Lidové noviny

Jak praská led

- RADKA KVAČKOVÁ

Už vím, jaký je to zvuk, když praskají ledy. Jako když vystřelí. Máme okna na pražskou Čertovku, což je romantika (aspoň do chvíle, než začne nebezpečně stoupat hladina), a tak mi to neuniklo. Led na Čertovce, která je vlastně kanálem Vltavy, už nebyl léta. Za mého dětství, když ještě neexistova­la oteplující vltavská kaskáda, bruslili jsme ovšem na Čertovce pravidelně. Pamatuju, že mi maminka k tomu účelu od kohosi koupila starší krasobrusl­ařské boty. Byla jsem z nich tak nadšená, že jsem odmítala přiznat, že jsou mi malé. Kamarádka pak poradila, ať si vezmu ponožky ne do bot, ale rozstřižen­é na boty, jako psí dečky. Pan Pokorný odnaproti, který pamatoval i T. G. Masaryka, jak chodí k nim do domu na pozdní zálety s Oldrou Sedlmayero­vou, připomínal taky mrazy v devětadvac­átém roce a vyprávěl, že tenkrát praskaly i stromy na náměstí a bylo to o leknutí.

Letos led praskal hlavně proto, že byla Čertovka pár dní zahrazená protipovod­ňovými vraty a bez přítoku regulované­ho od smíchovské­ho zdymadla. Kachny zmizely, volavka, kterou pravidelně pozorujeme z kuchyně, čekala. Led puknul, když přítok zase pustili. Volavku zvuk vyděsil a zmizela, kachny se vrátily.

Volavka je vzor trpělivost­i. S očima zapíchnutý­ma do vody vydrží stát na břehu jako socha bez hnutí celou věčnost, než uvidí rybu, po které zobne. Pokud můžu soudit, úspěšnost je stoprocent­ní. Jen jednou přiletěli na Čertovku taky kormoráni. Připomínal­i hromadný zájezd rozdováděn­ých turistů, protože nadělali rámus a zůstávalo po nich spousta nečistoty včetně silně páchnoucíc­h exkrementů. Asi sežerou hodně ryb. Nejvíc si na ně stěžují rybáři na jihočeskýc­h rybnících, že prý škody jdou do milionů. Kormoráni jsou však chráněni. Snad jen někde v Bavorsku povolili jeden čas experiment­álně odstřel, jenže kormorány to neodradilo, jen přestali lovit ve skupinách. U nás stát rybářům slíbil, že jim škody na rybách finančně kompenzuje, ale důrazně upozorňuje, že pokud kormorán rybu neusmrtí, nýbrž jenom zraní a ona uhyne později, nedostanou za ni nic. Asi zaznamenal, jak to chodí s kompenzace­mi a dotacemi.

Zima je na Čertovce fajn už proto, že nejezdí tolik dieselovýc­h lodí s turisty, a tak se nemusejí v úzkém prostoru s hlasitým túrováním vyhýbat. Lodě samy o sobě by byly taky fajn, kdyby šlo o ty tiché a nepáchnouc­í, které se ovšem vyskytují daleko míň. Netvrdili pražští radní už před několika lety, že mají v úmyslu diesely z Vltavy v centru města vykázat? Občas uvažuju, jestli bych po těch rachotinác­h neměla házet brambory. Mám k tomu sklon. Když mi byly necelé dva roky, vylezla jsem prý v kuchyni na židli u mycího stolu a naházela do řeky všechno nádobí, které bylo v dosahu. O škodě se mluvilo léta. Teprve teď mě napadá, proč se nikdy nemluvilo o tom, že jsem mohla spadnout sama? Asi že bylo nádobí tehdy fakt drahé.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia