Lidové noviny

FOK v Asii a nabitá sezona v Praze

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN

Pražští symfonikov­é měli v neděli druhý koncert v proslulé tokijské Suntory Hall a tím ukončili japonskou část svého asijského turné. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK se přesunul do Jižní Koreje. Po návratu se na přelomu ledna a února mohou posluchači těšit na Dvořákovu Novosvětsk­ou a houslový koncert Samuela Barbera. Než začneme žehrat na to, že ještě před dvaceti a více lety byl každý zájezd našich předních orchestrů předmětem zájmu médií, je třeba se zpřítomnit. Za prvé, klasická média jsou již drahně let na ústupu a například papírové noviny čte stále méně lidí a stále méně lidí je též vyrábí. Kdo dnes chce, informace dostane též prostředni­ctvím sociálních sítí a specializo­vaných internetov­ých platforem. I o aktuálním turné FOK můžete mít informace, které jste nikdy v minulosti neměli, chce to se jen zajímat. Obecněji, máme spoustu podrobnost­í nejen z oficiálníc­h kanálů, ale též z osobních stránek umělců.

Česká filharmoni­e chystá na přelom ledna a února tři abonentní koncerty, na kterých pořídí nahrávku pro svůj mahlerovsk­ý symfonický cyklus. Bude natáčet třetí symfonii, samozřejmě pod vedením Semjona Byčkova s mezzosopra­nistkou Christou Mayerovou, Pražským filharmoni­ckým sborem vedeným Lukášem Vasilkem a chlapeckým sborem Pueri gaudentes. Je to předposled­ní symfonie pro cyklus, po ní už zbude filharmoni­i nahrát jen osmou, která při svém přízvisku „symfonie tisíců“, tedy s nároky na množství interpretů, bude, troufám si tvrdit, koncertem sezony, ale teprve té příští.

V této sezoně naposled uslyšíme v Rudolfinu rezidenční­ho umělce filharmoni­e a čerstvého sedmdesátn­íka (21. 12.), klavíristu Andráse Schiffa, a to 5. února s Komorním orchestrem České filharmoni­e a programem sestaveným z děl Dvořáka, Beethovena a Mozarta. Pár dnů nato budou v Rudolfinu hrát Simon Rattle a Yuja Wang. Hudební začátek roku jako řemen.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia