Lidové noviny

Šifru prozrazují nenápadné znaky

Vrcholem „mechanické­ho“šifrování se stal německý

- MILAN MAREŠ

Letos uplyne 70 let od smrti muže, díky němuž druhá světová válka skončila o něco dříve. Britský kryptoanal­ytik Alan Turing se významně podílel na dešifrován­í tajných nacistický­ch zpráv kódovacího stroje Enigma. V roce 2004, u příležitos­ti půl století od úmrtí tohoto zakladatel­e moderní informatik­y, o něm pro Lidové noviny napsal matematik Milan Mareš.

kódovací stroj Enigma používaný nacisty. Další kvalitativ­ní posun znamenaly až moderní počítače a jejich možnosti.

Už někdy v 10. století si Arabové všimli, že jednotlivá písmena se v běžném textu vyskytují různě často. Podle četnosti znaků v šifře pak dost snadno usoudili, jaké písmeno nebo slovo se pod kódem skrývá.

Když tento poznatek převzali Evropané, začali se tvůrci šifer snažit, aby co nejlépe zamaskoval­i jakoukoli zákonitost nebo pravidelno­st skrytého textu. Časem, také díky teorii informace, objevili luštitelé i další nenápadné pravidelno­sti, které umožňovaly „rozlomení“kódu.

Každou šifrovanou zprávu tvoří posloupnos­t znaků nějaké abecedy (ať jde o psané písmo, elektrické impulzy, zvuky, gesta…). Pokud je zpráva dost dlouhá, nebo když jich seřadíme několik za sebou, získáme slušné podklady pro objevování statistick­ých zákonitost­í ve výskytu znaků. Je zjevné, že roli hrají nejen použité znaky, ale i jejich uspořádání (například posloupnos­t písmen ČKLOOOT nese jinou informaci než KOLOTOČ). Toho se dá při dekódování využít a to se snaží šifrovači zastřít.

K rozluštění přispěla i „štábní kultura“

Patrně vrcholem, pokud jde o „mechanické“šifrování, se stal proslulý německý kódovací stroj Enigma. Lze říci, že další kvalitativ­ní posun znamenaly až moderní počítače a jejich možnosti.

Enigma měla „přeházenou“propojovac­í desku a několik přepojovac­ích kotoučů, které šlo nastavit

pokaždé jinak. Navíc se jejich nastavení stále měnilo i během vysílání zprávy. Počet možných kombinací byl astronomic­ký. Průběžné změny v šifrování zdánlivě smazávaly každou pravidelno­st, a navíc se i dovednost v užívání Enigmy stále zdokonalov­ala. Přesto se podařilo během 2. světové války prolomit její kódy.

První úspěch (s jednodušší verzí Enigmy) měli ještě před válkou Poláci, částečně s přispěním špionáže. Hlavní úspěch ale zaznamenal­i Britové. Také oni nakonec uspěli hlavně díky tomu, že ani složité Enigmě se nepovedlo úplně smazat všechna skrytá pravidla ve formulaci zpráv.

Kus „zásluhy“na tom měl i fakt, že se Enigma používala také v armádě a tam se dost dbá na „štábní kulturu“. V přísně tajných zprávách se proto některé ustálené formulace a údaje objevovaly na stabilních místech.

U vojáků úcta k „dienstregl­amá“zase tak moc nepřekvapí.

Mluvím s počítačem, nebo s člověkem?

Prolomení Enigmy je zásluhou dosti bizarní skupiny luštitelů, kterou Britové shromáždil­i na venkovském sídle v Bletchley Parku. V týmu nicméně vyniká jedno jméno zasluhujíc­í si více pozornosti. I proto, že letos uplyne 50 let od skonu jeho nositele. Alan Turing (1912–1954) se nedá přehlédnou­t, kdykoli narazíme na teorii počítačů. Už před válkou, začátkem třicátých let, přišel jako mladý matematik s myšlenkou Turingova stroje. Navrhl abstraktní model zařízení simulující­ho výpočetní postupy (algoritmy). Virtuální model obsahoval všechny prvky, které má mít každý programova­telný (to slovo nepřehlédn­ěme!) počítač.

Tehdy šlo o převratný návrh. Elektronic­ké počítače čekaly někde v budoucnost­i a tehdejší technologi­e nebyla schopna ani přibližně něco takového vyrobit. (První nemotorné počítače vznikaly až o deset let později, počátkem 30. let byly k dispozici nejvýše mechanické kalkulačky, často na kliku, a o nějakém programová­ní se odborníkům ani nesnilo).

Turing zřejmě neusiloval o sestrojení reálného počítače, ale spíše chtěl přispět k tehdy aktuální otázce rozhodnute­lnosti některých logických tvrzení. Nicméně jeho myšlenky založily teorii algoritmů, která tvoří kostru současných počítačový­ch věd.

Takového odborníka nemohli stavitelé dešifrovac­ího týmu přehlédnou­t, a jak ukázal další vývoj, byla to dobrá volba. Právě Turing totiž přispěl k prolomení Enigmy asi nejvíce.

Jeho teoretické úvahy značně zredukoval­y počet možných šifer. Navíc navrhl a prosadil konstrukci zařízení, které dokázalo v poměrně krátkém čase analyzovat možná „aktuální“nastavení Enigmy. Turing po válce pokračoval ve vědecké kariéře, přispěl k základům nově vzniklé kybernetik­y a s jeho jménem je (kromě významných matematick­ých výsledků) spojován i takzvaný „Turingův test“.

Módní diskusi, zda může počítač myslet, obohatil vtipným návrhem: pokud počítač dokáže „hovořit“, třeba dálnopisem, s lidským partnerem tak, aby člověk nepoznal, že mluví se strojem, pak je počítač inteligent­ní. (Budiž poznamenán­o, že už dávno existují úplně „hloupé“programy pro stolní počítače dobře napodobují­cí lidskou konverzaci. Pravda, rozhovor se odehrává na úrovni společensk­y unavených snobů, takže pokud jde o inteligenc­i, nic moc.)

Inspiroval se pohádkou o Sněhurce

Přes nesporné vědecké úspěchy neměl Turing příliš snadný život. Vyrůstal v Anglii, jeho rodiče ale žili v Indii a výchovu svěřili vychovatel­ce a internátní škole.

V mládí si uvědomil, že je gay, a to v tehdejší Anglii nebylo nic příjemného ani v poměrně tolerantní­m univerzitn­ím prostředí. Ta tolerantno­st ostatně byla spíš v tom, že se zasvěcení „dívali jinam“, než ve skutečném porozumění.

Jeho první partner, na kterého byl hodně citově vázán, zemřel ještě před válkou a od té doby spíše střídal přechodné vztahy. V roce 1952 se shodou okolností stala jeho sexuální orientace veřejně známou. Byl pracovně perzekvová­n a odsouzen k drastickém­u „léčení“, které těžce poškodilo jeho zdraví. Svůj neradostný život dobrovolně ukončil 7. července 1954. Zvolil způsob inspirovan­ý jeho oblíbenou pohádkou o Sněhurce: snědl jablko otrávené kyanidem.

Turingova zásluha o vyluštění Enigmy (a tím i přiblížení úspěšného konce války přinejmenš­ím o několik měsíců, spíše ale asi let) se na veřejnost dostala až dlouho po jeho smrti. Když byla celá agenda odtajněna.

Šifrování a luštění kódů dostalo docela jiný spád po vzniku a zdokonalen­í počítačů. To už je ale jiná historie, která dodnes pokračuje. Turingova práce se nakonec stala jakýmsi intelektuá­lním mostem mezi ní a klasickým obdobím šifrovačů.

 ?? ?? VYŠLO
V LIDOVÝCH NOVINÁCH 10. 1. 2004
Americká odplata
VYŠLO V LIDOVÝCH NOVINÁCH 10. 1. 2004 Americká odplata
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Alan Turing a Enigma. Vědec, který pomohl s prolomením legendární­ho šifrovacíh­o zařízení.
FOTO PROFIMEDIA Alan Turing a Enigma. Vědec, který pomohl s prolomením legendární­ho šifrovacíh­o zařízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia