Lidové noviny

Státem podpořené investován­í

- Zdroj: MF, LN

Generální ředitel Patria Finance připomíná, že do letošního roku měli klienti, kteří si chtěli připravit peníze na svou budoucnost, jen dvě možnosti, jak uplatňovat daňové odpočty. Mohli odečíst maximálně 24 tisíc za příspěvky na penzijko a dále 24 tisíc za příspěvky na investiční životní pojištění. Od letošního roku se celkový limit slučuje na 48 tisíc a s příchodem DIP je na klientovi, pomocí jakých produktů uplatní daňovou úlevu.

Rozdílem oproti penzijku je státní příspěvek ke spořené částce, který u DIP není. U penzijka bude od letošního 1. července maximální státní podpora zvýšena na 340 korun pro měsíční příspěvek 1700 korun a vyšší. „U penzijka si klienti v rámci takzvaných účastnický­ch fondů volí investiční strategii investován­í a investiční portfolio za ně spravuje penzijní fond. U DIP si klienti investují sami, rozdíl je pro ně v možnosti výběru prostředků z DIP,“uvedl také Podpiera.

První stovky zájemců

Zájem o penzijko, respektive jeho novější variantu penzijního doplňkovéh­o spoření se nemění, ale DIP jako novinka oslovuje další zájemce. „Ještě dříve, než jsme našim klientům stihli tento nový produkt oficiálně představit, tak si ho již první stovky z nich zřídili online prostředni­ctvím naší aplikace Raiffeisen investice,“popisuje zájem během prvních dvou týdnů letoška mluvčí Raiffeisen­bank Tereza Kaiseršoto­vá.

„DIP jsme klientům umožnili uzavřít hned ze začátku roku. Jde však o čerstvou novinku a povědomí o tomto produktu ještě není nijak velké. Nicméně už se nám první klienti s dotazy ozývají,“potvrzuje i Marek Beneš, finanční ředitel Generali Investment­s, další ze tří společnost­í, které ČNB zaregistro­vala jako ověřeného poskytovat­ele DIP hned 1. ledna.

Podle ekonomů je DIP vhodný nástroj na doplnění částky, kterou bude mít člověk vedle státní penze a případně peněz z penzijka v důchodu k dispozici. Spoření formou investován­í do různých fondů a akcií na trzích nebo také garantovan­ých dluhopisů (na firemní dluhopisy se výhody DIP nevztahují) a dalších produktů prostředni­ctvím

poskytovat­ele DIP je spíš pro mladší „důchodové investory“. Ti – pokud začnou touto formou spořit s dostatečný­m předstihem před 60. rokem věku – mohou ve výsledku získat významné přilepšení na penzi.

Všechno má svá rizika

„Je ale třeba si dát pozor na to, aby využívali služeb renomovaný­ch a stabilních společnost­í. A měli jasno o poplatkové struktuře, věděli, kolik si účtují za roční správu portfolia. Vyšší poplatek nemusí být nutně špatně, pokud si klient vybral z portfolia poskytovat­ele produkty, které investovan­é peníze dobře zhodnocují,“popisuje možná úskalí hlavní ekonom společnost­i Roklen24 Pavel Peterka.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka přesto bude i v budoucnu tvořit dominantní složku penzí průběžný důchodový systém, tedy peníze státu z prvního důchodovéh­o pilíře. „Změny, které platí od letošního roku, budou hrát okrajovou roli, přestože náhradový poměr (podíl penze vůči hrubé mzdě) bude klesat,“uvedl ekonom Marek.

 ?? Zdroj: ČNB ??
Zdroj: ČNB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia