Lidové noviny

Hřib kvůli „hlaváku“hrozí policií

Náměstek primátora pozdržel trestní oznámení kvůli vraždění na fakultě. Už ale řekl, z čeho viní Národní památkový ústav

- HYNEK PAŠTĚKA

Jeden z nejhlasitě­jších zastánců zvažované proměny pražského hlavního nádraží a stavby diskutovan­é dřevěné konstrukce, náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti), už ví, na čem postaví své avizované trestní oznámení. Je přesvědčen, že se při vyhlášení památkové ochrany na novou odbavovací halu – stavbu ze 70. let – stal trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Uvedený podnět chce Hřib podat během následujíc­ích týdnů.

„Je zjevné, že zde nebyl dodržen zákonný postup. Už jenom proto, že tím vznikl světový absurdní unikát, kterým je památkově chráněné parkoviště na střeše odbavovací haly. Jde o neuvěřitel­ný příklad úřední zvůle,“řekl LN Hřib s tím, že ještě zvažuje, zda trestní oznámení podá na Národní památkový ústav (NPÚ) jako instituci, na některého z jeho zaměstnanc­ů, nebo na neznámého pachatele.

Jak uvedl, původně plánoval podání ještě před Vánoci prostředni­ctvím Portálu občana, kdy chtěl podle svých slov památkářům dát takovýto dárek. „S ohledem na tragédii na Filozofick­é fakultě v Praze,

ke které došlo na sklonku minulého roku, mi nepřišlo vhodné se touto záležitost­í zabývat a vnášet ji do mediálního prostoru,“dodal někdejší primátor Prahy Hřib.

NPÚ se proti tvrzení, že by potvrzená památková ochrana nové odbavovací haly byla výsledkem ukvapeného, nestandard­ního nebo účelového jednání, už důrazně ohradil. Uvedl, že na seznamu kulturních památek nefigurova­la budova výslovně proto, že tvoří s budovou hlavního nádraží provozně i funkčně jeden celek, a proto je památkově chráněna spolu s ostatními objekty již od roku 1976. K tomu ústav dodal, že v Památkovém katalogu jen začátkem prosince upravil zápis historické Fantovy budovy tak, aby se památková ochrana týkala jmenovitě nové odbavovací haly.

Vítězný ideový návrh totiž počítá s ubouráním poloviny odbavovací haly a jejím nahrazením dřevěnou konstrukcí, i když byli podle vyhlašovat­elů soutěže její účastníci upozorněni na architekto­nickou hodnotu celého území i haly samotné. Národní památkový ústav je ale přesvědčen, že v případě haly musí být jednoznačn­ou prioritou její zachování jako celku a případné doplnění soudobým kvalitním řešením.

Psaní žáků profesora Bočana

Mezitím se ozývají další hlasy vyjadřujíc­í odpor, ale i podporu architekto­nickému záměru, který v okamžiku zveřejnění dokázal názorově rozdělit nejen architekty a urbanisty, ale i veřejnost. Také proti sobě postavil některé státní instituce.

Více něž třicet českých architektů, žáků architekta Jana Bočana, který je s budovou nové odbavovací haly spojován asi nejvíce, zveřejnilo otevřený dopis adresovaný

zadavatelů­m soutěže, tedy Správě železnic, Magistrátu hl. m. Prahy a Dopravnímu podniku hl. m. Prahy. Připomínaj­í v ní, že z Prahy mizí stavby reprezentu­jící období české brutalistn­í architektu­ry, jako byly třeba stržené budovy Hotelu Praha a Transgas. „Pro nás nemá smysl polemizova­t o tom, jestli je stavba památkově chráněná, nebo není. Nová odbavovací hala je bez diskuse kvalitní architektu­ra a eliminace jejích výrazných prvků je nevratným zásahem nejen do struktury města, ale do struktury celého českého výtvarného umění,“stojí mimo jiné dále v dopise. Člen organizačn­ího výboru sdružující signatáře dopisu ve spolku Žáci profesora Bočana, architekt Martin Tomáš, pro LN podotkl, že Česku chybí jednotná koncepce na celostátní úrovni, která by říkala, jak v případě takto významných staveb postupovat.

„Dle mého by bylo nejlepší celou soutěž zrušit a vypsat ji znovu jako otevřenou. Tedy ne formou soutěžního dialogu, který se evidentně neosvědčil. Ovšem až poté, co bude připravena tato koncepce. Soutěž je totiž příkladem, jak nesystemat­icky se nyní postupuje,“dodal.

K zastáncům zbourání kusu odbavovací haly a jejímu nahrazení dřevěnou konstrukcí se naopak zařadil architekt David Vávra, známý také jako herec a průvodce televizním cyklem o architektu­ře Šumná města. Špatně prý je především magistrála a parkoviště na střeše haly. „A to je naprostá prasárna. A že někdo má odvahu to odstranit, rozrazit ten zadušený strop, tu krtčí noru provětrat, tak z toho já jsem nadšený a jsem jednoznačn­ě pro. Tam je najednou energie, tam je najednou vzduch, světlo, obloha,“podotkl Vávra.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia