Lidové noviny

V zrcadle AfD

Za německými průšvihy je léta nefunkční opozice

- Zbyněk Petráček

Německem hýbou protesty. Na podzim se demonstrov­alo za Hamás, Palestinu i proti bujícímu antisemiti­smu. Po Novém roce demonstrov­ali zemědělci proti vládě, růstu životních nákladů i ceny nafty. V půli ledna se demonstruj­e proti fašismu a AfD. Ač se to na první pohled nezdá, ty protesty mají jistý společný jmenovatel. Je jím odraz doby, kdy se v zemi vytratila účinná opozice a její roli převzala radikální Alternativ­a pro Německo.

AfD získávala fanoušky už svým názvem. Proč alternativ­a? Protože kancléřka Merkelová za 16 let u moci smazala rozdíl mezi vládou a opozicí. Její oblíbený výraz alternativ­los (to nemá alternativ­u) se stal „paslovem“roku 2010. Kdežto AfD hlásala, že politika sama musí nabízet alternativ­y. Kdo nechtěl příliv migrantů, „vystoupení z atomu“či zelenou transforma­ci, neměl jiný výběr než AfD. I za cenu, že volí radikály s neblahými sklony. V roce 2017 řekl šéf AfD v berlínském Marzahnu, že Heydrich „správně nastavil výhybku“. O rok později prohlásil lídr strany Gauland, že „Hitler a nacisté jsou jen ptačincem na tisíciletí úspěšných německých dějin“.

Myslíte si, že taková strana se sama pohřbí? Omyl. I Václav Klaus, ostražitý vůči Německu a rezonancím jeho minulosti, je fanouškem AfD bez ohledu na to, co z ní zazní. V Německu vyšlo najevo, že AfD na podzim v Postupimi jednala s lídrem hnutí identitářů. Údajně se domlouvali na plánu remigrace („paslovo“roku 2023): lidi s přistěhova­leckými kořeny, dokonce i ty, kdo už mají německé občanství, tlačit k návratu do původních zemí. Proto v neděli vyrazila na průvod Postupimí demonstrac­e v čele s kancléřem Scholzem.

Háček je v tom, že cejch fašismu má nejen AfD, ale i vše třeba racionální, co nabízí. V čem teď hledat alternativ­u? V soudním zákazu AfD? Či v tom, že tradiční strany budou nabízet skutečné alternativ­y vládnutí? AfD je zrcadlem situace, kdy voliči nemají na výběr. A jak kdysi napsal Gogol: „Nenadávej na zrcadlo, máš-li křivou hubu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia