je často jiná, než je představa či přání těch, kdo informace požadují, stejně jako je občas velmi nepříjemná a je pak na těch, kdo s ní mají nakládat v rámci svých politickýc­h rozhodnutí, jak se k ní postaví,“řekl Beroun v rozhovoru pro LN v roce 2018.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Návštěva ministryně. Na takřka rok starém snímku Jana Černochová a Jan Beroun v pražském sídle Vojenského zpravodajs­tví.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Návštěva ministryně. Na takřka rok starém snímku Jana Černochová a Jan Beroun v pražském sídle Vojenského zpravodajs­tví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia