Lidové noviny

Skoro jsem nemohla chodit

Na Australian Open nepřijela v ideálním rozpoložen­í. Markéta Vondroušov­á padla hned v prvním kole

- STANISLAV KUČERA

Její účinkování na Australian Open trvalo jen hodinu a čtvrt. Sportovkyn­ě roku 2023 a vítězka loňského Wimbledonu Markéta Vondroušov­á z úvodního grandslamu tenisové sezony vypadla hned v prvním kole, coby nasazená sedmička schytala výprask od Dajany Jastremské.

S ukrajinsko­u kvalifikan­tkou prohrála 1:6 a 2:6.

„Moc jsem před turnajem netrénoval­a, protože jsem byla zraněná. Myslím, že tohle bylo klíčové,“připomněla na tiskové konferenci, že se z generálky v Adelaide odhlásila kvůli potížím s kyčlí. „Nezačala jsem nejlépe, hned jsem ztratila servis. Nehrála jsem dobře, ale ona mi ani nedala moc šancí. Hrála skvěle, zaslouží si uznání. Prošla kvalifikac­í, byla už rozehraná. Musím tuhle porážku vzít a pokračovat.“

Omezovaly vás v utkání nějaké zdravotní potíže?

LN

Nic mě nebolelo, ale příprava byla blbá. Asi se to dalo očekávat. Bolela mě dole záda a dostalo se to nějak i do kyčle... Byla jsem taková zaseklá, nemohla jsem pomalu ani chodit. Teď už jsem bolest skoro necítila, stejně tak rameno (které měla zatejpovan­é – pozn. red.).

Cítila jste v průběhu duelu, že máte příležitos­t na zvrat?

LN

Ve druhém setu jsme se tahaly, bohužel to vždy šlo na její stranu. Byl by zázrak, kdybych podobné body vyhrávala. Kdybych dala na 3:5, možná bych měla šanci, ale ona servíroval­a i hrála lépe. Otočit by bylo těžké.

Australsko­u šňůru tedy končíte se zápasovou bilancí 1:2.

LN

Pro mě je důležité mít dobrou přípravu, kterou jsem teď neměla, takže je těžké hrát podobné zápasy. Měla jsem špatný kotník, ale v Praze jsem trénovala docela normálně. K tomu jsem měla milion akcí a všeho možného. Bylo to docela těžké, celkově ta příprava nebyla ideální.

LN Mohlo jít tedy o jakousi daň za slávu?

Asi se s tím ještě musím naučit pracovat.

Užila jste si alespoň soutěž smíšených družstev United Cup, na níž jste do sezony vstoupila?

LN

Myslím si, že to pro nás byl dobrý začátek sezony. Na moje

poměry přišel trochu brzo, ale jak nejsme celý rok v týmech, tak to byla hezká změna. Všichni jsme si blízko, tým byl super. Dost jsme se snažili, abychom se nějak viděli. V neděli jsem byla fandit Sáře (Bejlek), je hezké tady všechny ty lidi mít kolem sebe. Taky jsem byla takhle mladá a myslím si, že jí to může pomáhat. Je hrozně fajn, takže je

hezké vidět, že se dostává výš a výš.

LN Češi tedy mají soudržnou partu?

Ano, ani nevím, jestli spolu takhle drží i ostatní země. Tady jsme se viděli hodně, i s klukama. Hrajeme karty, držíme si ten tým. Jeden druhému přejeme, což je hrozně fajn.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nešlo jí to. Loňská šampionka Wimbledonu Markéta Vondroušov­á se v úvodním kole Australian Open trápila, s Dajanou Jastremsko­u padla 1:6 a 2:6.
FOTO PROFIMEDIA Nešlo jí to. Loňská šampionka Wimbledonu Markéta Vondroušov­á se v úvodním kole Australian Open trápila, s Dajanou Jastremsko­u padla 1:6 a 2:6.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia