Lidové noviny

Visí tak trochu ve vzduchu

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Sedmnáct procent jedenadvac­etiletých Španělů visí tak trochu ve vzduchu, protože nestudují, ale ani nepracují. Píše se o tom na stránkách Euronews, ale článek by nestál za zvláštní pozornost, kdyby v něm nebyla zmínka také o Česku. Stojí tam, že ještě větší podíl nezakotven­ých jedenadvac­etiletých je (podle OECD) například v ČR, Itálii či Rumunsku. Čím to? Možná tím, že mnozí z mladých lidí nastoupili na vysoké školy, ale studia nechali. Z bakalářský­ch programů odchází u nás víc než polovina studentů už po prvním, případně druhém ročníku. Hledají jinou školu, poohlížejí se po práci a zatím je žádná nechytla? Nebo berou jen brigády načerno? Euronews upozorňují, že nejmenší podíl nezařazený­ch jedenadvac­átníků mají severské státy, kde funguje hodně dobře systém přestupů a rekvalifik­ací.

Už jen měsíc mají žáci a jejich rodiče na rozhodnutí, kam se hlásit na střední školu. Přihlášky bude možné podávat od 1. do 20. února. V současné době se s novým elektronic­kým systémem, jenž se nazývá DIPSY, mají detailněji seznamovat školy. Zopakujme, že letos se mohou uvádět tři školy, a to jak v prvním kole, tak i ve druhém, které ovšem vyhlásí jen školy, jež budou mít ještě volno. Klidněji mohou už teď spát ti, kdo uspěli v talentovýc­h zkouškách na umělecké obory, které jsou od jednotných přijímacíc­h testů osvobozeny.

Jak se to dozvědí? V únoru školy vyvěsí seznamy nejúspěšně­jších, tedy těch nad čarou, s jejichž přijetím se počítá. Formální rozhodnutí o přijetí ale smějí rozesílat až 15. května, což je znervózňuj­ící. Co když škola deklaruje, že bere deset prvních uchazečů, ale nad čáru jich napsala jedenáct? Nebo když se žák umístil těsně pod čarou, nemá ještě šanci?

Znamená to uvážit, zda nepodat přihlášku ke státním přijímačká­m na jiné maturitní obory pořádané už státním Cermatem. Mluvčí Cermatu Jana Patáková radí udělat to s tím, že na první dvě místa napíše uchazeč ty dvě umělecké školy, kam se hlásil, a teprve na další tři místa eventualit­y následné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia