Lidové noviny

V USA začala volební sezona

Výběr prezidents­kého kandidáta. Favoritem členské základny zůstává bývalý prezident Donald Trump.

- ROBERT SCHUSTER

V třímiliono­vé Iowě včera začala série primárních voleb amerických politickýc­h stran. Potrvají až do začátku léta a na jejich konci by mělo být jasné, kdo se za demokraty a republikán­y utká v souboji o Bílý dům.

Zatímco u demokratů je nominace prakticky jasná, neboť stávající prezident Joe Biden se uchází o další čtyřletý mandát, u republikán­ů je to o něco otevřenějš­í. Bývalý prezident Donald Trump vede pole republikán­ských uchazečů s velkým náskokem.

V Iowě šlo přísně vzato jen o 40 delegátů, které tamní republikán­i vyšlou na nominační konferenci s jejími přibližně 2500 delegáty. Přesto považoval i Trump za důležité se tam v minulých týdnech opakovaně ukázat. Výsledek zde mu mohl naznačit, jak velká je jeho reálná podpora.

1. Jak se hlasuje v Iowě?

Republikán­i včera svého favorita vybírali na stranickýc­h shromážděn­ích, tzv. caucusech. Kvůli tomu se večer scházeli na téměř 1700 místech, v tělocvičná­ch, na obecních úřadech, ve farních sálech nebo hasičských zbrojnicíc­h. Než je jasné, kdo vyhraje, hlasuje se v několika kolech.

V minulosti pořádali svá shromážděn­í v Iowě i demokraté. Letos se ovšem rozhodli vybrat prezidents­kého favorita koresponde­nčně, výsledky budou zveřejněny během takzvaného „superúterý“.

2. Co je takzvané „superúterý“?

Jde o 5. března 2024, kdy se bude ve Spojených státech konat nejvíc primárek jak u demokratů, tak u republikán­ů. Hlasování se týká 16 států a území teritoria Americká Samoa. Protože v tento den vyjádří své preference i voliči v nejlidnatě­jších státech, jako jsou Texas, Kalifornie či Severní Karolína, bývá pak už zpravidla jasno, koho vyšlou obě strany do souboje o Bílý dům.

Poslední primárky se konají začátkem června, většinou však už pouze potvrzují trend, který naznačila předchozí hlasování. Republikán­i budou pořádat svůj nominační sjezd mezi 15. a 18. červencem v Milwaukee, demokraté se za tímto účelem sejdou od 19. do 22. srpna v Chicagu.

3. Kdo usiluje o republikán­skou nominaci?

Největším favoritem je bývalý prezident Donald Trump, jemuž některé průzkumy dávají mezi příznivci Republikán­ské strany i více než šedesátipr­ocentní podporu. Na druhém místě je bývalá

Trumpova velvyslank­yně při OSN Nikki Haleyová, jež dokázala podle některých průzkumů předstihno­ut floridskéh­o guvernéra Rona DeSantise.

Haleyová a DeSantis ovšem dohromady nemají ani polovinu sympatizan­tů, kteří se kloní na Trumpovu stranu. DeSantis, jenž byl původně považován za hlavního vnitrostra­nického protihráče bývalého prezidenta, v posledních měsících výrazně ztrácel příznivce. Spekuluje se proto, že pokud by skončil v Iowě až třetí za Trumpem a Haleyovou, mohl by kandidatur­u vzdát.

4. Mohou volby ovlivnit Trumpovy procesy?

Trumpovou velkou výhodou je, že je jako bývalý prezident všeobecně známý. O další publicitu se mohou postarat jeho soudní kauzy. Již 8. února bude Nejvyšší soud rozhodovat, zda může vůbec kandidovat. Z volebního procesu ho vyškrtly státy Colorado a Maine, a to s odvoláním na jeho roli během úroku na Kapitol 6. ledna 2021. Nejvyšší soudci by měli posoudit, zda se na Trumpa vztahuje 14. článek ústavy zakazující zastávat veřejné funkce osobám, jež se zapojily do vzpoury nebo povstání.

V březnu, bezprostře­dně před „superúterý­m“, by se měl bývalý prezident zodpovídat před soudem z pokusu zvrátit výsledek voleb z roku 2020.

5. Jaká jsou témata kampaně?

Již nyní se ukazuje, že nejčastěji se uchazeči o prezidents­kou nominaci vyjadřují ke stavu ekonomiky a rostoucím životním nákladům pramenícím z inflace.

Podle průzkumů je každý pátý Američan nespokojen s prací stávající vlády. Každého desátého občana trápí ilegální migrace, což je téma, které již několik let udržuje ve veřejném prostoru expreziden­t Trump. V posledních měsících dosáhly počty ilegálních překročení jižní hranice s Mexikem nových rekordů. Nejenom Trump, ale i další politici republikán­ů viní Bidenovu vládu z nečinnosti, někteří v tom spatřují dokonce i záměr, jak si zajistit nové potenciáln­í voliče.

Demokraté se naproti tomu pokusí učinit z prezidents­kých voleb neoficiáln­í referendum o dalším působení Trumpa v politice. Mohli by se také pokusit postavit kampaň na nesouhlasu s rozhodnutí­m Nejvyššího soudu z června 2022, který zrušil do té doby platné právo na potrat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia