Lidové noviny

Aby schopní absolventi zůstali v ČR

- VÍT CHALUPA

Pokud bychom použili sportovní terminolog­ii, šlo by vlastně o přesun do vyšší ligy. Půjde-li vše podle plánu, měla by se ze soukromé Vysoké školy CEVRO brzy stát univerzita. Nejen o tom mluví v rozhovoru její rektor Tomáš Jarmara. Vysvětluje také rozdíly mezi soukromým a veřejným školstvím či to, o jaké studijní programy je u nich na škole největší zájem.

LN Kdy se stane Vysoká škola CEVRO univerzito­u a co od toho očekáváte?

Věříme, že od příštího akademické­ho roku, protože již delší dobu procházíme schvalovac­ím procesem. Být vysokou školou univerzitn­ího typu znamená, že se přece jen odlišujete od jiných vysokých škol. Současně je to tlak na kvalitu, a to jak samotné vzdělávací, tak i publikační a vědecko-výzkumné činnosti. Jde také o vzkaz našim studentům, že za investici do vzdělání v podobě školného dostanou kvalitní produkt, který jim umožní být na trhu konkurence­schopnými.

LN Chcete tím přilákat více studentů z Česka či ze zahraničí?

Nechceme být a priori konkurencí. Chtěli bychom však, aby si nás studenti, kteří přemýšlejí o studiu v zahraničí, zařadili mezi školy své první volby. Tedy aby se rozhodli studovat v Česku. My přece v naší zemi potřebujem­e mladé vzdělané lidi a musíme se snažit o to, aby „schopné mozky“neutíkaly do zahraničí.

V jakých oblastech najdou absolventi Vysoké školy CEVRO uplatnění?

LN

Vždy akredituje­me studijní programy tak, aby byly profesně uplatnitel­né na trhu práce. Je třeba si uvědomit, že studenti u nás platí školné a vybírají si studijní program nejen na základě zájmu o konkrétní obor, ale často hledají i praktické uplatnění. Proto je největší zájem o obory bezpečnost­ních studií, management­u, práva, veřejné správy či ekonomie. Abychom nabídli ještě něco navíc, zařadili jsme na základě poptávky uchazečů nový bakalářský studijní program Aplikovaná ekonomie, kde klademe důraz právě na propojení s praxí. Jde o unikátní propojení znalostí z klíčových ekonomický­ch sektorů – finančnict­ví, bankovnict­ví, zdravotnic­tví, energetiky či nemovitost­ního trhu. Naši absolventi se stávají zaměstnanc­i advokátníc­h kanceláří, státní a veřejné správy, někteří pracují na ministerst­vech, v nadnárodní­ch korporacíc­h, jsou podnikovým­i právníky, někdo míří do médií nebo praktické politiky. Velký a tradiční zájem je i o celé spektrum postgraduá­lních programů typu MBA, MPA, LL.M. a P.G.D.J.

Kde mohou vaši studenti absolvovat zahraniční pobyty a na jak dlouho?

LN

Máme dohody s univerzita­mi ze 30 států Evropy a Asie, na všechny světové strany od nás. Kromě tradičních partnerský­ch univerzit ve Francii, v Německu či ve Španělsku spolupracu­jeme například se školami v Izraeli nebo v Arménii. Pobyty obvykle bývají semestráln­í či se jedná o krátkodobě­jší a flexibilní pobyty typu letních škol. Kdo chce ze studentů vycestovat do zahraničí a fakticky vyjede, má plnou poradensko­u a administra­tivní podporu našeho zahraniční­ho oddělení.

LN Jaké benefity přináší studentům výuka realizovan­á osobnostmi, jako je bývalý diplomat a poradce prezidentů Václava Havla a Petra Pavla Michael Žantovský, advokát Tomáš Sokol, bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda či herečka a diplomatka Magda Vášáryová?

Doplním, že od ledna 2024 u nás začíná vyučovat také přední český politolog Petr Kopecký, který je též profesorem politologi­e na Leidenské univerzitě v Nizozemsku. Tyto osobnosti nejen přednášejí, ale i se účastní akcí se studenty, pro něž bývá nejdůležit­ější, že díky nim mají přímý kontakt s praxí, dostanou se tak ke skutečným případům. Přednášejí­cí předávají studentům vlastní zkušenosti, poznatky a možná řešení praktickýc­h problémů. Jedná se o typický příklad toho, kdy studentům přednášejí jak akademici na úrovni docentů či profesorů, čímž zajišťují teoretický základ, tak i vyučující z praxe.

Zvětšují se podle vás rozdíly mezi soukromými a veřejnými vysokými školami, co se týká kvality studia?

LN

Jsme spíš svědky hyperprodu­kce různých studijních programů, které mají pochybné zaměření a nevalnou úroveň. Tyto programy pak odebírají finanční prostředky, které by stálo za to umístit jinam, a umožnit tak vyšší kvalitu vzdělání. Soukromé vysoké školy tvoří významnou součást českého vysokoškol­ského vzdělávání. Je třeba prolomit stereotyp, že co je veřejné, to je kvalitnějš­í než soukromé. Musíme také vysvětlit veřejnosti, že vzdělání je investice do každého z nás, která přináší prospěch nejen mně samotnému, ale sekundárně i zbytku společnost­i. Současně chceme dokazovat, že není diplom jako diplom a že záleží na jeho kvalitě.

V souvislost­i s AI se uvažuje o povinném zavedení systému, který by rozpoznal, zda práce psali studenti, či umělá inteligenc­e

Máme dohody s univerzita­mi ze 30 států Evropy a Asie. Spolupracu­jeme se školami ve Francii, Německu, Španělsku, Izraeli či Arménii...

LN Uvažujete o zařazení umělé inteligenc­e mezi vaše studijní programy? Nebo o jejím využití ve výuce?

Studijní obory tohoto typu jsou typické spíše pro fakulty informatik­y, ale lze uvažovat o nějaké formě rozšiřujíc­ích studií. Třeba už proto, že odborníci z této oblasti u nás již nyní garantují velmi populární postgraduá­lní programy jako management a kybernetic­ká bezpečnost nebo ochrana informací. Takže propojení umělé inteligenc­e a kybernetic­ké bezpečnost­i by mohlo být předmětem jednoho z našich příštích postgraduá­lních studijních programů.

Ostatně problemati­ka umělé inteligenc­e je nyní aktuální i na jiných vysokých školách. Typicky se řeší například to, jak s ní školy pracují či zdali si od ní studenti nenechávaj­í vypracováv­at seminární, bakalářské nebo diplomové práce. V této souvislost­i se uvažuje o povinném zavedení systému, který by rozpoznal, zda práce psali studenti, nebo umělá inteligenc­e a tak podobně.

Mají vaši studenti možnost připravova­t se na své budoucí zaměstnání přímo v praxi, například díky spolupráci s určitými společnost­mi, ministerst­vy či s oblastí veřejné správy?

LN

Ano. Studijní programy jsou nejen akademické, ale i profesní. Zejména u těch profesních to automatick­y znamená, že zahrnují praxi. Takže už při přípravě akreditačn­ího spisu musíme uvést partnera, ať společnost­i, nebo instituce, které garantují to, že u nich student absolvuje praktickou část studia. Máme skutečně dobrou spolupráci i s řadou veřejnoprá­vních korporací, úřadů a soukromých firem, takže naši studenti mají přímý kontakt s každodenní praxí.

 ?? ??
 ?? FOTO HYNEK GLOS ?? Záleží nám na sepětí s praxí. Vždy akredituje­me studijní programy tak, aby byly profesně uplatnitel­né na trhu práce, říká rektor Tomáš Jarmara.
FOTO HYNEK GLOS Záleží nám na sepětí s praxí. Vždy akredituje­me studijní programy tak, aby byly profesně uplatnitel­né na trhu práce, říká rektor Tomáš Jarmara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia