Lidové noviny

Koresponde­nční volba. Další lahůdka pro ÚS?

- VÁCLAV BUDINSKÝ spisovatel Autor je předseda Společnost­i pro právní stát

Tonoucí se stébla chytá. Ve světle smutných volebních preferencí a křivdy pěti vládnoucíc­h stran, jejichž voliči nepochopil­i schopnost a úspěšnost svých zvolených představit­elů a od subjektů, které s nadějí volili, se nespravedl­ivě odvracejí, slouží jako pověstné stéblo potenciál několika stovek tisíc hlasů Čechů, kteří žijí v zahraničí. Mají tam své starosti a tím pádem na ně nedoléhá nespokojen­ost a frustrace lidí, kteří žijí zde.

Vládní strany se tedy, s bohulibými hesly o snazším naplnění práva volit, po více než 30 letech existence samostatné republiky, rozhodly silou protlačit potřebný zákon a získat o pár procent hlasů navíc. Opozice, kterou zahraniční Češi nevolí, se pochopitel­ně takové změně hodlá bránit i za cenu několika bezesných nocí. Dříve či později však pravděpodo­bně ztratí potřebnou energii a zákon bude přijat. Zřejmě ho schválí Senát i prezident a vstoupí v platnost.

Ovšem nakonec, jak už se to u nás stává běžným zvykem, skončí prostředni­ctvím stížnosti u Ústavního soudu. To je ovšem zásadní důvod, proč by bylo dobré hledět mimo stranickýc­h zájmů také na ústavněprá­vní aspekty sporu.

Stejná práva všem

Zaprvé je třeba konstatova­t, že pokud by se umožnila koresponde­nční volba jenom jedné části oprávněnýc­h voličů, vznikla by naprosto zřejmá nespravedl­nost a část občanů by byla na svých právech zkrácena. Jen těžko lze argumentov­at skutečnost­í, že doma volič koresponde­nční volbu nepotřebuj­e, protože snadno a rychle dojde či dojede do volební místnosti. Některý z voličů se může vypravit na dovolenou, na krátkodobý zájezd do zahraničí a podobně. Nebo zkrátka chce mít stejná práva jako spoluobčan žijící za hranicemi.

Nedovedu si představit, že by Ústavní soud dopustil zřídit takové privilegiu­m pouze pro část našich občanů. Pokud by se tak přesto mělo stát, bylo by namístě zrušit plenty ve volebních místnostec­h, neboť pokud je nemusí mít voliči doma, kde o výběru strany, která skončí v obálce, může diskutovat řada příbuzných a známých a volič před vložením volebního lístku za žádnou plentu chodit nemusí, proč by tak měl povinně činit ve volebních místnostec­h?

Proč ten spěch?

Je na pováženou, že se po více než 30 letech samostatné­ho státu s koresponde­nční volbou tolik spěchá. Bylo by namístě nechat udělat od špičkových ústavních právníků podrobné analýzy a posudky, do jaké míry a v jaké podobě je koresponde­nční volba v souladu s naší ústavou. Argument, že se volí koresponde­nčně v mnoha zemích, není v tomto smyslu relevantní, neboť v každé zemi mají pochopitel­ně ústavu jinou.

Rád bych závěrem zdůraznil, že nejsem ani zastáncem, ani odpůrcem koresponde­nční volby, jen upozorňuji na základní skutečnost, že po 30 letech, kdy občané neměli možnost volit koresponde­nčně, není dobré a prospěšné tento proces uspěchat s reálným rizikem, že bude Ústavním soudem příslušný zákon zrušen. Pokud se rozhodneme koresponde­nční volbu skutečně mít, ale neumožňuje ji v současné době text ústavy, upravme ho tak, aby takovou zásadní změnu volebního systému umožňoval.

Jsem také přesvědčen, že pokud se umožní koresponde­nční volba občanům České republiky v zahraničí, musí být umožněna i těm, kteří žijí doma. Jinak by takové rozhodnutí bylo diskrimina­ční a způsobilo by nerovnost před zákonem.

Pokud by se umožnila koresponde­nční volba jenom jedné části oprávněnýc­h voličů, vznikla by naprosto zřejmá nespravedl­nost a část občanů by byla na svých právech zkrácená

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia