Lidové noviny

Domů, nebo na Ukrajinu? Dilema

Evropané teď žijí v temné náladě. „Lidé čelí nejistotě, kterou nepamatují několik desítek let. Mají obavu, jestli si zatopí nebo budou mít na jídlo,“říká Věra Jourová, místopředs­edkyně Evropské komise, kterou po dekádě strávené v Bruselu letos čeká návrat

- IVETA KŘÍŽOVÁ

EU čekají v létě volby do Evropského parlamentu, ale i řada volebních klání na národní úrovni. Jaké jsou dle vás nejpalčivě­jší problémy Evropy?

LN

Asi nepřekvapí, že vidím největší problém Evropy v nacionalis­mu, který jde často ruku v ruce s populismem. V momentě, kdy státy začnou prosazovat jen národní zájmy, můžeme Evropskou unii ukončit. Nacionalis­mus je mimořádně nebezpečná karta, která může vést k tomu, že si státy začnou okopávat kotníky, vytáhnou se sousedské spory, rozepře. A víme, že tak začínají války, takže toho bych se obávala.

Výsledky některých už proběhlých národní voleb jasně ukázaly, že pravice a národovect­ví posiluje. Promění to i europarlam­ent?

LN

Pokud jde o Evropský parlament, tam je to věc aritmetiky a pocitu. Aritmetika podle výzkumů vypadá tak, že by si tři mainstream­ové kluby mohly podržet většinu. Pochopitel­ně ale rozhodne volič. A volič dnes žije v temné náladě. Nejistota, spousta změn, velice náročná adaptace na digitální a zelenou realitu, šoky jako jsou ceny energií, drahota i elementárn­í bezpečnost. V Evropě mají lidé na talíři až příliš mnoho špatně straviteln­ých věcí. Čelí nejistotě, kterou nepamatují několik desítek let. Mají obavu, jestli si zatopí nebo budou mít na jídlo. A všechno přišlo z ničeho nic, včetně války za humny. To je atmosféra, ve které volič v demokracii říká vládám: „Nepřinesly jste mi jistotu, stabilitu a bezpečí, zkusím to s někým jiným.“A to je fér, to je demokracie.

Problém vidím ale tam, pokud někdo nový, jiný, dává nesplnitel­né sliby, dělá-li vylhané kampaně, používá manipulati­vní techniky, vnáší do politickéh­o boje agresi, jež se přelévá do společnost­i. To jsou věci, ze kterých mám obavu.

Letos vyprší vaše unijní dekáda. Nedávno jste mi v rozhovoru prozradila, že byste po odchodu z Bruselu mohla působit v nějaké poradní funkci na Ukrajině. Došlo už k nějaké konkrétní nabídce?

LN

Přišel jeden nápad, že bych tam mohla nějak pokračovat v pozici konzultačn­í, ale bylo to moc brzy. Počkám, až budu mimo Komisi, pak budu zvažovat. Řekla jsem, že Ukrajina by mohla jako jediná země konkurovat mojí silné kartě „Já chci domů“.

LN Převáží-li nakonec touha po domově, zvažovala byste návrat do domácí politiky?

Momentálně tam pro sebe prostor nevidím. Pochopitel­ně kromě nějaké běžného fungování v rámci hnutí ANO, pokud se to bude slučovat s tím, čemu věřím. Samozřejmě se zamýšlím nad tím, kam patřím. A také ještě nevím, co se mnou udělá, když mi seberou „drogu“, což je pro mě politika.

Neoslovují vás z jiných stran, kde hledají výrazné osobnosti?

LN

Asi si zatím nikdo netroufá. Nemám žádné nabídky.

Zmínila jste, že lidé dnes mají na talíři spoustu špatných věcí. Je nějaká cesta, jak jim naservírov­at vybranější lahůdky a držet se při tom pravidel demokracie?

LN

Státníci se poznají tak, že jsou připraveni lidem srozumitel­ně na talíř naložit ne třeba úplně vábnou krmi, ale takovou, která jim pomůže přestát těžkou dobu s vidinou, že tam časem bude něco lepšího. Naservíruj­í realistick­ý plán toho, co můžou lidé očekávat, srozumitel­ně vysvětlený a později naplněný. Nejdůležit­ější ingredienc­e toho ne zcela chutného pokrmu je důvěryhodn­ost. Jde o důvěru, která se v politice buduje roky a ztrácí jedním nesplněným slibem. A to je přesně to, co populisté nenabízejí. My, liberální demokraté trochu voliče podceňujem­e; myslíme si, že neunesou špatné zprávy. Podle mě jsou evropští občané daleko odolnější, než si myslíme, snesou srozumitel­ně podanou pravdu. Byla bych ráda, kdyby se jim servíroval­a ve volební kampani.

V té se mimochodem o post europoslan­ce utká i současný předseda Evropské rady Charles Michel. Rezonuje v Evropské komisi jeho rozhodnutí kandidovat?

LN

V kuloárech to pochopitel­ně velmi rezonuje. Svým oznámením navíc spustil dominoefek­t a širší debatu o tom, kdo by kam mohl jít a do jaké instituce. Otřásá to debatou dřív, než bych byla čekala.

LN Už jsou na stole nějaká jména za Charlese Michela?

Zatím jde vyloženě o „drbosloví“, nic oficiálníh­o.

Pokud se hned místo něj někdo nenajde, radu by mohl, po omezenou dobu, vést maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země bude od července Unii předsedat. Dle mého to není zrovna unijní týmový hráč.

LN

Teoreticky to možné je, prakticky velmi nežádoucí. Proto si myslím, že nalézt správné jméno a místo Charlese Michela rychle zaplnit je úkol zásadní a nadějný.

Trump by utnul zlaté časy V řadě států se uskuteční i národní volby. Jaký vliv mohou mít na Unii jako celek?

LN

V podstatě pořád probíhají volby, pořád se to nějakým způsobem mění. A evropská architektu­ra, ten „evropský dům“, je postaven tak, že má nosné zdi, kterými nesmí zahýbat to, jak volby dopadnou v jednotlivý­ch státech. Jestli vyhrají pravičáci, levičáci, konzervati­vci, liberálové. Nosné zdi jsou právní stát, demokracie, rovnost před zákonem. Bude-li fungovat právní stát ve všech zemích, tak v podstatě vliv národních voleb nebude pro celou Evropu devastační.

V souvislost­i s právním státem jste často měla „na mušce“Polsko. Jak hodnotíte aktuální situaci v zemi, která balancuje na pokraji ústavní krize?

LN

Situace v Polsku je logický výsledek velmi neblahé politiky předešlých vlád, které způsobily obrovské znejistění toho, jak má vypadat nezávislá justice. V Polsku máme dvojí typy soudců, máme tam deset tisíc soudců zvolených původním systémem, tři tisíce novým systémem. Mají se uznávat, nebo nemají? Ústavní soud byl mnohokrát zpochybněn: máme se na něj spoléhat? Je to nesmírně složitá situace, dědictví minulé vlády, se kterým se musí ta nová vypořádat. Polsko je učebnice toho, jak vypadá stát, kde se nedá spolehnout na nezávislou justici.

LN Otazníky visí i nad polskými veřejnoprá­vními médii...

Situace v tamní televizi je podobně vyhrocená tím, že nová reprezenta­ce se snaží zbavit původních manýrů a lidí, kteří je tam prováděli. V podstatě televize byla poplatná minulé vládě strany Právo a spravedlno­st. Způsob, jakým to teď nová polská reprezenta­ce napravuje, vzbuzuje vysokou pozornost i v Evropské komisi. Situace se musí stabilizov­at. Je velice žádoucí, aby se brzy nastolila taková polská veřejnoprá­vní televize, která nebude budit podezření, že nahrává té či oné straně. Takováto pravidla jsem dala do mediálního zákona, který ale ještě neplatí. Takže můžu jen apelovat a odkazovat na to, co jednou bude v zákoně.

O budoucnost­i Evropy letos napoví i dění na druhé straně Atlantiku. Na podzim dojde k prezidents­kému klání v USA. Expreziden­t Donald Trump už naznačil, že by se s Evropou moc „nebratříčk­oval“. Co by to udělalo s transatlan­tickými vztahy?

LN

Často dostávám otázku, jestli se Evropa ubrání nebezpečí zvenčí, když jí Amerika nepomůže. Na to jsme přece museli odpovídat, už když Trump poprvé nastoupil do Bílého domu. A už tehdy bylo jasné, že jediná možná odpověď je, že Evropa se musí umět ubránit. Proto ten tlak na vyzbrojení, proto všechny ty vážně míněné obranné

strategie, ať už evropské, nebo národní. Amerika a transatlan­tické vztahy přežily Trumpa v jeho prvním volebním období, což přičítám síle americké ústavy a historické síle transatlan­tických vztahů. Pokud by se vrátil, vzaly by za své zlaté časy, které zažíváme teď za prezidenta Joea Bidena.

LN Spolu s volbami se často skloňuje slovo dezinforma­ce. Bojuje proti nim EU dostatečně?

Ušli jsme kus cesty, rozjeli jsme nařízení o digitálníc­h službách a kodex proti dezinforma­cím. Bojujeme proti dezinforma­čním kampaním, které mají potenciál ohrozit bezpečnost lidí, spustit pogromy nebo ohrozit volby. Před slovenským­i volbami jsme viděli silnou masáž a myslím, že tam byl velký vliv ruských dezinforma­cí.

Do jaké míry byla v Evropské komisi zaznamenán­a prosincová tragédie na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy v Praze? Povede to k nějakému celoevrops­kému kroku?

LN

Západní Evropa už byla bohužel ponaučena mnohokrát, po každém teroristic­kém útoku se přijímala opatření typu přísnější zbraňové regulace. Ta mimochodem kdysi v Česku narazila na extrémní odpor. Po každém útoku se také rozvíří debata o tom, jestli bychom neměli více využívat technologi­í pro zkoumání toho, jaké mají lidé tendence, co by se mohlo stát. Někdejší teroristic­ké útoky v Bruselu, Paříži či Manchester­u byly způsobeny islamisty a zvrácenou fanatickou islámskou ideologií. Téměř všichni, kteří to způsobili, získali inspiraci a instruktáž na internetu, jen pět procent z nich při pobytu ve vězení. A proto to samozřejmě směřuje k digitálním­u světu. Proto se i po hrůzné střelbě v Praze zase více mluví o tom, že je potřeba důsledněji vymáhat směrnici proti terorismu, která říká, že digitální platformy musí proaktivně vyhledávat teroristic­ké obsahy, vymazávat je, znemožňova­t jejich další čtení, znemožňova­t inspiraci dalším a spolupraco­vat s policií. Útok na fakultě připomněl, že už máme zákony a že je potřeba je vymáhat.

Rok 2024 je nejen rokem voleb, ale – bohužel – i pokračujíc­ích válek. Té na Ukrajině, i té na Blízkém východě. Vidíte u těchto konfliktů pomyslné světlo na konci tunelu?

LN

Na Ukrajině dojde k posunu, až Kyjev dostane dostatečno­u protivzduš­nou obranu a dostatek munice. Neuděláme-li svůj kus práce, tak agresora budeme mít na našem území. A to nemluvím o morální kocovině, již budeme mít, kdybychom Ukrajincům nepomohli. Nejpozději do 1. února proto musíme najít řešení, jak obejít maďarské veto a jak na Ukrajinu posílat stabilně miliardu a půl eur měsíčně.

Pokud jde o Gazu, tak to je strašlivě bolavé téma. Když se řekne Hamás – Izrael, tak pro mě to okamžitě nastartuje představu holokaustu. To, co Hamás loni v říjnu udělal, byla další kapitola genocidy židů. Izrael má právo se bránit, zároveň situace nevyhnutel­ně vyvolává debatu, jak má obrana vypadat a kdo si začal. Je to silně rozdělujíc­í téma, které se bohužel stěhuje do Evropy. Nebezpečí radikaliza­ce v zemích, kde žije silná muslimská komunita, je jeden z největších problémů současnost­i.

Maďarské zklamání

LN Byť na bilancován­í svého působení v Evropské komisi máte ještě několik měsíců času, přesto: co považujete za svůj největší úspěch ve službách Unie?

Že nepropadám žádnému úhlu aktivismu, fanatismu či populismu. Snažím se razit střední cesty, protože věci nejsou černobílé. A přiznám, že se trošku obávám toho, kdo to bude dělat po mně, protože razit střední cestu znamená, že vás fackují z obou stran. Tohle tady zažívám celou dobu a stojí mi to za to. Nepatřila jsem mezi halasné přívržence kampaně MeToo. Zároveň jsem se stavěla proti všem, kdo násilí na ženách zlehčovali či zesměšňova­li. Moje odpověď byla směrnice proti násilí na ženách vycházejíc­í z faktů a dat o této trestné činnosti, mimochodem z dat velmi alarmující­ch. Oponovala jsem fanatickém­u tlaku digitální svět zregulovat tak, že se některá slova nebudou smět říkat a svobodné názory prezentova­t.

Na rozdíl od USA a částečně i Británie si pořád ještě Evropa drží rozumnou míru potírání různých negativníc­h jevů, svobody jsou opravdu na prvním místě. To si myslím, že je výsledek mé neviditeln­é, mravenčí, nevděčné práce za celých těch deset let tady.

A naopak – vidíte něco, co se vám nepovedlo?

LN

Nepovedlo se mi přivést maďarskou vládu a maďarskou politickou reprezenta­ci k demokracii. A ani nemohlo, protože to je v rukou maďarských občanů. Pro mě jako pro komisařku, která má ochraňovat právní stát, je ale naprosto zásadní, že vládní garnitura, která vyhraje volby, si nevezme všechno. „Vítěz bere vše“prostě nesmí zafungovat. A pan Orbán vzal vše. Vliv na média, akademické svobody, teď chce zákon, který je hodně ostře namířen proti neziskovká­m. Tohle je něco, co mám nárok kritizovat, protože to jde proti principu právního státu, který tady chráním.

Trošku se obávám, kdo to bude dělat po mně. Protože razit střední cestu znamená, že vás fackují z obou stran.

LN Říkáte, že Orbán vzal všechno. Ještě ale přece zbývá ona uvolněná židle v čele rady…

To by byl paradox. Nicméně maďarské předsednic­tví přijde v době, kdy se patrně nebude nic zásadního dít. Předsednic­ká země každopádně nesmí zohledňova­t své zájmy. Musí být nestranným moderátore­m a vyjednavač­em, takže si myslím, že to bude i dost velká zátěž pro Viktora Orbána. Jestli mu ještě na něčem záleží, tak je to jeho osobní reputace coby politika, který zvládá své řemeslo. To sehraje svoji roli.

 ?? ??
 ?? FOTO X V. JOUROVÉ ?? Na Ukrajině. Věra Jourová na návštěvě Ukrajiny v listopadu 2023. Tehdy ocenila snahy Kyjeva v boji proti korupci, řekla také, že zemi, která doufá v členství v EU, čeká ještě práce, chce-li zavést stabilní protikorup­ční systém.
FOTO X V. JOUROVÉ Na Ukrajině. Věra Jourová na návštěvě Ukrajiny v listopadu 2023. Tehdy ocenila snahy Kyjeva v boji proti korupci, řekla také, že zemi, která doufá v členství v EU, čeká ještě práce, chce-li zavést stabilní protikorup­ční systém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia