Lidové noviny

Vypadni! vypískali farmáři ministra

-

Pokud německá vláda nezmírní daňovou zátěž zemědělců, budou protesty pokračovat. Včera to na velké demonstrac­i v Berlíně proti chystaným vládním škrtům prohlásil šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied. Před rozzlobené farmáře předstoupi­l i spolkový ministr financí Christian Lindner, jenž po celou dobu svého projevu čelil pískotu. Lindner řekl, že rozhořčení zemědělců chápe, ale že on jako správce rozpočtu odmítá další zadlužován­í, které by bylo i na úkor farmářů.

„Vypadni, vypadni!“pokřikoval na Lindnera dav tisíců demonstran­tů, který se včera shromáždil u Braniborsk­é brány v centru německé metropole. Pískot a výkřiky nesouhlasu se pokusil Rukwied utišit. „K demokracii patří respekt a ochota naslouchat,“řekl předák zemědělců.

Lindner jim na úvod poděkoval za to, že včerejší den a i celý předchozí týden protestů se obešly bez násilností. „Mnozí se toho obávali. Já jsem z toho měl také strach,“řekl. „Dnes vám mohu říci, že váš protest je oprávněný a že je mírumilovn­ý,“uvedl. Poznamenal, že vidí značný rozdíl mezi demonstran­ty a klimatický­mi aktivisty z hnutí Letzte Generation (Poslední generace). „Zatímco klimatičtí aktivisté Braniborsk­ou bránu, symbol jednoty

Německa, pošpinili, vy jste jí vzdali hold,“dodal.

Ministr financí za hlasitého pískotu a křiku demonstran­tů vysvětlova­l zemědělcům, že není jiná cesta než pokračovat v úsporách. „Jsem správce peněz daňových poplatníků, což jste vy. Jsou to tedy vaše peníze,“řekl s tím, že nemůže přistoupit k dalšímu zadlužován­í Německa.

„Všichni musíme odvést svůj díl. I vláda,“řekl Lindner. Jako příklad uvedl, že zastavil stavební plány na rozšíření resortu financí. Stavba by podle dřívějších odhadů vyšla až na 800 milionů eur (19,8 miliardy korun). Projev Lindner ukončil prohlášení­m, že zemědělcům žádné nové úlevy nyní nabídnout nemůže, jen spolupráci. Apeloval rovněž na Němce, aby upřednostň­ovali v obchodech německé zboží.

Rukwied, který k demonstran­tům hovořil před Lindnerem, varoval, že pohár trpělivost­i přetekl. „Čeho je moc, toho je příliš,“prohlásil. „Stáhněte návrhy na zvýšení daní a my pak stáhneme traktory z ulic,“zdůraznil. Varoval, že protesty budou pokračovat, pokud vláda zemědělcům neustoupí.

Rukwied už dříve prohlásil, že úsporná opatření vlády včetně konce daňových výhod budou pro zemědělce znamenat zátěž ve výši jedné miliardy eur (24,5 miliardy korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia