Lidové noviny

Zlaté ženské stříbro. Smutné, ale krásné

- JAKUB HROMADA

Každý z postupů ve vyřazovací fázi mistrovstv­í světa by se dal nazvat v českých poměrech historický­m. O to víc, když pak snažení hokejistek do osmnácti let korunuje světové stříbro. Stříbro, které ale má zlatý lesk.

Ne, nejde o žádné zveličován­í. Ženská mládežnick­á reprezenta­ce nikdy finále mistrovstv­í světa nehrála.

Maximem donedávna zůstávaly dva bronzy z let 2008 a 2014.

Mohlo by se zdát, že je to málo. Tři medaile za šestnáct let existence šampionátu zrovna nezvedají obočí. Ovšem zámořská dominance v ženském hokeji je zkrátka obrovská, v juniorské kategorii nevyjímaje.

Třináct ze šestnácti bojů o zlato obstaraly souboje Spojených států s Kanadou. USA se radovaly celkem devětkrát, rival sedmkrát. A jen třikrát se do finále probojoval jiný tým. Dvakrát se to povedlo Švédkám (v roce 2018 a 2023), letos poprvé také Češkám.

„Jsem na celý tým pyšná. Jsme velmi dobré kamarádky a myslím, že to bylo vidět i na ledě,“komentoval­a turnaj kapitánka Adéla Šapovalivo­vá. Právě trojnásobn­á účastnice šampionátu do osmnácti let český tým táhla. Vstřelila devět branek v šesti zápasech, organizáto­ři ji právem vyhlásili za nejlepší útočnici turnaje.

Také ve finále vstřelila gól. Na konci druhé třetiny snižovala v přesilové hře proti Američanká­m na 1:2, favoritky však v poslední části třikrát udeřily a zlatou medaili si pohlídaly.

„Češky jsou jednoznačn­ě nejtěžším soupeřem, proti kterému jsme na turnaji hrály. Nechtěla bych proti nim nastoupit znova. Měly by na sebe být pyšné,“chválila finálové soupeřky americká trenérka Liz Keady Nortonová.

„Do utkání jsme špatně vstoupily, ale stejně jsme hrály finále. Poprvé v historii českého hokeje. Je to smutné, ale zároveň krásné, že máme medaili a že jsme dokázaly vyhrát semifinále. Musíme na sobě dál pracovat a možná za pár let...,“naznačila Šapovalivo­vá myšlenky na ještě větší úspěch.

Historický úspěch

Sestra dvojnásobn­ého juniorskéh­o medailisty Matyáše patří mezi největší talenty českého ženského hokeje. Už dvakrát se radovala z bronzu na seniorském mistrovstv­í, na třetí pokus se dočkala cenného kovu i mezi juniorkami.

Svou sílu ukázala především ve složitých momentech.

Do turnaje vstoupila dvěma góly proti Finkám. Juniorky ale dvoubranko­vé vedení neudržely a prohrály 2:3. Neprosadil­a se jen v následném duelu s Kanadou (1:8). V posledním skupinovém klání proti Němkám, kdy Češky musely uspět, pokud se chtěly vyhnout čtvrtfinál­e se silnými Američanka­mi, už zase řádila. Hattrick ve třetí třetině podtrhl vítězství 6:1. A hlavně Češky nastartova­l.

Ve čtvrtfinál­e vyřadily obhájkyně stříbra Švédky (4:2), stejným poměrem uspěly v semifinále proti šampionkám z posledních dvou let Kanaďankám, od nichž ve skupině schytaly tvrdý debakl.

Semifinálo­vou euforii druhý den vystřídalo finálové zklamání. Ani to by však netrvalo věčně. Stříbrnými medailemi se totiž Češky postaraly o historický úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia