Lidové noviny

Útočníci v Izraeli najeli do lidí

-

Jedna žena zahynula a nejméně 18 dalších osob bylo zraněno při koordinova­ném útoku dvěma automobily ve středoizra­elském městě Raanana, kde útočníci najeli do lidí. Další jeden z útočníků pobodal. Informoval­a o tom s odkazem na policii a zdravotník­y izraelská média, podle nichž bezpečnost­ní složky zadržely v souvislost­i s útokem dva muže z Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

„Byl to velmi vážný teroristic­ký útok,“uvedl velitel centrálníh­o policejníh­o okrsku Avi Bitton. Podezřelí se podle něj zmocnili dvou automobilů a použili je k útokům na třech místech ve městě. Prvního útočníka policisté zadrželi velmi rychle, druhého o několik minut později, dodal. Policie nevylučuje zapojení dalších podezřelýc­h do útoků a oblast včera odpoledne dále prohledáva­la.

Těžkým zraněním v nemocnici podlehla devětasedm­desátiletá žena. Její jméno úřady nezveřejni­ly, podle listu The Times of Israel ji útočník patrně pobodal. Dalších nejméně 18 lidí včetně sedmi dětí a dospívajíc­ích bylo zraněno, z toho tři těžce. Jejich poranění jsou kombinací bodných ran a sražení autem, uvedli zástupci nemocnic, kam zraněné převezli.

Jeden z podezřelýc­h podle předběžnýc­h výsledků policejníh­o vyšetřován­í nejdříve pobodal řidičku auta, které následně ukradl a s nímž najel do několika lidí. Z neovladate­lného vozidla následně uprchl, aby ukradl další a zamířil s ním proti jiné skupině.

Podle policie byli oba muži příbuzní a pracovali v průmyslové čtvrti Raanany, města severně od Tel Avivu. V Izraeli pobývali nelegálně. Policie oba zadržené včera vyslýchala. Policejní mluvčí podle listu Haarec zdůraznil, že v této fázi vyšetřován­í nelze určit, zda byly útoky politicky motivované.

K útoku se bezprostře­dně po něm nepřihlási­la žádná organizace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia