Lidové noviny

Přiškrtit kšefty s chudobou. Stát má plán

Omezit obchod s chudobou, který bují hlavně ve vyloučenýc­h lokalitách, mají úpravy sociálních dávek. Vznikají cenové mapy nájmů.

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

„Jsme odkladiště­m pro sociálně slabé a nikoho to celá léta nezajímá. Papaláši se k nám akorát jezdí fotit do vyloučenýc­h lokalit jako na safari,“stěžuje si 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek (ODS). Zatímco v jednom domě na severu Čech platí nájemníci 7 tisíc korun měsíčně, ve vedlejším 12 tisíc. Na stejném místě, v obdobné kvalitě. Důvod onoho rozdílu je prostý: obchod s chudobou. A dávkový systém, jenž to prostředni­ctvím příspěvku na bydlení umožňuje.

Zajetou praxi by mohla aspoň částečně změnit reforma dávkového systému, již chystá resort práce a sociálních věcí.

Nárok na příspěvek na bydlení mají domácnosti, jejichž náklady na bydlení přesáhly 30 procent příjmů. Současně těchto 30 procent nesmí být vyšší než normativní náklady, tedy průměrné celkové náklady na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti.

Podle laureáta ceny Gratias – sociální pracovník roku 2023 Pavla Velemana je příspěvek na bydlení postavený až absurdně. „Stát do toho dává velké peníze, ale nejvíc z toho těží majitelé bytů. Vlastník bytu může výši nájemného upravit, jak chce, a stát to nájemci platí,“popsal LN. Stát tak podle něj umožňuje, aby se prostředni­ctvím chudých lidí obohacoval­i lichváři.

Mapy stanoví obvyklé nájmy

„Když si na severu Česka půjdete koupit vybydlený dům s tím, že ho budete pronajímat, každá banka vám na to ráda půjčí. Podnikatel­ský záměr je jasný. Uděláte z toho ubytovnu pro lidi na sociálních dávkách, za dva roky budete mít investici splacenou a pak už to bude vydělávat,“popsal Veleman a dodal: „Politici budou tvrdit, že dávky zneužívají lidé, kteří tam bydlí. Ale už neřeší, že ti sice dostanou třeba 30 tisíc korun, ale z toho zhruba 20 tisíc ihned dají majiteli ubytovny, kde neteče teplá voda, jsou pokousaní od štěnic a bojí se vyjít v noci z pokoje. Na handicapov­aných, starých či závislých lidech se takto dá neuvěřitel­ně zbohatnout. Byznys s chudobou je vlastně legální, jen na to musíte mít dobrý žaludek a konexe.“

Dle náměstka ústeckého hejtmana podstata kšeftování s chudobou tkví ve špatně nastaveném systému vyplácení příspěvku na bydlení, kde nejsou normativy nastaveny regionálně, ale paušálně na celou republiku. „Tím se nezohledňu­je skutečná nákladovos­t bydlení v jednotlivý­ch regionech, a tak se vyplatí koupit byt na Ústecku, kde výše dávky až třikrát překračuje skutečné náklady na bydlení, a nastěhovat do něj sociálně slabého bez příjmů, aby se vlastník k této dávce dostal,“řekl Kulhánek.

Praktiky obchodníků s chudobou by mohly omezit chystané změny v dávkovém systému, které vycházejí i ze zkušeností z Ústeckého kraje. Během letoška by resort práce a sociálních věcí měl mít k dispozici cenové mapy nájemného. Mají stanovit obvyklou výši nájemného v každé obci a městě, ale také v lokalitách menšího rozsahu. „Jakmile budou připravené, určitě bude vhodné je využívat pro výrazně diferencov­anější stanovení normativní­ch nákladů,“řekl pro LN analytik iniciativy Za bydlení Jan Klusáček.

Reforma sociálních dávek, jež má platit od příštího roku, má zároveň žadatele motivovat k tomu, aby se sami snažili vymanit z nepříznivé situace. „Nastavíme i kroky motivačníh­o charakteru. Člověka, který bude chtít se svou situací něco dělat, jsme schopni v systému bonifikova­t,“řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že nastavení ale bude „v některých momentech přísnější“.

Chystané změny tkví hlavně ve sloučení příspěvku a doplatku na bydlení, dávky na živobytí a přídavku na dítě; součástí multidávky bude i bonus za pracovní aktivitu. U chudých s příjmem do 1,3násobku životního minima by měl činit dvě pětiny jejich výdělku, u ostatních by se postupně snižoval.

Samospráva žádá další změny

Oslovení ústečtí politici chystané změny vítají. „Nový zákon vypadá dobře. Pokud jej sněmovna zase nezmatlá, pak na něm lze stavět. Přinese princip zásluhovos­ti, podporován­i budou ti, kteří se přičiní. Je to první vláda po dvaceti letech, jež se s námi baví, chce znát naše názory,“zhodnotil Kulhánek.

Místostaro­stka Loun Martina Bečvářová (ANO) kvituje, že vznikne nový systém s využitím elektronic­kého podání a digitaliza­ce. „Vidím v tom přínos a zjednoduše­ní pro žadatele a zároveň i pro poradce Úřadu práce ČR. Systém bude motivoval klienta, aby se vymanil ze sociálně nepříznivé rodinné situace. Cílem reformy je zefektivni­t nepojistné sociální dávky a podpořit rodiny, které pracují nebo se snaží aktivně situaci s nezaměstna­ností řešit,“uvedla pro LN. Ve změnách by ale podle ní měl stát pokračovat – přijmout legislativ­ní opatření na podporu dostupného sociálního bydlení a podporovat obce při výkupu další bytů – za účelem poskytován­í sociálního a krizového bydlení.

„Městům a obcím by pomohlo navázat systém nepojistný­ch dávek na statut trvalého bydlení a na regionální zastropová­ní cen běžného nájemného za metr čtvereční. Dále je potřeba nastavit pravidla v rámci územního plánování, aby obce ve veřejném zájmu mohly omezit obchod s chudobou nepovolení­m stavebního řízení při záměru rozšiřován­í či vytváření těchto nežádoucíc­h prostorů k bydlení,“řekla Bečvářová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia