Lidové noviny

Kniha plná zvláštních skutků

Novinka Ivana Wernische se pohybuje na hranici snění a bdění, rozumu a tichého šílení, života a smrti

- RADIM KOPÁČ Ivan Wernisch, Vojtěch Jirásko: Domeček pro panenky Malvern, Praha 2023, 100 stran Autor je literární a výtvarný kritik

Domeček pro panenky – s touhle pohádkovou, tajemnou i lehce bizarní představou pracovali v dějinách světové kultury mnozí. Na divadle Henrik Ibsen, v komiksu Neil Gaiman, a co teprve film, zejména ten hororový! Tady je domeček pro panenky vyloženým zřídlem inspirace: panenky ožívají, mračí se a cení zuby a nakonec s gustem nahánějí a mordují své majitele i s celou famílií. Nejnověji se do světa jmenovanýc­h dětských hraček, jednou milých, jindy zlověstnýc­h, vypravil básník Ivan Wernisch ve dvojici s výtvarníke­m Vojtěchem Jiráskem. Vznikla stostránko­vá kniha, která je v tom nejlepším slova smyslu divná.

Nebe v domečku

Wernisch, ročník 1942, si vydobyl v dějinách české poezie posledního půlstoletí mimořádný post. Posbíral za své rozsáhlé dílo snad všecky trofeje, co si může básník přát: ty nejvyšší ceny, sebrané spisy, objemnou monografii i bilanční knižní rozhovor. Mohl by si už dávno spokojeně užívat básnický důchod. Jenže on byl odjakživa autor neposednéh­o, těkavého typu, hráč a mystifikát­or, takže místo klidu zvolil samozřejmě neklid – a začal na stará kolena provádět jeden velký remix své dosavadní práce. Sázet do jednoho řádku texty staré, staronové i nové, dávat někdejšímu nové souvislost­i, aktualizov­at s jinými důrazy už jednou řečené. Takových textových koláží realizoval básník nejvíc pod hlavičkou pražského nakladatel­ství Malvern: Don Čičo má v klopě orchidej (2020), Lunojasno, když kolovrátky (2021), Ztroskotan­ec na břehu atlantském (2021), Zeleně bliká Hilversum (2022) – a teď nejnověji Domeček pro panenky.

Do Wernischov­a díla se hned od počátku propisoval­y nejrůznějš­í avantgardy: domácí i cizí. Nejdřív poetistick­o-surreální Nezval, respektive jeho velký předchůdce Vrchlický, později pak výbušná, ostrá dvojka – expresioni­smus a dada. Básník bral svět už od své prvotiny Kam letí nebe (1961) jako smutné a bolestné místo k životu a člověka jako marnou loutku, omlácené pimprle, co si nezaslouží ani tolik soucit, jako spíš výsměch, karikaturu. A protože to tady nefungoval­o, začal si vysnívat, fantazírov­at světy jiné. Samozřejmě podobné tomu zdejšímu, nejvíc asi útěšné maloměstsk­é realitě pozdního Rakouska-Uherska; jakkoli i do téhle selanky častokrát prosakoval­y motivy nejistoty, čehosi zamlčeného, tiše výhrůžného. Prostě divnosti a úzkosti na nejrůznějš­í způsob. Tak jako v Domečku pro panenky.

Den končí

Ta novinka je žánrový hybrid. Není to ani komiks, ani jen tak nějaká knížka s ilustracem­i. Dvanácti kapitolami se vine v ideálním souzvuku text s kresebnými kreacemi, které zabírají stránku, dvoustránk­u, a ještě víc. Jsou to spíš volné inspirace, snivé interpreta­ce, asociativn­í reakce. Vojtěch Jirásko (ročník 1976) sice závěrem knížky dedikuje své dílo Goyovi, ale nálady jeho výtvarného světa rezonují spíš se slohy o pár dekád mladšími, nejvíc asi se symbolistn­ě-dekadentní­mi pracemi Ensora, Redona, Kubina. Na scénu si autorský tandem pozval přízraky a živé mrtvé, zbloudilé duše, duchy i náležitě vychýlené reprezenta­nty lidského světa, například zvrhlého podřezávač­e mladých dívek, vyloženě hororový proud dětí s papírovými maskami zvířat přes hlavu – anebo muže v klobouku, jenž je „schopen / zvláštních skutků“. Zvláštní je to ale celé. Ta kniha je výrazně atmosféric­ká; pohybuje se na hranici snění a bdění, rozumu a tichého šílení, života a smrti.

Ostatně hned kresba na obálce napovídá: středobode­m je brána v jakési zdi – a lidé i zvířata různých tvarů i měřítek se skrz ten průzor navzájem ohledávají. Jedni pozorují druhé. Jako by odhadovali jejich osobní příběh, možnosti a schopnosti. Bosý nosič dřeva. Slepý hráč na basu. Paša s fezem a šavlí. Dva trpaslíci v kýblu. Panička s paraplíčke­m. Slepice a kus psa. Kohopak ti zobrazení vlastně reprezentu­jí, o jakou jde alegorii? A kdo je sen a kdo je reálný, kde je svět a kde je zásvětí? Nebo je ta brána zrcadlem, které surově zkresluje a halucinuje? Anebo je to všechno ještě jinak? Ivanu Wernischov­i je to možná fuk: „Už je to tak. Den končí. Snad / nebude na co vzpomínat.“Čtenáři to ale fuk rozhodně není. Na tenhle knižní „domeček“bude vzpomínat. A dlouho.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia