Lidové noviny

„Prokleté“granáty z KLDR

Ruští dělostřelc­i si stěžují na špatnou kvalitu granátů ze Severní Koreje. Zásadním problémem je prý kvalita střelného prachu. V porovnání si lépe stojí Írán.

- LUBOŠ JIRSA

Dělostřele­cké granáty patří mezi základní typ munice používané na ukrajinské­m bojišti. Zpočátku své invaze na Ukrajinu v únoru roku 2022 používali Rusové vlastní zásoby, ty se však stále tenčily, a postupně tak museli přejít i na severokore­jskou a íránskou munici. Právě ta z KLDR se dle The Moscow Times, odkazující­ch se na ruské vojenské blogery, ocitá pod stále větší vlnou kritiky.

„Podle dělostřelc­ů mají poloviční dolet než naše,“stojí například na telegramov­ém účtu kanálu Gray Zone. Pomoc Rusku ze zahraničí rozlišuje na „dobré“íránské a „prokleté“severokore­jské granáty.

Podle dalšího účtu zabývající­ho se vojenskou tematikou zvaného Portfolio generálníh­o štábu má být na vině nekvalitní střelný prach. Také v tomto případě jsou granáty od diktátora Kim Čong-una srovnávány s těmi íránskými. „Íránské granáty zanechávaj­í

po odpalu stopy sazí, takže je třeba vždycky vyčistit úderník, ale létají velmi dobře. Ty severokore­jské míjejí své cíle, protože náplň střelného prachu neodpovídá uvedeným hodnotám,“píše se na Telegramu.

Severokore­jské nejen granáty

Alexej Larkin působící při jednom z nejznámějš­ích ruských vojenských blogů s názvem WarGonzo severokore­jské granáty dokonce nazval – slušně řečeno – výkaly. Dle The Moscow Times nadto dodal, že ruská armáda by z KLDR neměla očekávat žádné „hi-tech“zbraně, pokud tam nejsou schopni vyrobit ani jednoduchý projektil pro dělo. Moskva se

přitom na Severokore­jce v otázkách doplňování munice dle některých indicií spoléhá čím dál tím více.

Mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby před necelými dvěma týdny oznámil, že Rusko začalo používat balistické střely dodané režimem diktátora Kim Čong-una. Dle zpravodajs­kých zdrojů se tak stalo minimálně ve dvou případech, a to při útocích 30. prosince a 2. ledna v Záporožské oblasti.

„Částečně kvůli našim sankcím a vývozním kontrolám se Rusko na světové scéně stále více izolovalo a Rusové byli nuceni hledat vojenské vybavení ve stejně smýšlející­ch státech. Jak jsme veřejně varovali, jedním z nich je Severní Korea,“řekl tehdy novinářům v Bílém domě Kirby. Na oplátku má Pchjongjan­g od Moskvy dostat vojenskou podporu v podobě bojových letounů, střel země–vzduch, obrněných vozidel, materiálů na výrobu raket a další pokročilé technologi­e.

Horká íránská linka

Uplynulou neděli pak severokore­jská agentura KCNA oznámila, že země odpálením do Japonského moře úspěšně otestovala novou nadzvukovo­u střelu středního až dlouhého doletu na pevné palivo. Zároveň se zprávou o testu rakety informoval­a, že do Ruska odcestoval­a severokore­jská delegace v čele s ministryní zahraničí Čche Son-hui. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dle agentury Interfax včera dokonce vyjádřil naději, že prezident Vladimir Putin v dohledné době oficiálně navštíví KLDR.

Debaty o vojenských dodávkách přitom podle všeho neustávají ani s již zmiňovaným Íránem, který má dle Rusů nabízet kvalitnějš­í materiál. Včera telefonova­li ruští ministři obrany Sergej Šojgu a zahraničí Sergej Lavrov se svými protějšky Mohammadem Rezou Aštíáním a Hosejnem Amírabdoll­áhjánem.

Tématem měla být spolupráce v celé řadě sfér. Dle ruských médií obě země v budoucnu podepíší rozsáhlou mezistátní dohodu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nová raketa? V neděli KLDR oznámila, že úspěšně otestovala novou nadzvukovo­u střelu středního až dlouhého doletu na pevné palivo.
FOTO ČTK/AP Nová raketa? V neděli KLDR oznámila, že úspěšně otestovala novou nadzvukovo­u střelu středního až dlouhého doletu na pevné palivo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia