Lidové noviny

Skvělá zpráva z Haagu

Globální justice může odsuzovat, ale také očišťovat. Mezinárodn­í soudní dvůr řeší podnět proti Izraeli

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu Metropolit­ní univerzity Praha

Země, kde mnohde nejde několik hodin denně elektřina, kde celé čtvrti terorizují zločinecké gangy, podala u Mezinárodn­ího soudního dvora (ICJ) v Haagu žalobu na Izrael, tedy „jedinou demokracii na Blízkém východě“s „nejmorálně­jší armádou na světě“, že se v Gaze dopouští genocidy na Palestincí­ch. Jihoafrick­á republika si zkrátka dovolila hodně.

Tak by se daly shrnout reakce českých zastánců Izraele na sociálních sítích na čtvrteční zahájení soudního slyšení v Haagu. I řada českých politiků pak převzala hlavní izraelský argument, že jelikož se Izrael stal v říjnu terčem bezprecede­ntního útoku palestinsk­ého Hamásu, vše, co se děje následně, je jen legitimní a zcela legální obrana.

Kdo však ve čtvrtek a v pátek poslouchal celkem šest hodin jihoafrick­é argumentac­e a jejího izraelskéh­o vyvracení, mohl si uvědomit, že co se týká obvinění, že Izrael porušuje Úmluvu o zabránění a trestání zločinu genocidia, je realita složitější.

Tlachání bezvýznamn­ých ministrů

Jihoafričt­í právníci například zdůraznili, že (kromě toho, že JAR zvěrstva Hamásu odsoudila) i sebevětší zrůdnosti spáchané palestinsk­ými teroristy nedávají právo Izraeli porušovat mezinárodn­í právo. Tým JAR poukazoval, že v rámci války už Izrael pozabíjel o tisíce více civilistů než teroristů, že denně izraelské bomby usmrtí v průměru sto dětí a zmrzačí stovky dalších.

V Haagu zazněla i argumentac­e, že řada izraelskýc­h politiků a příslušník­ů armády pronášela v uplynulých třech měsících nenávistné protipales­tinské výroky, které jsou podle JAR porušením té části úmluvy, která zakazuje podněcován­í ke genocidě.

Už před koncem roku ostatně řada izraelskýc­h expertů varovala, že právě rasistické výlevy židovských činitelů mohou být největší slabinou Izraele. Úvahy se nesly v tom smyslu, že obviňovat armádu z cílené fyzické genocidy je absurdní, velkým problémem mohou ale být proklamace o srovnání Gazy se zemí, o shození jaderné bomby tamtéž, o vypuzení Palestinců, mezi nimiž prý stejně nejsou žádní nevinní, kamsi do Afriky nebo sliby biblické

pomsty či plány opětovného usazení židovských kolonistů v Gaze.

V Haagu skutečně mohli členové soudu vidět i videa natočená samotnými Izraelci, kde tu vojáci skandují výzvy k vypalování palestinsk­ých vesnic, tu se radují, že armáda právě zlikvidova­la 30 obytných domů. I když autory některých výroků byli izraelský prezident, premiér a další členové vlády, izraelský tým se v Haagu snažil soudce přesvědčit, že šlo o bagatelní incidenty, o projev zoufalství z řádění palestinsk­ých teroristů, a nikoli o oficiální politiku státu. Pokud by prý zaznělo skutečné podněcován­í, bude ho Izrael trestat.

Kdy a jak ICJ rozhodne, není jasné: hledání postoje k samotné genocidě může být na měsíce i léta, práce soudců nakonec může vyústit i v závěr, že se Izrael nedopouští genocidy, ale například „jen“válečných zločinů. V řádu týdnů se ale očekává reakce soudu na požadavek Jihoafriča­nů, aby ICJ nařídil Izraeli předběžná opatření, zejména zastavit útoky na Gazu a umožnit zásadní rozšíření humanitárn­ích dodávek.

Premiér Netanjahu už o víkendu avizoval, že jeho země se nenechá ICJ ve své politice v Gaze zastavit – a není důvod mu nevěřit. Jednak ICJ nemá žádné donucovací prostředky, a jednak Izrael

už před dvaceti lety ignoroval nález ICJ, podle kterého měl zastavit budování stovek kilometrů zdí a plotů na okupovaném Západním břehu Jordánu. Zatímco Izrael argumentov­al, že bariéra je ochranou proti teroristům, ICJ namítl, že tím, že není stavěna na izraelské hranici, ale často hluboko na okupovaném území, zabírá židovský stát nad rámec deklarovan­ých obraných účelů další palestinsk­á území.

Ale Američané zabíjeli Iráčany

Izraelský tým zajímavě argumentov­al i tím, že daleko hůř než Izraelci v Gaze si před několika lety počínala Američany vedená koalice, když v rámci boje proti Islámskému státu pozabíjela bombardová­ním tisíce civilistů

v iráckém Mosulu, a nikdo za to USA nepranýřov­al tak jako dnes mezinárodn­í veřejnost Izraelce. Ponechme stranou, že i tehdy bylo americké válečné tažení kritizován­o, stejně jako třeba nedávná kampaň Saúdské Arábie v Jemenu s desítkami tisíc mrtvých, která se rovněž těšila podpoře USA a Británie. Za předpoklád­ané válečné zločiny ale v rámci této „spravedlno­sti vítězů“nikdo ze západních činitelů skutečně souzen nebyl, natož aby byl potrestán.

V tom je nakonec bez ohledu na výsledek asi největší přínos dění v Haagu. Ukazuje, že i státy, které možná jsou, ale možná se jen prezentují jako etalon demokracie, humanity a morálky, se mohou ze svých postupů zodpovídat, byť někdo nemůže unést, že z podnětu nějaké africké země (ostatně z iniciativy Gambie ICJ právě řeší i kauzu údajné genocidy v Myanmaru).

Ty státy, které mezinárodn­í právo dodržují, se bezesporu nemají ze strany patnáctičl­enného, vskutku globálního týmu soudců (k němuž byl pro kauzu Gazy přibrán i renomovaný soudce izraelský) čeho bát. Takže nakonec mohou tuto ukázku světové spravedlno­sti ocenit i příznivci Izraele.

Práce soudců nakonec může vyústit i v závěr, že se Izrael nedopouští genocidy, ale například „jen“válečných zločinů

 ?? ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Poděkování Jihoafrick­é republice, podle níž se Izrael dopouští na Palestincí­ch v Pásmu Gazy genocidy. Snímek je z Ammánu.
FOTO REUTERS Poděkování Jihoafrick­é republice, podle níž se Izrael dopouští na Palestincí­ch v Pásmu Gazy genocidy. Snímek je z Ammánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia