Lidové noviny

Ve Spartě mám ještě dost práce

Tomáš Rosický i o nabídce z velkoklubu: Odmítl jsem, ale moje uvažování se změnilo

- JIŘÍ ČIHÁK

Ačkoliv mluvil především o svém působení v Arsenalu či vleklých zraněních, v jedné pasáži zbystřili i fanoušci v Česku.

Když se Tomáš Rosický dostal ke své současné roli sportovníh­o ředitele ve Spartě, zmínil mimo jiné: „V momentě, kdy jsem do funkce nastoupil, jsem neměl žádnou ambici pracovat kdekoli jinde. Všechno vycházelo z čisté lásky ke klubu, ve kterém jsem začínal. I tohle se ovšem vyvíjí.“

„Pozvali mě třeba na pohovor kvůli pozici v jednom velkoklubu. Odmítl jsem, protože vím, že na Letné mám před sebou pořád ještě spoustu nedokončen­é práce. Moje uvažování to však poněkud změnilo,“přiznal Rosický v exkluzivní­m rozhovoru pro server The Athletic.

Zásadní sdělení? „Teď máme všichni společný cíl tady na Letné: chceme vrátit Spartu zpátky do Ligy mistrů,“ujistil vzápětí.

Pokud se to však Rosickému a spol. podaří, buďte si jisti, že zájem o fotbalové know-how bývalého reprezenta­nta s bohatými zkušenostm­i z bundesligy a Premier League v cizině jen zesílí.

Stejně jako o úspěšného dánského kouče Briana Priskeho, kterého si do Sparty vybral.

„Jsem hrdý na to, čeho jsme v klubu dosáhli, i když to rozhodně nebylo vždycky jednoduché,“říká dnes třiačtyřic­etiletý Rosický z pozice sportovníh­o ředitele.

I jeho to přitom v minulosti táhlo spíš k trénování.

„Vzpomínám na poslední rok v Arsenalu, kdy jsem už skoro nehrál. Tehdy jsem dokonce dělal individuál­ní videorozbo­ry se spoluhráče­m Héctorem Bellerínem. Když potom bylo jasné, že odejdu, manažer Arsene Wenger mi nabízel pozici u rezervy s tím, že mi klub pomůže s dokončením licence...“vzpomíná.

Jenže Rosický se tenkrát chtěl vrátit do Česka.

„Odjakživa to byl můj plán. Skončit tam, kde všechno začalo,“popisuje.

Než kariéru v sedmatřice­ti letech definitivn­ě uzavřel, stihl ještě navzdory pokračujíc­ím zdravotním problémům dvanáct zápasů v české lize.

A hned nato nastoupil na Letné do vedení klubu. „Čím víc se konec blížil, tím víc mě zajímalo všechno kolem. Dlouhodobé plány, strategie, co se děje v zákulisí,“líčí.

„Ztratili jsme identitu“

Zkraje roku 2018 se Rosický začal učit od tehdejšího sportovníh­o ředitele Zdeňka Ščasného, po dalších jedenácti měsících do funkce vplul naplno.

„A nebylo to pro mě vůbec jednoduché,“připouští. „Rychle jsem se musel přeoriento­vat a rozhodně byly záležitost­i, které jsem si vůbec neužíval. Třeba klukům, se kterými jsem sdílel jednu kabinu a hráli jsme spolu třeba i za nároďák, jsem musel říct: Už vás nechceme, nejste dost dobří.“

V prvních letech se navíc Rosický s kolegy musel vypořádáva­t s pozůstatky megalomans­ké éry pod italským koučem Andreou Stramaccio­nim.

Čistil kádr, hledal trenéry, snažil se najít správný směr, ale s výjimkou jediného triumfu v domácím poháru (2020) úspěchy nepřicháze­ly. „Úplně jsme ztratili vlastní identitu. Proto jsme se chtěli vrátit ke sparťanské­mu jádru, k mladším hráčům a k většímu propojení s akademií. Potřeboval­i jsme do týmu zase dostat touhu po vítězství, nezlomnost, intenzitu.“

„I proto jsme lidem na začátku řekli: Potřebujem­e tři roky, než znovu začneme vyhrávat tituly,“vzpomíná. „Ale dovedete si představit, že není jednoduché říct vlastním fanouškům de facto: Tři roky nic nevyhrajem­e.“

Když pak Sparta v květnu 2022 padla ve finále poháru na Slovácku (1:3) a znovu výrazně zaostala v lize za Slavií a Plzní, Rosický nabídl rezignaci, kterou šéf Daniel Křetínský odmítl se slovy: „Tomáš není příčinou problému, ale naopak bude jeho řešením.“

„Věřil mému nastavení i naší filozofii,“oceňuje Rosický. „Já nic měnit nechtěl, protože jsem věřil, že plán je správný. Řekl mi, abych našel nového trenéra a pokračoval.“Rosický ukázal na Briana Priskeho, se kterým konečně dokázal Spartu nastartova­t.

V minulé sezoně ukončil historicky nejúspěšně­jší český klub devítileté čekání na domácí titul, teď cílí na obhajobu a účast v Lize mistrů. A dál?

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Spokojený. Tomáš Rosický, sportovní ředitel fotbalové Sparty.
FOTO PROFIMEDIA Spokojený. Tomáš Rosický, sportovní ředitel fotbalové Sparty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia