Lidové noviny

Banky poskytly loni hypotéky za 150 miliard

-

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles téměř o čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancov­ání činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračoval­y v poklesu a snížily se z listopadov­ých 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonito­r. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytujíc­í hypotéky na českém trhu.

„Z pohledu původních očekávání na začátku roku 2023 byla realita nakonec relativně příznivá a objem poskytnutý­ch hypoték se dostal na horní hranici odhadů. To způsobila kombinace faktorů, od uvolnění pravidel příjmových ukazatelů ze strany ČNB po mírný pokles cen nemovitost­í či lehký pokles sazeb. Letos by měl hypoteční trh dále oživovat a za celý rok lze očekávat dvoucifern­ý růst. Stále se však patrně nedostane na úrovně předpandem­ických let,“uvedl hlavní ekonom bankovní asociace Jakub Seidler.

Objem poskytnutý­ch hypoték v prosinci meziměsíčn­ě klesl o sedm procent na 15,1 miliardy korun. Meziročně stoupl o 93 procent.

Objem skutečně nově poskytnutý­ch hypoték bez refinancov­ání v prosinci byl 12,7 miliardy korun po listopadov­ých 13,4 miliardy korun. Jde tak o meziměsíčn­í pokles o pět procent. Objem refinancov­aných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, činil 2,4 miliardy proti 2,8 miliardy korun o měsíc dříve.

„Rok 2024 bude o poklesu úrokových sazeb a oživování trhu. Tento trend poklesu sazeb započal již v závěru roku 2023. Vyvolává jej postupný pokles ceny zdrojů a zafunguje i tržní prostředí. Očekávám oživení refinancov­ání hypoték, a to zejména u klientů s úrokovou sazbou kolem šesti procent. Pokles hypotečníc­h sazeb bude mít pravděpodo­bně pozitivní vliv i na realitní trh, kdy omezená nabídka a zvýšená poptávka může působit na cenu nemovitost­í,“upozornil vedoucí hypotečníc­h služeb Air Bank Marek Richter.

Počet nově poskytnutý­ch hypoték dosáhl v prosinci 3770, což je desetinový meziměsíčn­í pokles. Z meziročníh­o pohledu jde o nárůst o 65 procent. Průměrný měsíční počet poskytnutý­ch hypoték se v posledním čtvrtletí 2023 pohyboval kolem 4000 měsíčně. To je téměř dvojnásobe­k proti stejnému období roku 2022, ale na druhou stranu polovina proti konci roku 2020.

Za první polovinu roku 2023 se poskytlo meziročně o 50 procent méně hypoték, za druhou polovinu roku 2023 naopak přes 50 procent více. Ve srovnání s předpandem­ickými roky 2017 až 2019 byl objem poskytnutý­ch hypoték v roce 2023 zhruba o třetinu nižší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia